Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucuresti, a amanat cu inca un an, pana in 2012-2013, inceperea constructiei centrelor comerciale pe care le-a anuntat in mai multe orase din Romania, scrie Mediafax.
Compania a anuntat pe parcursul anilor 2008-2009 ca va dezvolta cate un proiect la Iasi, Miercurea Ciuc, Timisoara, Hunedoara, Targu Mures si Constanta, Slatina, cel mai recent termen anuntat pentru inceperea constructiei fiind 2011-2012.

"Compania continua fazele de fezabilitate si planificare ale proiectelor in Timisoara, Iasi, Slatina, Hunedoara si Targu Mures. Timisoara si Iasi sunt in stadiu de design si de planificare, iar constructia este programata sa inceapa in 2012, respectiv 2013, cu finalizare in 2014. In Slatina au fost agreate detaliile legate de design, majoritatea autorizatiilor au fost obtinute, iar constructia va incepe in 2012, in functie de finantare. Proiectul din Slatina va fi finalizat in 2013. Centrele din Hunedoara si Targu Mures se afla in faza preliminara de design si sunt programate sa fie finalizate in 2013", se arata in raportul financiar al companiei.

Cea mai recenta achizitie pe piata locala a fost un teren de 18.000 metri patrati in Constanta, unde intentioneaza sa inceapa tot in 2012 constructia unui centru comercial. Compania a inceput in 2008 constructia proiectului de la Miercurea Ciuc, dar a fost suspendata in 2009 din cauza lipsei de finantare.

Valoarea totala a activelor (terenuri si constructii) detinute de companie pe piata romaneasca, inclusiv Casa Radio si o cladire de birouri din Bucuresti, a crescut anul trecut la 255,1 milioane euro, de la 254,79 milioane euro. Valoarea la finalizare a proiectelor a fost stabilita la sfarsitul anului trecut la 1,144 miliarde de euro, in crestere usoara fata de 1,065 miliarde euro in decembrie 2009.
Investitorul israelian detine 75% din capitalul firmei Dambovita Center, dezvoltatorul proiectului Casa Radio, statul are o participatie de 15%, prin Compania Nationala de Investitii, diferenta fiind administrata de grupul turc Kucuk. Investitia alocata proiectului este estimata la un miliard de dolari.

Valoarea de piata a terenului si constructiilor aferente proiectului Casa Radio Plaza (Dambovita Center) a urcat usor anul trecut de la 181,6 milioane euro la finele lui 2009 la 182,4 milioane euro, iar valoarea complexului dupa finalizare a fost stabilita la 772,5 milioane de euro, in crestere fata de 693,1 milioane euro in anul anterior. Evaluarea tuturor activelor a fost realizata de King Sturge.
In raport se mentioneaza ca a fost obtinuta autorizatia Comisiei Tehnice de Urbanism a Bucurestiului, astfel ca finalizarea primei faze a proiectului va fi in 2013.

Plaza Centers a platit, in 2006, 40 milioane de dolari (circa 30 milioane de euro) pentru preluarea a 75% din actiunile firmei.
Pe langa proiectele amintite, unde Plaza Centers are statutul de actionar majoritar, compania mai este implicata, ca actionar minoritar sau partener cu 50% din capital, la alte sapte proiecte rezidentiale si de birouri din Bucuresti, Ploiesti si Brasov.
Plaza Centers, alaturi de companiile Elcint si Insightec, face parte din grupul israelian Elbit Medical Imaging, listat la bursa americana Nasdaq, actionarul majoritar al companiei fiind Europe Israel Ltd.

Plaza Centers detine active in Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Letonia, Grecia, India, Bulgaria si Serbia.

Valoarea totala a activelor Plaza Centers a urcat in 2010 cu 32%, de la 1,06 miliarde euro la 1,4 miliarde de euro, iar compania a inregistrat anul trecut un profit de 10 milioane euro, fata de pierderi de 65 milioane euro anul precedent.

Veniturile companiei s-au dublat la 38 milioane euro, in special pe fondul cresterii veniturilor din chirii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri