Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea (FP), se opune "cu tarie" incercarii Guvernului de a obtine 400 milioane de lei din profitul Romgaz Medias pentru acoperirea deficitului bugetar.
"Fiind implicati alaturi de Guvern in aceasta problema, suntem in mod natural dezamagiti ca ei urmeaza aceasta cale. Repetam ca ne opunem cu tarie propunerii Guvernului de a obtine de la Romgaz o donatie pentru a acopri deficitul bugetar. Facand astfel, va fi in detrimentul reputatiei Romaniei, se va crea un precedent foarte negativ, inrautatind perceptia investitorilor straini in legatura cu siguranta de a face afaceri in Romania si va fi afectata negativ posibilitatea ca Romgaz sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti anul viitor", a declarat presedintele Franklin Templeton, Mark Mobius, intr-un comunicat transmis agentiei Mediafax.

Transferarea sumei de 400 milioane de lei la buget va fi discutata astazi in AGA Romgaz.

Guvernul a aprobat, la 18 august, o ordonanta de urgenta, prin care mai multor companii de stat li se solicita sa doneze bani in vederea acoperirii deficitului bugetar. Romgaz este singura companie din portofoliul Fondului Proprietatea careia i s-a cerut sa doneze o suma, respectiv 400 milioane de lei, se arata in comunicatul Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea detine 15% din actiunile Romgaz, companie controlata de stat prin Ministerul Economiei.

In luna august, la prima rectificare bugetara din acest an, Guvernul a decis ca Electrica si Romgaz vor dona la buget cate 400 milioane lei, iar Loteria Romana va transfera 74 milioane lei din profitul anilor precedenti si vanzari de active.

"Propunerea (Guvernului - n.r.) creeaza de asemenea o bresa in principiile de baza ale pietei libere, actioneaza impotriva Legii societatilor comerciale din Romania si impotriva Constitutiei Romaniei. Mai mult, chiar daca propunerea este exprimata ca o optiune, faptul ca Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Romgaz si are un interes clar si intemeiat in aceasta propunere inseamna ca votul in favoarea (propunerii Guvernului - n.r.) poate fi fortat dincolo de puternica obiectie a altor actionari. Facem un apel catre Ministerul Economiei fie sa inlature acesta rezolutie din agenda, fie sa se abtina la votul din AGA Romgaz", a mai spus Mobius.

Ministerul Economiei a anuntat, in acest an, ca va vinde pe Bursa circa 10% din Petrom si cate 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica.

"Una dintre cele mai bune cai prin care Guvernul poate colecta bani de la companiile de stat este prin dividende. Pentru a colecta mai multe dividende, Guvernul ar trebui sa imbunatateasca guvernanta corporativa in aceste companii prin instalarea de directori profesionisti si independenti, ceea ce ar avea ca efect o profitabilitate mai buna si astfel o mai buna colectare a dividendelor", a declarat, in comunicat, Greg Konieczny, responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri