La 85.000 de euro, exista cel putin opt oferte diferite de case si apartamente noi
Piata locuintelor noi s-a diversificat atat de mult in Bucuresti si in Cluj-Napoca, incat cumparatorii pot alege intre apartamente sau case, la suprafata, pret si nivel de finisare similare.

Din acest an, pentru prima data pe piata imobiliara se poate vorbi de oferte de case si apartamente comparabile ca pret si calitate, pe mai multe segmente de piata. Fiecare optiune are si avantaje, si dezavantaje, mai ales atunci cand se discuta de acelasi pret.

In Bucuresti, la un buget de 70.000-100.000 de euro, se poate cumpara fie un apartament de trei camere, cu o suprafata cuprinsa intre 90 si 100 mp utili, in zonele Dristor, Titan, Militari, fie o casa intr-un complex rezidential situat in Mogosoaia, Marta Bibescu, Prelungirea Ghencea, cu suprafata construita de la 70 pana la 200 mp, la preturi incepand de la 96.000 euro, conform calculelor Angelei Gal, director al companiei Edil.

Mergand mai departe, bucurestenii care dispun de 120.000-150.000 euro pot opta pentru un apartament nou, cu doua, trei-patru camere, cu o suprafata intre 100 si 140 mp, situat in zone semicentrale - Alba Iulia, Titulescu, Dorobanti, Floreasca, stefan cel Mare - sau in dezvoltare, la moda - Pipera, Iancu Nicolae. Dar tot atat de bine, cu aceiasi bani si la acelasi nivel, mediu spre superior, de finisare, pot alege o casa in Corbeanca, Otopeni, Pipera sau Straulesti. Un apartament de lux, cu o suprafata de 250-300 mp, in Bucuresti, intr-o zona foarte bine cotata - Primaverii sau soseaua Nordului - costa intre 300.000 si 500.000 euro, cat o vila intr-un ansamblu nou din Baneasa.

In Cluj-Napoca, stacheta preturilor coboara pana la 50.000 euro, pentru apartamente de trei camere, in zone bune. E adevarat, insa, ca la suprafete mai mici. Aici, segmentul de lux se diferentiaza doar prin finisaje, nu prin suprafete. Astfel, la 90.000 euro se poate cumpara un apartament nou de patru camere, central, pret egal cu al unei case intr-un ansamblu nou intr-o zona bine cotata, potrivit datelor furnizate de compania Edil, care construieste apartamente in acest oras. Cele mai scumpe case noi nu depasesesc 150.000 euro. Preturile pe metru patrat variaza intre 650 euro si 1.500 euro, la apartamente, si intre 1.000 si 1.400 euro, la case. In Timisoara, au fost construite doar trei blocuri de apartamente care nu reprezinta, inca, un etalon, dar mai multi investitori au in vedere astfel de proiecte si, probabil, in urmatorii ani, piata se va modifica, sustine Dana Potyesz, broker imobiliar la Casadomi.

In Constanta, exista apartamente doar pe segmentul de lux si au ca public tinta bucurestenii care vor sa aiba o proprietate la malul marii, astfel ca nu influenteaza inca piata rezidentiala locala. Paul Dogaru, director la Coriax 97, afirma ca exista case noi, ieftine, in Ovidiu sau in alte zone limitrofe, dar acestea se bat in preturi doar cu apartamentele vechi. Nici la Iasi sau Craiova nu exista blocuri noi. Aceste paralele intre apartamente si case se pot face numai pentru vilele din ansamblurile rezidentiale, care au loturi mici, de 200-500 mp. O piata separata o reprezinta vilele unicat, care dispun de suprafete foarte mari de teren.

Spre exemplu, o casa in Baneasa, la circa 180.000-200.000 euro, ar fi comparabila cu un apartament nou de patru camere in centru si cu o suprafata de 150 mp, dar o casa din Baneasa care are 10.000 mp de teren si 2.000 mp construiti, cu finisaje de lux, ar echivala cu 10 apartamente in centrul orasului sau cu cinci apartamente in Dorobanti sau cu trei-patru in Primaverii, considera Robert Teodorescu, director de Vanzari Rezidentiale Regatta. Din punctul de vedere al investitiei si al pietei, mult mai usor se gasesc zece cumparatori pentru cele zece apartamente in centru orasului decat pentru vila de 2.000 metri patrati construiti.

Ce se poate cumpara cu 85.000 euro In Bucuresti si Cluj

Cluj

apartament de 3 camere de 85-90 mp, in zona Andrei Muresanu, Gheorghieni
apartament de 4 camere de 130 mp, Marasti sau zona de extindere Someseni-Selgros
o casa de 153 mp in zona Baci sau o casa de 160 mp in zona Faget

Bucuresti

un apartament de o camera zona Herastrau Nordului
un apartament de 3 camere, 80 mp, in faza de proiect in Dristor, Titan
apartament 2 camere in zona Alba Iulia
casa de 75-100 mp, in ansamblu rezidential, Mogosoaia, Prelungirea Ghencea.


Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23519&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri