Consiliul de Administratie al SIF Moldova (SIF2) estimeaza ca societatea va avea in acest an un profit net de 69,8 milioane lei, in scadere cu 27% fata de 2010, si propune reducerea expunerii pe sectorul bancar in favoarea plasamentelor in companii de energie si utilitati din Romania si strainatate, informeaza Mediafax.
Societatea de investitii financiare a inregistrat anul trecut un profit net de 96,3 milioane lei (22,8 milioane euro).

Pentru acest an, conducerea SIF Moldova estimeaza venituri totale de 206 milioane lei, in crestere cu 17% fata de nivelul din precedentul exercitiu financiar, de 176,5 milioane lei.

Pe de alta parte, cheltuielile totale ar urma sa avanseze mai accelerat, cu 88%, la 123,8 milioane lei, dupa ce anul trecut au totalizat 65,8 milioane lei.

Cea mai mare parte a veniturilor, respectiv 186 milioane lei, ar urma sa provina din vanzarea unor titluri din portofoliu, suma fiind cu 79% mai mare decat cea de anul trecut, de 104 milioane lei.

Administratorii cred ca SIF va incasa dividende de numai 5,1 milioane lei, de peste patru ori mai putin fata de valoarea de anul trecut, de 21,3 milioane lei.

Totodata, dobanzile la depozite si obligatiunile din portofoliu ar urma sa cumuleze doua milioane de lei, de peste trei ori mai putin decat veniturile din dobanzi inregistrate anul trecut, de 6,2 milioane lei.

Conducerea SIF a programat pentru acest an investitii de minim 100 milioane lei si vizeaza o reducere a expunerii pe sectorul bancar in favoarea unor plasamente mai mari pe sectoarele energetic si al utilitatilor, atat la companii din Romania, cat si din regiune.

SIF 2 in in calcul vanzarea actiunilor la BCR

Administratorii iau in calcul vanzarea partiala sau integrala a pachetului de 6% din actiunile pe care le detine la BCR, daca banca nu va fi listata in viitorul apropiat, desi cotarea bancii la BVB este prioritara.

SIF Moldova (SIF2) ia in calcul vanzarea partiala sau integrala a pachetului de 6% din actiunile pe care le detine la BCR, daca banca nu va fi listata in viitorul apropiat, printre motivele pentru cedarea titlurilor figurand si provizioanele mari constituite de institutia de credit.

"Noi consideram listarea o prioritate. Daca listeaza nu sunt probleme, insa daca se lungeste foarte mult cu listarea vrem sa fim pregatiti sa fructificam orice posibilitate. Luam in calcul orice scenariu, fie sa vindem o parte sau tot. Totodata, pot sa construiesc si produse structurate, warranturi sau optiuni pe actiunile BCR. Important este sa pot dispune de dreptul meu. Nu pot sa discut direct cu Erste sa vand actiunile, pentru ca ar insemna sa vin direct cu un pret. Prefer sa convocam AGA, sa discutam cu actionarii si, astfel, poate sa incepem sa generam un curent de opinii in piata", a declarat, vineri, pentru Mediafax, presedintele CA - director general al SIF Moldova, Costel Ceocea.

El a mentionat ca propunerea de vanzare a actiunilor BCR a fost determinata si de indicatorii financiari ai bancii, cele mai importante fiind provizioanele constituite.

"Provizioanele mari pot sa duca la premisele unei nevoi de lichiditati pentru banca, iar daca mergem pe scenariul de anul trecut este posibil sa mai vedem o capitalizare a profitului. Noi vrem sa ne lichidizam portofoliul, sa aducem un profit actionarilor nostri", a explicat Ceocea.

De asemnea, SIF ar putea sa lanseze derivate cu activ suport pe titlurile BCR cu sau fara vanzarea efectiva a actiunilor.
"Reducerea temporara a expunerii pe sectorul bancar este motivata de previziunile pesimiste privind reluarea creditarii, de riscul de suprareglementare si impozitare, de posibile majorari de capital si de un randament scazut al dividendelor pe perioada cresterii provizioanelor", se arata in proiectul de buget supus aprobarii actionarilor.

SIF Moldova intentioneaza sa participe si la ofertele de vanzare pe care statul le va derula la OMV Petrom (SNP) - 9,84%, Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) - cate 15%.

Administratorii considera ca expunerea pe pietele externe ar putea creste pana la 5-10% din active si vizeaza titlurile unor companii sustinute de un grup international, dar si investitii in titluri de stat, obligatiuni corporatiste cotate cu ratinguri maxime de agentiile de profil si contracte futures pe valute.

Totodata, este vizata lichidizarea portofoliului, inclusiv prin vanzarea in pierdere, a actiunilor care nu sunt listate sau sunt foarte putin tranzactionate si nu au potential de crestere.

Administratorii SIF Moldova considera ca piata de capital autohtona are premize pozitive in acest an, datorita listarii FP, ofertelor pe care statul le va derula la unele companii, de posibilitatea fziunii celor doua burse si de implementarea conturilor globale si imprumutului de actiuni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri