Cifra de afaceri a Bursei de Valori Bucuresti a avansat cu 23,7% in intervalul ianuarie-septembrie 2010, la aproape 11 milioane lei, fata de 8,8 milioane in acelasi interval al anului trecut, a anuntat institutia.
Avansul s-a datorat cresterii veniturilor din tarifele aplicate tranzactiilor cu actiuni, din vanzarea informatiilor bursiere, din tarife percepute emitentilor si participantilor la sistemul de tranzactionare precum si din serviciile informatice.

Rezultatul financiar a coborat in primele 9 luni la 5 mil. lei (fata de 8,5 mil. lei in acelasi interval al anului trecut) din cauza reducerii dobanzilor si diminuarii nivelului lichiditatilor totale ca urmare a distribuirii dividendelor din profitul pe 2009.

Trendul descendent al ratei dobanzilor a influentat, in mod direct, diminuarea veniturilor financiare. Rata medie a dobanzii pentru plasamentele efectuate a fost de 7,88 %.

La 30 septembrie 2010, BVB avea lichiditati totale de 64,5 mil.lei (fata de 63.2 mil. lei in primele noua luni din 2009) in conditiile in care pe parcursul anului au fost platite dividende catre actionari in suma de 7,6 mil. lei.

Astfel, profitul net a coborat cu 5,3%, pana la 6,1 mil. lei (9 luni 2009: 6,5 mil.lei).

“Primele 9 luni din acest an au fost caracterizate de incertitudine atat pe pietele externe, cat si pe Bursa de Valori Bucuresti, fapt ce a determinat o stare de expectativa a multor investitori. BVB a reusit sa-si sporeasca semnificativ cifra de afaceri si sa marcheze un nou trimestru cu profit operational, peste tinta din buget. Rezultatele financiare la 30 septembrie confirma eforturile de eficientizare a activitatii. Obiectivele asumate vizeaza atragerea de noi companii si listarea de noi instrumente”, a declarat Valentin Ionescu (foto), director general BVB:

Profitul operational al bursei a fost unul semnificativ, de 2,1 mil. lei, la 30 septembrie 2010 (9 luni 2009: -0,9 mil. lei) si s-a datorat cresterii veniturilor din exploatare corelata cu o scadere a cheltuielilor din activitatea de baza.

Profitul operational realizat in primele noua luni este de 7,3 ori mai mare fata de indicatorul bugetat pentru acelasi interval. Marja operationala (profit operational impartit la cifra de afaceri) este de 19% la finalul lunii septembrie.

Cheltuielile de exploatare s-au diminuat cu 8,8% in primele 9 luni, pana la 9 mil. lei (9 luni 2009: 9,8 mil. lei) datorita reducerii cheltuielilor la aproape toate categoriile.

In primele noua luni, pe piata de actiuni si drepturi a BVb s-au rulat 5,2 miliarde lei, cifra in crestere cu 29% fata de cele 4 miliarde rulate in acelasi interval al anului trecut.

Pe obligatiuni s-au nrulat 2,3 miliarde lei, in crestere cu 254% fata de cei 669 milioane lei rulati in 2009.

Si piata futures a inregistrat o crestere importanta a rulajelor, de 137%, de la 43 de milioane in primele noua luni din 2009 pana la 102 milioane in acelasi interval din 2010.

Adaugand si piata produselor structurate, cu rulaje de 13,5 milioane lei, totalul tranzactiilor desfasurate pe BVB insumeaza 7,7 miliarde lei la noua luni, in crestere cu 61% fata de intervalul similar de anul trecut (cand s-au rulat 4,8 miliarde lei).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri