Chiriile locuintelor sociale ANL destinate tinerilor, care urmeaza sa fie construite in urmatorii ani de stat in parteneriat public-privat, vor acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe cladiri si asigurarile, dar vor fi limitate prin lege la sub o treime din salariul mediu net pe economie, informeaza Mediafax.

"Chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe cladiri, precum si cheltuielile generate de asigurarea acestora. Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, respectiv nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata", se arata in proiectul de hotarare de guvern privind aprobarea programului "Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat".

In ultimele luni, castigul salarial mediu nominal net pe economie a fost aproape de 1.500 de lei.

Chiriile ANL nu sunt stabilite in prezent prin Hotarare de Guvern, ci sunt fixate de autoritatile publice locale.

Totodata, ANL va incasa in avans o garantie in cuantum egal cu valoarea unei chirii lunare, pentru acoperirea eventualelor prejudicii produse prin distrugeri cauzate locuintei, dar si pentru denuntarea unilaterala, de catre chirias, a contractului de inchiriere inainte de expirarea acestuia.

Sumele obtinute din chirii vor fi utilizate de ANL atat pentru finantarea constructiilor a noi locuinte, cat si pentru acoperirea cheltuielilor generate de administrarea apartamentelor ramase neocupate.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, statul aloca acestui program, pentru anul in curs, 6,45 milioane de lei. Programul are finantare zero de la stat in urmatorii doi ani, pentru ca in 2014 si 2015 finantarea de la buget sa se ridice la 21,5 milioane de lei anual.

Potrivit unui calculul estimativ al MDRT, cheltuielile de constructie vor fi de 450 de euro metrul patrat, inclusiv TVA.

Costurile serviciilor de proiectare care revin ANL (studii de fezabilitate, studii de fundamentare a deciziei de concesionare, documentatii de atribuire a contractelor) costa, pentru 1.000 de apartamente, 1,5 milioane de euro, inclusiv TVA.

In acest caz, pentru o durata a contractului de concesiune de 20 ani, din care constructia dureaza doi ani, valoarea servicii proiectare si lucrari de constructii-montaj care revin investitorului privat este 40 milioane de euro, inclusiv TVA.

"Cheltuielile aferente investitiilor suportate de la bugetul local nu pot fi estimate in aceasta etapa", se arata in proiect.
Locuintele vor fi construite pe amplasamente puse la dispozitia ANL de catre autoritatile publice locale si centrale, care au obligatia de a realiza, pe cheltuiala proprie, evaluarea terenului si a constructiilor.

Beneficiarii directi ai locuintelor sunt toate categoriile de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta.

Lucrarile de viabilizare si dotarile tehnico-edilitare vor fi asigurate de catre autoritatile publice locale sau de catre investitori, in conformitate cu contractele incheiate de ANL cu unitatile administrativ-teritoriale si investitorii privati. ANL se va ocupa de procedura de atribuire a contractului de concesiune numai dupa inceperea lucrarilor de viabilizare si tehnico-edilitare.

Implementarea si derularea programului se va realiza prin incheierea contractelor de concesiune lucrari publice. Prin aceasta procedura se transfera responsabilitatea generala pentru realizarea investitiei catre un investitor privat, ANL asigurand finantarea structurarii economice, tehnice si juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a
documentatiilor de atribuire a contractelor.

ANL raspunde de indeplinirea tuturor etapelor necesare procedurii de achizitie publica si atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, in general, de circa 20 ani.

Conform datelor centralizate de MDRT, numarul de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in regim de inchirere depaseste 100.000, acestea fiind formulate atat de tineri cu varsta de pana la 35 de ani, cat si de alte categorii de persoane. Incepand cu anul 2001 au fost construite circa 28.000 de apartamente pentru tineri, numar insuficient fata de cerere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri