Orasul Bucuresti este deja schimonosit din punct de vedere urbanistic, iar protestele actuale ale societatii civile contra abuzurilor si programelor eleiate de dezvoltare a capitalei vin prea tarziu, apreciaza presedintele Asociatiei Romane pentru Patrimoniu, Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala - Bruxelles.
In opinia acestuia, proiectele imobiliare actuale din centrul capitalei care vizeaza modificarea zonelor cu arhitectura traditionala, dar si desenarea de noi cartiere si blocuri de birouri, in spatii prea putin conforme destinatiei lor, reprezinta cel mai important masacru urbanistic produs in ultimele decenii intr-o capitala europeana, precizeaza Silvestri, citat de Rompres.

In alte tari, autoritatile sunt atente la reactia cetateneasca si stiu `regula Turnului Montparnasse` din Paris, ramas izolat intr-un oras unde nici o constructie nu mai poate depasi, astazi, 37 de metri. Un exemplu pentru edilii romani ar putea fi si `Modelul Barcelona`, unde tot ce a insemnat dezvoltare s-a tradus prin ridicari de cladiri noi in Diagonal Mar, la marginea de Rasarit a orasului, si nu in `vatra traditionala` ce ramane `sanctuar`. Aceste modele de dezvoltari urbane ar trebui studiate mai atent, declara Artur Silvestri.

In Bucuresti, apreciaza specialistul, pe langa deteriorarea irevocabila a intregului, cel putin trei elemente de diferentiere cad sub loviturile modernizarii: orasul negustoresc, constructiile de arhitectura industriala si cartierele neo-cubiste ale industriasilor din anii `20-`30.

Silvestri critica mai ales demolarile de cladiri si saparea de fundatii noi in zonele traditionale, precum si unele dintre marile proiecte de dezvoltare anuntate de municipalitate: constructia unui cartier de zgarie-nori, cu 25 de etaje, in apropiere de Piata Unirii, modificarea radicala a Pietei Regale, unde, spune el, alaturi de arhitectura emblematica ar urma sa apara vesnicele mall-uri si blocurile de birouri - factor de dictatura urbana pe Dambovita; constructia bulevardului Uranus, care ar angaja eliminari de cladiri in Bucurestii vechi; constructia unui pasaj, cu aspect japonez sau american, intr-un oras desfasurat mai degraba in planuri marunte, care ar trebui sa fluidizeze traficul prin aductie dubla de masini in Piata Victoriei care, insa, ramane la aceiasi dimensiune etc.

Astfel, in mai putin de un deceniu, orasul supra-aglomerat de maine va trebui "parasit" si extins, sau "duplicat", deoarece pentru Bucuresti s-a atins, deja, limita interioara de suportabilitate, chiar "fara aberanta povara ce i se aseaza acum pe umerii prea fragili", apreciaza Silvestri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri