Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Ministerul Finantelor sa mentina cota anticipata a impozitului la 1%, fata de 10% cat este propus in modificarile care vor fi aduse Codului Fiscal.
“Intelegem faptul ca, avand in vedere criza economica prin care trece Romania, trebuie luate masuri referitoare la o mai mare impozitare a profitului obtinut din tranzactiile bursiere dar, in acelasi timp, consideram ca o plata anticipata a unei cote de 10% ar fi daunatoare pentru bursa din Romania”, se arata in comunicatul remis Ministerului de Finante.

Investitorii de pe piata de capital adopta diferite strategii investitionale pentru a realiza profit sau pentru a se proteja impotriva fluctuatilor a diferitelor instrumente financiare. AIPC considera ca impozitarea anticipata cu o cota de 10% ar duce la blocarea unor sume foarte importante de bani si diminuare substantiala a lichiditatilor investitorilor, cat si o diminuare a valorii tranzactiilor.

In cadrul comunicatului investitorii prezinta si dezavantajele modificarilor Codului Fiscal asupra operatiunilor de tip hedging. “Hedgingul inseamna, in fapt, protectia valorilor mobiliare ale investitorului in conditiile unei piete instabile si nu obtinerea de profituri”, afirma asociatia.

Un exemplu de operatiune de hedging ar fi cumpararea de actiuni si in acelasi timp vanzarea de contracte futures care au ca suport actiunile respective. Chiar daca per total investitorul nu ar realiza profit (o tranzactie va genera profit si una pierdere), el tot va trebui sa plateasca acea cota de 10% din profitul obtinut, chiar daca acesta este unul aparent si urmand sa-si blocheze o parte importanta din lichiditati pana la regularizarea impozitului, se indica in document.

Un alt exemplu ar fi cel al unui investitor care realizeaza mai multe tranzactii profitabile mai mici, pentru care ar plati 10% impozit anticipat si o tranzactie mult mai mare care ar genera o pierdere mai mare decat profitul obtinut.

In acest caz investitorul ar plati un impozit chiar daca, la sfarsitul anului, acesta ar inregistra o pierdere. Si in acest caz investitorul ar avea banii blocati o perioada foarte lunga de timp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri