UDMR, care face parte din coalitia de guvernare in Romania, nu este de acord cu respingerea de catre Ministerul roman de Externe a solicitarii Ungariei de a deschide birouri consulare la Oradea si Targu Mures, a declarat secretarul-sef al formatiunii Peter Kovacs pentru MTI. Pe de alta parte MAE considera lipsite de obiect declaratii secretarului general al UDMR.

Kovacs a declarat vineri ca liderii de la minister nu au discutat aceasta problema cu UDMR, un motiv in plus ca acestia sa-si reconsidere decizia. El a apreciat ca respingerea solicitarii Ungariei in baza principiilor reciprocitatii si proportionalitatii este "ridicola". "Comunitatea de 1,3 milioane de etnici maghiari din Romania nu se poate compara cu cele cateva mii de etnici romani care traiesc in Ungaria. Cand este vorba despre relatiile ungaro-romane, ar fi frumos daca ministrul roman de externe Titus Corlatean si-ar aminti ca faptele vorbesc mai puternic decat vorbele", a declarat Kovacs, citat de Mediafax.

Biroul de presa al MAE a transmis, sambata, o serie de precizari ale secretarului de stat pentru afaceri politice si relatia cu Parlamentul, Radu Podgorean, referitoare la declaratiile secretarului general al UDMR acordate MTI. "Chestiunea stabilirii si mentinerii de relatii consulare de catre Romania cu alte state este, potrivit legii, de competenta Ministerului Afacerilor Externe, care are sarcina realizarii politicii externe a statului roman. Deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul Romaniei face obiectului dialogului direct intre ministerele de externe roman si al statului interesat. Referirea la comunitatea numeroasa a maghiarilor din Romania prin raportare la comunitatea etnicilor romani care traiesc in Ungaria este una incorecta, intretinand, voit sau nu, o confuzie care nu are menirea de a contribui la dezvoltarea in continuare, in spirit european, a relatiilor privilegiate intre doua state membre UE, precum este cazul Romaniei si Ungariei. Interesele maghiarilor din Romania sunt reprezentate de statul ai carui cetateni sunt, adica de Romania", spune Radu Podgorean, conform comunicatului.

"Intrucat nu exista o practica in materie si nici o obligatie constitutionala/legala pentru MAE de a se consulta cu partidele politice in chestiuni de natura consulara si avand in vedere faptul ca partidele politice, parlamentare sau nu, nu au comptenente in a asigura reprezentarea diplomatica si consulara a Romaniei fata de parteneri externi, Ministerul Afacerilor Externe considera declaratiile sus mentionate drept lipsite de obiect", mentioneaza sursa citata.

Romania a respins joi solicitarea Ungariei de a deschide doua noi birouri consulare pe teritoriul sau. O purtatoare de cuvant a Ministerului ungar de Externe, Anna Nagy, a catalogat decizia ca fiind de "neinteles" si contrara practicilor europene.

Contactat de MTI, ministerul roman a declarat ca a respins solicitarea ungureasca in baza principiilor reciprocitatii si proportionalitatii.
Ministerul ungar de Externe l-a convocat ulterior pe ambasadorul roman pe tema deciziei Bucurestiului. Ambasadorul Alexandru Victor Micula a schimbat note verbale cu adjunctul secretarului de stat Vince Szalay-Bobrovniczky si a promis sa transmita solicitarea Ungariei, astfel incat partea romana sa-si reconsidere decizia.

Potrivit notei verbale, solicitarea Ungariei nu vizeaza deschiderea unor consulate generale, ci unor birouri consulare in cadrul consulatelor generale de la Cluj-Napoca si Miercurea Ciuc, a subliniat purtatoarea de cuvant. In prezent, Ungaria are un birou consular la sediul ambasadei din Bucuresti si consulate generale la Cluj si Miercurea Ciuc. Romania are o ambasada si un birou consular la Budapesta si consulate generale la Szeged si Gyula.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri