Dupa trei ani de scaderi succesive, evolutia pretului solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare de proprietari, intermediari si dezvoltatori este pozitiva in primul trimestru, aceasta categorie de proprietati imobiliare fiind singura care a iesit din recesiune, arata un studiu al portalului imobiliare.ro.
Preturile apartamentelor vechi si noi au crescut cu 0,97% in primul trimestru fata de finalul lunii decembrie 2010, pana la valoarea de de 1.043 euro/mp util, potrivit imobiliare.ro. Pe segmentul apartamentelor vechi, s-au inregistrat cresteri de pret in aproape toate orasele mari din tara, cuprinse intre -1,6% in Cluj-Napoca si +2,7% la Constanta. Cresteri au fost inregistrate si la Timisoara (+1,5%), Bucuresti (+0,8%), Iasi (+0,6%) si Brasov (+0,5%).

Si apartamentele noi au inregistrat cresteri de preturi, singurele exceptii fiind intalnite la Iasi si la Brasov, unde au existat scaderi de 10,7%, respectiv de 0,7%. In Capitala, pretul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu peste 1,4% din decembrie 2010 pana in aprilie, se mai mentioneaza in studiul citat.

Spre deosebire de apartamente, evolutia pretului cerut pentru casele si vilele construite inainte de 1990 scoase la vanzare in principalele orase din tara a fost preponderent negativa, cu exceptia proprietatilor din Cluj-Napoca care au inregistrat o crestere de 1%.

“Principalul atu al caselor vechi ramane amplasamentul, in cele mai multe cazuri vorbim de zone semi-centrale sau cartiere foarte bune, ceea ce face ca pretul pe metru patrat solicitat in acest caz sa se mentina in continuare mai ridicat decat cel practicat pentru constructiile noi”, mai spun reprezentantii portalului.

Singurul segment rezidential care este inca departe de a-si reveni este cel al terenurilor pentru constructii, care inregistreaza in continuare scaderi importante de pret in toata tara, mentioneaza studiul imobiliare.ro.

La Brasov si la Cluj preturile la finalul primului trimestru au fost cu 15,8%, respectiv 13,7%, mai mici decat la finalul trimestrului patru din 2010. La Constanta, scaderea a fost de 5%, iar in Capitala de aproape 3%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri