Vanzarile apartamentelor din cadrul proiectului Asmita Gardens au inceput la jumatatea anului 2006 la pretul de 1.000 euro/mp si in urmatorii doi ani au crescut cu 60%, pana la 1.600 euro/mp. Proiectul, aflat acum in insolventa, va fi scos la vanzare initial la pretul de constructie, respectiv circa 1.000 euro/mp, insa administratorul judiciar nu exclude o ieftinire cu pana la 30%.
Proiectul Asmita, amplasat pe Spaiul Unirii, a necesitat o investitie de 120 de milioane de euro, dintre care 70 de milioane de euro au provenind de la Alpha Bank, care a cerut acum insolventa complexului. Din cele 758 de apartamente, au ramas nevandute 420, ultimele vanzari avand loc in primul trimestru, inainte de plecarea echipei de vanzari.

Administratorul judiciar al companiei, firma Euro Insol, intentioneaza sa incerce sa vanda intregul proiect unui investitor, insa ia in calcul si vanzarea "bucata cu bucata" a apartamentelor nevandute. In cazul in care se va opta pentru vanzarea individuala a locuintelor, pretul ar putea scadea, dupa un an, cu pana la 30%.

Preturile ar putea scadea cu pana la 30% intr-un an

"La inceput, vom vinde la pretul de pe site si vedem care va fi tendinta. Daca nu merg vanzarile, vom cobori cel mult pana la pretul de constructie, de 1.000-1.100 euro/mp. Un an o sa tinem de pret, dar intr-un scenariu pesimist, in care nu vor fi vanzari, am putea scadea preturile cu 10-30%, ceea ce ar fi foarte mult", spune Remus Borza, directorul Euro Insol.

Potrivit acestuia, Euro Insol va prezenta peste o luna un raport amanuntit al dosarului de insolventa. Tot in urmatoarea luna urmeaza sa fie realizata si o evaluare a proiectului, pentru a se decide pretul de vanzare in cazul in care apartamentele vor fi vandute la pachet. In prezent, cele 420 de locuinte nu sunt racordate la uitilitati, ca urmare a disputei dintre dezvoltator si antreprenorul general, compania Strabag.

Inchirierea, o solutie?

O solutie ar putea fi inchirierea apartamentelor sau vanzarea pe etape, la preturi promotionale, spun consultantii imobiliari, care subliniaza insa ca preturile trebuie aduse la media pietei, respectiv cel mult 75.000 euro pentru un apartament cu doua camere.

Borza nu este insa de acord cu varianta inchirierii, intrucat considera ca perioada de recuperare a investitiei ar fi prea mare. "Nu putem recupera datoria de 70 de milioane de euro prin inchiriere decat intr-o suta de ani. Vom incerca sa vindem tot proiectul unui investitor, iar daca nu merge, vindem apartamentele separat. Proiectul este de calitate si are avantajul bancii care vrea sa il sprijine in continuare", a mai spus Remus Borza.

Cumparatorul ar putea fi tot banca

Marius Grigorica, senior business analyst in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, este de parere ca banca creditoare ar putea recurge la preluarea proiectului printr-un vehicul investitional propriu.

"Va incerca ulterior sa valorifice acest vehicul fie gradual, prin vanzarea individuala a unitatilor, fie prin vanzarea la pachet catre un investitor speculativ, daca are disponibilitatea de a oferi un discount semnificativ", explica Marius Grigorica.

Asmita Gardens a fost finalizat in primavara anului 2010, vreme la care preturile apartamentelor din porneau de la 124.000 euro plus TVA pentru un studio de 54 mp construiti si 137.000 euro pentru un apartament cu doua camere, de 88 mp.

Printre cumparatorii apartamentelor din Asmita Gardens se numara Nicoleta Luciu, Florin Piersic Jr. si Calin Goia, solistul trupei Voltaj, acesta din urma dorind la inceputul anului sa-si inchirieze garsoniera din cadrul proiectului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri