Cotatiile actiunilor celor cinci SIF-uri au crescut in medie cu 1,84%, intr-o piata in scadere cu 0,13% si cu o lichiditate in revenire usoara, asigurata in principal de tranzactii cu titlurile Fondului Proprietatea (FP), potrivit Mediafax.
Corectia pietei a fost determinata de reculul de 1,75% inregistrat la inchiderea zilei de actiunile BRD (BRD), aceste titluri avand cea mai mare pondere in calculul indicelui general al bursei, BET-C. Ultima operatiune cu actiunile bancii a fost realizata la 14,05 lei. Titlurile BRD au avut un rulaj de 1,1 milioane lei.

Majoritatea actiunilor au fost transferate inca de la deschidere la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de luni, insa foarte putini investitori au fost dispusi sa intre la tranzactionare si au continuat sa adopte pozitii de asteptare.

Titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat un ritm ascendent mai accelerat decat cele mai multe actiuni din piata, unii investitori ridicand vizibil preturile in conditiile in care indicele BET-FI a depasit nivelul psihologic de 23.000 de puncte.

Punctul maxim de crestere al indicelui BET-FI, de 22.866,72 de puncte, a fost atins la ora 12:30, cand indicele avansa cu 2,34%.

Ulterior, ritmul ascendent s-a temperat, astfel ca ultimele operatiuni cu titlurile celor cinci SIF-uri au fost efectuate la preturi in crestere in medie cu 1,84%. La finalul sedintei, indicele BET-FI avea puncte 23.288,39 puncte.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian, crede ca incertitudinea investitorilor este determinata de neincrederea acestora in continuarea trendului ascendent, cel putin pe temen scurt.

"Nu cred ca evenimentele din Egipt au vreun impact semnificativ asupra burselor. Efectul acestor tensiuni este vizibil doar in faptul ca investitorii sunt mai tematori si intra mai greu la tranzactionare. Volumele tranzactionate pe piata locala sunt reduse si volatilitatea preturilor unor actiuni este mai ridicata, iar aceasta arata ca in acest moment majoritatea investitorilor sunt in expectativa, singurii jucatori care isi fac simtita prezenta fiind speculatorii. Se pare ca investitorii nu sunt influentati nici de negocierile pe care Guvernul le are cu Fondul Monetar International si nici de evolutiile pozitive ale pietelor internationale", a declarat Muresian.

Cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au incheiat ziua la cotatii in crestere in medie cu 0,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,25%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,64%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 23,5 milioane lei (5,5 milioane euro), suma cu 20% mai mare decat rulajul de luni, de 19,6 milioane lei (4,6 milioane euro).

Brokerul considera ca incertitudinea investitorilor nu va dura mult, acestia astepand o confirmare a tendintei pietei.

"Cred ca este numai o conjuctura de scurta durata. Daca indicii burselor externe vor confirma ca se mentin pe trendul ascendent, cred ca sunt sanse mari sa vedem o intrare mai agresiva in piata locala la cumparare, iar in situatia in care pietele internationale se vor corecta, cred ca bursa locala va evolua in consecinta", a mai spus Muresian.

Lichiditatea de marti a fost asigurata in proportie de 55% de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 13 milioane lei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,6295 lei, pret similar cu ultima cotatie de luni.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) si Banca Transilvania (TLV) s-au clasat pe urmatoarele doua pozitii in topul rulajelor, cu tranzactii de 2,6 milioane lei si, respectiv, de 2,1 milioane lei. Cotatia titlurilor SIF Oltenia a urcat cu 2,44%, la 1,429 lei, iar actiunile bancii au incheiat la 1,43 lei, pret cu 2,14% peste nivelul de luni.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau variatii foarte usoare. Pietele de la Paris si Frankfurt avansau cu cel mult 0,3%, in timp ce bursa de la Londra era in stagnare.

Bursele din Bulgaria si Ungaria inregistrau cele mai vizibile variatii dintre pietele din Europa Centrala si de Est. Bursa din Bulgaria era in crestere cu 2,3%, iar piata din Ungaria inregistra un recul de 2,1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri