Dupa o crestere sustinuta de la inceputul anului, saptamana s-a incheiat cu un bilant usor negativ pentru Bursa de Valorile Bucuresti. Estimarile privind evolutiile din zilele urmatoare sunt legate de ziua de marti, cand se va lista Fondul Proprietatea.
Saptamana trecuta, valoarea totala tranzactionata cu actiuni la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 79,96 milioane de lei, in scadere cu aproape 40% fata de saptamana anterioara. Din aceasta, 53% au fost tranzactii cu actiunile din componenta indicelui BET, 39% cu cele cinci societati de investitii financiare si 8% cu restul emitentilor.

Totalul tranzactiilor cu obligatiuni a fost de 4,47 milioane lei, avand o pondere de 5,36% din total.

Indicele BET a scazut cu 0,04%, indicele BET-C cu 0,61% iar indicele BET-FI a crescut cu 1,32%. De asemenea, indicele BET-NG a pierdut 0,73%.

In ultima saptamana, 26 de emitenti au crescut, 6 au stagnat si 39 au scazut. Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe titlurile Petrolexportimport (PEI), de 8,11% iar cea mai mare scadere pe titlurile Armatura – 15,49%.

Dupa doua saptamani de cresteri ale Bursei, in ultimele cinci sedinte de tranzactionare s-a remarcat o temperare a entuziasmului.

„Variatiile zilnice pe indicele BET au fost sub 1%, trecand de la cresteri in primele zile, la scaderi spre finalul saptamanii. Interesul investitorilor de la inceputul anului s-a manifestat in special pe titlurile BRD si Petrom. Cresterile vin dupa o cel putin o jumatate de an de stagnare, in conditiile in care pe bursele externe s-au consemnat aprecieri, in aceasta perioada”, se arata in raportul saptamanal de analiza al Intercapital Invest, Puls Capital.

In SUA sunt urmarite raportarile financiare pentru anul trecut, cea mai mare parte urmand sa fie publicata in urmatoarele doua saptamani. Pana acum, au fost cunoscute rezultatele unor giganti internationali, majoritatea fiind peste asteptari.

Din a doua parte a anul trecut, corelarea fata de pietele externe a scazut la jumatate, insa acestea vor continua sa influenetze bursa locala.

„Sentimentul pietei este pozitiv, insa investitorii asteapta sa vada impactul listarii Fondului Proprietatea, care va da tonul evolutiei din acest an. Piata este nerabdatoare, dupa o lunga perioada in care s-a aflat in expectativa si un ton optimist ar duce la continuarea cresterilor, intr-un context international stabil. Pariurile pe pretul titlurilor FP in primza zi de tranzactionare se fac in principal pe un interval de 0,60 – 0,75 lei pe actiune. Fostii prorpietari despagubiti cu actiuni la FP probabil ca vor tinti un pret in jurul a 1 leu/actiune, iar cei care au potential de castig important probabil vor prefera sa vanda. Din punct de vedere fundamental, estimarile de pret-tinta pentru urmatoarele 12 luni se situeaza intre 0,7 si 1,12 lei/actiune”, noteaza analistii Intercapital Invest.

Fondul Proprietatea se listeaza marti la Bursa de Valori Bucuresti, avand ca market maker compania ceha Wood&Company.

Listarea Fondului Proprietatea a starnit interesul analistilor din casele de brokeraj, care au publicat mai multe rapoarte de analiza. Pretul tinta mediu al actiunilor FP pentru urmatoarele 12 luni este de 0,8382 lei, calculat dupa estimarile din cinci rapoarte publicate in luna ianuarie.

Citeste Top 5 estimari pentru pretul actiunilor Fondului Proprietatea.

“Prin dimensiunea lui, Fondul Proprietatea este un emitent important, cu un free-float semnificativ, indicator care are sanse mari de a merge spre 100% in anii urmatori. De asemenea, fondul beneficiaza in prezent de un management (administrator) cu experienta si reputatie recunoscuta la nivel international. FP este un proiect foarte important nu numai pentru piata de capital, dar si pentru Romania ca tara, pentru ca nu trebuie sa uitam ca fondul a fost infiintat pentru despagubirea persoanelor ale caror imobile au fost confiscate in mod abuziv in perioada comunista”, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Directorul Bursei de Valori, Valentin Ionescu, a raspuns intrebarilor adresate de cititorii Wall-Street.ro, despre cea mai mai importanta listare din istoria pietei de capital romanesti.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri