Peste 90% din tranzactiile de pe piata imobiliara romaneasca se fac cu cash
Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut atat in 2005, cat si in prima parte a acestui an, comparativ cu 2004. Cu toate acestea, piata imobiliara nu a scazut dramatic, fiind sustinuta de cumparatorii care platesc pe loc, cash. Peste 90% din tranzactiile imobiliare se realizeaza cu banii jos. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Domenia Credit, pornind de la valorile publicate de Banca Nationala pentru creditele ipotecare si de la numarul total al tranzactiilor pe 2005, publicat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici.

La o piata a creditelor ipotecare rezidentiale de 697 de milioane de euro in 2005, luand in considerare o medie de 30.000 de euro pe credit (adica 40.000 pe tranzactie, in conditiile in care banca finanteaza doar 75% din valoare), rezulta un numar de doar 23.000 de credite ipotecare si imobiliare, potrivit calculelor Domenia Credit. Din cele 450.081 contracte de vanzare cumparare si alte tipuri de instrainari, s-a considerat ca 80% sunt cu case si terenuri.

In aceste conditii, procentajul de case cumparate pe credit este de doar 6% din total. Chiar si in ipoteza in care doar 50% din tranzactii sunt realizate de persoane fizice, procentajul in cauza nu ajunge decat la 10%. Calculul ar fi fost mult mai simplu si nu ar fi presupus atat de multe aproximari daca ar fi existat o statistica a valorii pietei imobiliare si o impartire a numarului de contracte dupa tipul acestora. Uniunea Notarilor nu a ajuns, insa, la un nivel atat de avansat, asta si datorita faptului ca multi dintre vanzatori si cumparatori nu declara pretul real al tranzactiei.

In continuare, romanii isi finanteaza casele noi din alte surse decat credit venituri din strainatate, economie subterana sau gri in ciuda reclamelor agresive ale bancilor.
Carmen Retegan, director general Domenia Credit

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23877&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri