Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, la postul de televiziune Digi24, că nu este momentul pentru o nouă relaxare. În contextul creșterii numărului de noi cazuri în România, ministrul Economiei consideră că trebuie să fim rezervați în ceea ce privește deschiderea restaurantelor și a celorlalte spații închise.

”Evoluția cazurilor ne arată că nu e momentul pentru o nouă relaxare. Noi stabilim măsurile de relaxare odată la două săptămâni, prin urmare, la 1 august, vom afla noi măsuri. Eu voi propune și mâine (15 iulie, stabilirea prelungirii stării de alertă) discuții cu privire la redeschiderea restaurantelor, însă nu cred că va fi o majoritate care să dorească acest lucru”, a menționat Virgil Popescu.

În aceeași ordine de idei, Virgil Popescu a mărturisit că nu se simte confortabil să susțină măsura deschiderii restaurantelor, deoarece se teme pentru sănătatea oamenilor.

Se închid terasele de la 22:00

În plus, Virgil Popescu a menționat că el nu este adeptul unui orar limitat al teraselor, în vederea evitării aglomerărilor de oameni. Acesta speră ca proprietarii teraselor să fie foart fermi în fața clienților și să impună respectarea regulilor de protecție socială.

”Nu sunt adeptul unui orar limitat pentru astfel de localuri, consider că este o măsură drastică. Însă, dacă începând de mâine, nu vedem nicio schimbare în respectarea regulilor în cadrul teraselor, ne vom vedea nevoiți să stabilim orar de funcționare pentru localuri. Iar dacă seara este momentul cel mai aglomerat al zilei, atunci vom impune ca de la 22.00 sau 23.00 terasele să se închidă”, a explicat ministrul.

Legea carantinării și a izolării la domiciliu

Ministrul Virgil Popescu a vorbit și despre legea care stagnează în Parlament, dar și despre atitudinea legislativului în luarea deciziilor.

”Mă surprinde ceea ce se întâmplă în Parlament. Acolo sunt oameni care ar trebui să aibă rațiune. Să fim serioși, au murit oameni care nu au avut unde să fie tratați. Iar noi nu stăm atât de bine la capitolul sistem sanitar, precum statele din Occident. Efectiv, sistemul de sănătate se va bloca cu numărul mare de cazuri grave”, a mai spus Popescu.

În plus, acesta a asigurat românii că măștile de protecție fabricate în România sunt conforme și pot fi folosite cu încredere.

Prețurile de pe litoral s-au mărit?

Întrebat dacă prețurile de pe litoral s-au mărit, Virgil Popescu a menționat că piața se reglementează singură. Prin urmare, cererea echilibrează oferta.

”Dacă un turist român vrea să își petreacă vacanța într-un club de fițe din Mamaia, atunci va merge acolo și va plăti în consecință. Atâta timp cât există cerere și oferta se va modifica. Așadar, prețurile nu devin un obstacol în calea turiștilor români”, a adăugat ministrul.

Nu în ultimul rând, acesta a transmis că încurajează turiștii români să meargă în vacanță în România, dar și că așteaptă turiști străini în țară. La acest ultim punct, a recunoscut că va fi mai greu de realizat, deoarece prețul nu se raportează întotdeauna la calitate în statul român.

Romgaz și Hidroelectrica au politici comerciale dificile

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că este dezamăgit de companiile de stat Romgaz şi Hidroelectrica pentru că nu intră pe piaţa de furnizare către clienţii casnici şi a avertizat că va lua măsuri în cazul în care nu se va schimba nimic în politica lor comercială.

"Sunt foarte dezamăgit de compania Romgaz, care este producător de gaze şi nu a înţeles până acum că, dacă rămâne doar la stadiul de producător de gaze şi vânzător agro de gaze, pierde piaţa. I-am avertizat în privat că nu e normal ca o companie a statului să vândă cu 90 de lei gazul către clientul casnic.

E momentul să îşi revină să intre pe piaţa de furnizare pentru clienţi casnici, pentru că, de cât să vând mai ieftin la un furnizor, care la rândul lui să vândă mai scump la un client casnic, mai bine încerc să vând eu la un preţ. (...) Am gaz, am capacitate, am tot ce îmi trebuie şi pot să vând la clientul casnic”, a explicat Virgil Popescu.

El susţine că o situaţie similară este şi la Hidroelectrica, companie care ar trebui să înveţe din lecţia liberalizării gazelor naturale, pentru că la 1 ianuarie 2021 se va întâmpla acest lucru şi pe piaţa energiei electrice.

"La fel pe piaţa de energie electrică avem un mare producător, Hidroelectrica. Văd în continuare că nu intră pe piaţa clienţilor casnici. Trebuie să înveţe din lecţia aceasta de liberalizare la gaze naturale, pentru că la 1 ianuarie ne aşteaptă liberalizarea la energie electrică.

E acelaşi fenomen, de ce să vând mai ieftin unui furnizor care să vândă la rândul lui mai scump unui consumator casnic, decât să nu vând eu direct la consumatorul casnic şi îmi asigur o maximizare a preţului”, a mai spus ministrul.

Nu în ultimul rând, Popescu a precizat că va impune indicatori clari pentru intrarea pe piaţa de furnizare către clienţi casnici, iar cine "nu-i respectă, pleacă".

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri