Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), considerat cel mai activ investitor imobiliar din piata locala, a intrat pe piata centrelor comerciale din Capitala, printr-un joint venture cu dezvoltatorii mall-ului Victoria City Center, amplasat in Bucurestii Noi, pe fost platforma Dacia Textile.
NEPI, Benevo Capital si CD Capital au format un joint venture pentru a dezvolta centrul comercial Victoria City Center, a carei deschidere era planificata pentru anul viitor, investitia initiala ridicandu-se la 150 de milioane de euro. Sud-africanii de la NEPI nu comunicat insa niciun fel de cifre privind parteneriatul si investitia finala in mall, spunand doar ca proiectul va avea o suprafata inchiriabila de 56.000 mp.

Dezvoltatorii au semnat acordul pe 15 noiembrie, se arata in comunicatul NEPI, dupa ce discutiile au inceput in luna martie, iar fondul sud-afircan s-a angajat sa investeasca o suma importanta in dezvoltarea proiectului promovat de Benevo si CD Capital.

“In ultimii doi ani, am analizat mai multe oportunitati pentru a intra pe piata de retail din Bucuresti, insa Victoria City Center s-a diferentiat prin concept si prin locatie, zona de nord fiind subdezvoltata”, afirma Martin Slabbert (foto), CEO al NEPI.

Cu toate acestea, in primavara anului 2010, Slabbert spunea ca Bucurestiul nu este inca o optiune pentru NEPI in ceea ce priveste achizitiile de centre comerciale. “Sunt multe terenuri libere si poti cumpara o proprietate, iar apoi altcineva sa construiasca un proiect mai mare langa tine. Chiar daca un centru comercial mare nu inseamna automat unul de succes, este un risc pe care nu vrem sa ni-l asumam”, afirma managerul in urma cu un an si jumatate.

Victoria City Center va include o zona cu restaurante, cu o suprafata de 4.500 mp, prima de aceasta dimensiune din Bucuresti, si peste de 32.000 mp cuprinzand chiriasi locali si internationali din domeniul fashion si sectoare similare. Alti chiriasii vor fi din domeniul sportului, electrocasnicelor, decoratiuni, sanatate si frumusete, la care se adauga o zona de divertisment de 8.000 mp cu cinematograf, restaurante, baruri si un club de sport.

Initial, proiectul urma sa fie finantat de Alpha Bank si sa aiba ca ancore hipermarketul Cora si lantul Cinema City, insa NEPI nu a specificat nimic privind vechile informatii legate de mall.

Consultantii imobiliari care au asistat CD Capital si Benevo in procesul de lansare al proiecului si in parteneriatul cu NEPI au fost The Advisers/Knight Frank si Colliers.

Fondul NEPI a fost infiintat in 2007 si tot de atunci este activ in Romania. Printre investitiile recente ale sud-africanilor se numara: cladirile de birouri Floreasca Business Park (decembrie 2010), galeria comerciala Auchan Retail Park din Pitesti (mai 2011), finalizarea zonei de divertisment in Promenada Mall Braila (aprilie 2011), renovarea unei cladiri de birouri din Brasov (iunie 2011).

In plus, NEPI este in proces de finalizare a unui strip mall (n.r.: centrul comercial compus din mai multe magazine insiruite, cu intrari separate si o zona pietonala in fata) in Brasov si a modernizarii Auchan Retail Park din Pitesti. In partneriat cu Carrefour Property, fondul a inceput constructia in Ploiesti a unui centru comercial regional cu o suprafata inchiriabila de 55.000 mp.

NEPI este in prezent listat pe piata principala a Bursei de Valori din Johannesburg (Africa de Sud), pe segmentul AIM al London Stock Exchange si, incepand din luna iunie 2011, este listat si la Bursa de Valori Bucuresti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri