Bucurestiul va ramane in 2006 una din capitalele europene cu un nivel ridicat al chiriilor pentru spatiile rezidentiale de lux, a declarat pentru Rompres Viorel Tarsoaga, director general la compania imobiliara AVA.
"Apartamentele noi de lux vor fi in continuare cele mai cerute pe piata pentru inchiriere, cu preturi ce pot atinge un nivel mediu de 2.000 de euro pe luna pentru zone precum Primaverii, Herastrau, Kiselev, Aviatorilor. In acelasi timp, in blocurile vechi din cartiere marginase, Drumul Taberii, Militari, Balta Alba, Pantelimon, nivelul chiriilor se va diminua simtitor, principala cerere venind, pe acest segment, din partea tinerilor sau a familiilor cu venituri prea modeste pentru un credit ipotecar," a spus Viorel Tarsoaga.

In ceea ce priveste arterele consacrate cu blocuri vechi - Unirii, Mosilor, Stefan cel Mare, chiriile se vor plafona la un nivel osciland intre 400 si 1.000 de euro pe luna, urmand ca cererea sa se diminueze mai mult in 2007 dupa ce vor fi finalizate complexele rezidentiale incepute si care vor aduce circa 500 de unitati locative noi numai in blocuri.

In acelasi timp, raportul anual Eurisko, estimeaza un nivel suficient al ofertei de spatii rezidentiale de lux. Oficialii se bazeaza astfel pe proiectele noi de blocuri, anuntate a fi finalizate in acest an, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre segmentul de vile cu locatii avantajoase. "Vilele reprezentative, noi sau renovate sunt in continuare foarte cautate, desi slab reprezentate," adauga specialistii Eurisko.

Cererea va fi reprezentata de clientii existenti care vor continua sa se miste in piata, cat si de noul val de clienti reprezentat de marile privatizari si investitii.

Nivelul preturilor va fi in continuare ridicat, iar Bucurestiul va ramane o capitala europeana scumpa si in privinta nivelului chiriilor spatiilor rezidentiale de lux.

Pentru 2006, zonele rezidentiale in care se dezvolta proiectele de lux asteptate deja pentru inchiriere sunt Primaverii, Dorobanti, Aviatorilor, Baneasa, Floreasca.

Cererea pentru inchirierea de vile va fi si in 2006 in crestere, cu toate ca se va situa la circa o treime din spatiul ce va fi oferit pe acest segment.

Acest fapt are loc pe fondul oferirii in regim de vanzare a vilelor construite in ansamblurile rezidentiale bucurestene. Cele mai multe vile ce vor fi oferite la inchiriere vor ramane, si in 2006, cele construite in perioada interbelica, dar renovate si dotate la standarde de varf. "Astfel, in functie de amplasament, dotari si spatiu, o vila va putea fi inchiriata la preturi medii cuprinse intre 2.000 de euro/luna si ajungand, pentru cele cu tinuta arhitecturala deosebita, la 14.000 euro/luna", a mai spus director general la compania imobiliara AVA.

Care mai este pretul in Capitala, dar si in alte orase

O garsoniera mobilata, situata pe bulevardul 1 Mai din Capitala, care dispune de finisaje de lux se inchiriaza cu 300 de euro pe luna.

In schimb, o garsoniera confort I, decomandat, suprafata de 35 metri patrati, gresie, fainta, usa metalica, mobilata modern si utilata din cartiere marginase precum Titan sau Militari poate ajunge la o chirie de 200 de euro pe luna.

In Constanta o garsoniera situata intr--o zona ultracentrala ( Piata Unirii) si dotata cu parchet, gresie, termopan, aer conditionat, bucatarie utilata, masina spalat, televizor se inchiriaza cu 200 de euro pe luna.

In Brasov, chiria pentru o garsoniera conf.1, decomandat, mobilata si utilata complet intr-un cartier precum Racadau ajunge si la 200 euro.

Cum a fost anul 2005?

Spre deosebire de anii anteriori cand varfurile cererii de spatii rezidentiale pentru inchiriere erau cu precadere lunile de primavara si toamna, anul 2005 a reprezentat un an omogen din punct de vedere al cererii. Totusi, se evidentiaza lunile martie si dacembrie ca varfuri, din punct de vedere al tranzactiilor efectuate.

Sfarsitul anului 2005 si inceputul anului 2006 se dovedesc perioade neasteptat de active din punct de vedere al cererii, care devine bine definita si diversificata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri