Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa vanda la bursa cate 15% din actiunile operatorului sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica (TEL), transportatorului de gaze Transgaz Medias (TGN) si producatorului de gaze Romgaz Medias, la care va derula o oferta publica secundara initiala.
Ofertele publice de vanzare vor fi derulate de intermediari selectati prin licitatie, tinand seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor, se arata in proiectele de hotarare de guvern pentru cedarea participatiilor, potrivit Mediafax.

"Anuntul denota disperarea statului pentru finantarea datoriilor pe termen scurt, in conditiile in care imprumuturile de la bancile comerciale sunt din ce in ce mai scumpe", a declarat Andrei Radulescu, analist la Target Capital, pentru Wall-Street.

La Transelectrica, statul detine prin intermediul Ministerului Economiei un pachet reprezentand 73,68% din actiuni, iar la Transgaz controleaza 73,51% din titluri, ambele companii fiind deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Pe lista pregatita de Guvern a fost inclusa si compania Romgaz, unde statul detine 85,01% din actiuni.

Top participatii ale statului roman la marile companii

Specialisti: Vom vedea un interes crescut din partea investitorilor institutionali

“Cred ca Statul va putea sa vanda participatiile prin Bursa fara probleme si nu vad un motiv pentru care sa nu aiba succes ofertele. Daca lichiditatea este acum foarte scazuta, asta se poate schimba odata cu aceste oferte sau eventual cu altele de acest gen”, a declarat Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

Pacesila este parere ca investitorii, desi sunt mai selectivi cu plasamentele lor in aceasta perioada, au lichiditati de investit. “Totusi, pentru ofertele statului sunt convinsa ca fondurile de investitii si de pensii vor fi primele interesate”, explica reprezentantul Confident.

De aceeasi parere este si Andrei Radulescu care se asteapta la un interes crescut si din partea fondurilor de investitii straine care doresc sa aiba o expunere pe piata din Romania.

“Desi succesul ofertelor depinde de contextul international, de perioada listarii si de pretul din oferta, cred ca va exista interes din partea investitorilor institutionali. Daca se va crea o unda de euforie in piata, am putea asista la un interes crescut si din partea investitorilor de retail”, sustine Radulescu.

Daca investitorii institutionali vor cumpara actiunile acestor companii pentru un termen mediu si lung, analistul se asteapta ca retailerii sa intre la cumparare pentru a realiza in mod rapid un profit cat mai mare.

Proceduri pentru listarea participatiilor

Pentru realizarea si monitorizarea procesului de vanzare de actiuni prin oferta publica se vor constitui doua comisii, una pentru coordonarea procesului, iar a doua pentru pregatirea, urmarirea si selectarea intermediarului.

Comisia pentru coordonarea procesului va fi alcatuita din ministrul Economiei, in calitate de presedinte, ministrul Finantelor, un secretar de stat din aparatul premierului, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si un secretar de stat numit de ministrul Economiei.

Din comisia de pregatire si urmarire a procesului de vanzare actiuni prin oferta publica de vanzare si de selectare a intermediarului vor face parte reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Pentru oferta publica secundara initiala la Romgaz va fi constituita o singura comisie pentru vanzarea actiunilor, formata din ministrul Economiei, in calitate de presedinte, ministrul Finantelor, un secretar de stat numit de ministrul Finantelor, un secretar de stat din aparatul premierului, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, un secretar de stat numit de ministrul Economiei si directorul general al producatorului de gaze din Medias.

La jumatatea lunii aprilie, Statul estima ca va obtine 219,9 milioane lei din vanzarea a 15% din actiunile Transelectrica si 440,2 milioane lei din cedarea unui pachet similar la Transgaz. Pentru participatia la Romgaz, tot de 15%, Guvernul anticipa incasari de 57,4 milioane lei.

In proiectele actuale de hotarare de guvern nu sunt prezentate estimari privind sumele care vor fi incasate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri