Directorii Templeton Russia and East European Fund au aprobat lichidarea si inchiderea fondului, fiind necesar, insa si acordul actionarilor, scrie Mediafax. "In baza recomandarii consilierului de investitii si a altor factori, inclusiv dimensiunea redusa si interesul in declin al actionarilor, board-ul considera ca lichidarea este in interesul fondului si al actionarilor", se arata intr-un comunicat al Templeton Russia and East European Fund.

Planul de lichidare va fi probabil prezentat actionarilor pentru aprobare la adunarea generala din septembrie, iar in cazul aprobarii, procedura ar putea avea loc inainte de sfarsitul anului. La sfarsitul lunii iunie, fondul avea active nete totale de 57,94 milioane de dolari. Cea mai mare pondere in totalul activelor o avea un pachet de actiuni Romgaz (SNG), reprezentand 7,7% din valoarea activului net, respectiv 4,46 milioane de dolari.

Suma indica un pachet de actiuni Romgaz de aproximativ 0,13%, calculat la cotatiile de la sfarsitul lunii iunie. Investitiile totale ale fondului in Romania reprezentau 16,1% din valoarea activului net la finele lunii iunie, echivalentul unei sume de 9,3 milioane de dolari. Cea mai mare parte a activului net este formata de investitii an Rusia, respectiv 67,9%.

Administratorul Russia and East European Fund este Templeton Asset Management, subsidiara a Franklin Templeton Investments. Fondul Proprietatea a vandut anul trecut o participatie de aproape 5% la Romgaz, iar in prezent detine 10% din actiunile producatorului de gaze naturale.