Piata de capital ridica in continuare multe probleme si necunoscute inclusiv pentru specialisti. Afla cum se vede bursa romaneasca in prezent, din perspectiva lui Laurentiu Ciocirlan, directorul departamentului de oferte primare din Raiffeisen Capital&Investment si speaker la conferinta Maturizarea pietei de capital - Intrebari si Raspunsuri.
Wall-Street: Care este, in opinia dumneavoastra, principala problema a pietei de capital romanesti?

Laurentiu Ciocirlan: Dimensiunea foarte mica. Am facut o comparatie la luna ianuarie intre valoarea free-floatului primelor 20 de companii de pe BVB (din punctul de vedere al capitalizarii) si valoarea free-floatului a 19 din cele 20 de companii care intra in indicele WIG al Bursei din Varsovia (indicele WIG are 20 de companii dar am exclus CEZ care nu este o companie poloneza). Rezultatul? 2 miliarde EUR pentru BVB, 24 miliarde pentru Bursa din Varsovia, adica un raport de 1 la 12, in conditiile in care raportul intre PIB-ul Poloniei este de doar 2,8 ori mai mare decat al Romaniei.

Wall-Street: Ce ati schimba acum la BVB? Dar la Sibex?

Laurentiu Ciocirlan: Ar trebui introdus un numar de schimbari de sistem pentru usurarea accesului tuturor investitorilor si in particular a celor institutionali:contrapartea centrala pentru tranzactionare, introducerea sistemului Xetra (acelasi sistem se foloseste pe bursele de la Frankfurt si Viena precum si pe alte burse straine), reducerea plafonului valoric pentru tranzactiile deal si eliminarea practicii opririi emitentilor de la tranzactionare, indiferent care este situatia financiara a acestora, si inlocuirea acestei practici cu o informare activa a investitorilor.

Wall-Street: Care este partea care vi se pare ca functioneaza cel mai bine in prezent, la bursa romaneasca?

Laurentiu Ciocirlan: Depozitarul Central, adica partea partea post-tranzactionare a bursei a facut cei mai multi pasi inainte in privinta alinierii la functionarea in mod similar cu pietele mature.

Wall-Street: Cand credeti ca vom vedea o dezghetare a pietei de IPO-uri?

Laurentiu Ciocirlan: Probabil incepand din 2011 sau chiar mai devreme daca Guvernul ar decide ca privatizarea prin Bursa de Valori este o cale foarte buna de finantare a deficitului pastrand, in acelasi tim, in tara centrul de decizie pentru marile companii actualmente de stat.

Wall-Street: Care sunt principalele repere ale anului 2010, la Bursa?

Laurentiu Ciocirlan:
Sa speram ca listarea la BVB a Fondului Proprietatea.

Pentru mai multe intrebari si raspunsuri despre maturizarea pietei de capital romanesti, aplica pentru conferinta Wall-Street.ro, in parteneriat cu Intercapital Invest.

Citeste si interviurile cu Razvan Pasol, Adi Lupsan, Valentin Ionescu si Darius Cipariu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri