Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 29 iunie, cererea societatii Nova Trade de suspendare a avizului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care Generali PPF Holding BV (Olanda) a initiat procesul de delistare a titlurilor Ardaf (ARDF), scrie Mediafax.
"Prin incheierea de sedinta din data de 26 iunie 2010 admite cererea. Dispune suspendarea executarii avizului CNVM nr. 59/02.12.2009 pana la solutionarea irevocabila a cauzei. Cu recurs in 5 zile de la comunicare. Cauza are termen de judecata la data de 28 septembrie 2010", se precizeaza intr-un anunt al Ardaf publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.

In partea a doua a lunii aprilie, reprezentantii Nova Trade, detinuta de familia Adamescu, au anuntat ca societatea va actiona in instanta Generali PPF si CNVM pentru modul in care a fost realizata procedura de retragere a actionarilor minoritari ai Ardaf, in cazul in care Comisia nu va suspenda procedura.

"In calitate de actionar minoritar, Nova Trade se considera prejudiciata ca urmare a nerespectarii procedurilor si a informarii incomplete din partea actionarului majoritar Generali PPF, dar si a lipsei de reactie din partea CNVM", arata un comunicat al firmei.

Nova Trade ca autoritatea de reglementare a permis o majorare de capital la Ardaf care a diminuat participatiile actionarilor minoritari, chiar daca o contestatie in justitie se afla in curs, pe baza mai multor serii de dovezi concrete furnizate de Nova Trade, in prezent The Nova Group Investments Romania.

In replica, directorul de comunicare al Generali PPF Holding, Richard Kapsa, a declarat ca actiunile Nova Trade reprezinta abuzuri ale legii, care au scopul de a servi alte interese decat cele de a proteja drepturile actionarilor minoritari.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, Generali PPF Holding (Olanda) are o cota de 18,6% in capitalul social al Ardaf.

Generali PPF Holding a fost infiintat in iulie 2007, prin unificarea operatiunilor in Europa Centrala si de Est ale Generali (Italia) si PPF Investment (Cehia). Generali detine 51% din Generali PPF Holding.

De asemenea, prin intermediul Iberian Structured Investments (Olanda), Generali PPF mai controleaza un pachet de actiuni reprezentand 81,05% din capitalul social al asiguratorului roman.

Generali PPF a derulat in perioada 5 iunie - 3 iulie 2009 o oferta publica de preluare obligatorie, prin care a cumparat 16,88% din actiunile Ardaf, majorandu-si astfel participatia de la 82% la 98,88% din titluri.

Pentru actiunile cumparate, Generali PPF a platit 20,2 milioane lei, pretul propus, de 0,11 lei/titlu, fiind usor peste cotatiile din piata din perioada respectiva.

Ulterior, a solicitat actionarilor minoritari retragerea din societate, oferind 0,11 lei pentru fiecare actiune, pret similar cu cel din oferta. CNVM a aprobat, pe 2 decembrie 2009, anuntul actionarului majoritar pentru retragerea minoritarilor.Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Ardaf la bursa a fost realizata anul trecut, la 27 noiembrie, cand pretul a scazut cu 1%, la 0,1 lei.

La aceasta cotatie, firma are o capitalizare de 109 milioane lei.

La pretul propus de Generali PPF Holding actionarilor minoritari, Ardaf are o valoare de piata de 119,9 milioane lei.

Cu un capital social de 357,76 milioane lei, Ardaf si-a inceput activitatea in anul 1992 si este unul dintre primii zece asiguratori locali.

In 2009, veniturile asiguratorului din subscrieri au scazut cu 8%, la 327 milioane de lei. Ardaf a ramas pe pierderi, dar acestea s-au redus la jumatate, de la 185 milioane de lei la 90,5 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri