Criza ofertei de pe piata spatiilor de birouri introduce concepte noi in acest domeniu, asa cum este parcul de afaceri. Acesta pare solutia gasita de investitori.
Cel mai important eveniment din anul 2005 de pe piata spatiilor de birouri a fost lansarea unui nou concept, acela de parc de birouri prin intermediul proiectului Bucharest Business Park. Confirmarea succesului acestui proiect nu a intirziat, el fiind votat ca fiind cel mai bun proiect de birouri al anului 2005 din Europa Centrala si de Est. Parcul de birouri este un complex format dintr-un numar mare de cladiri cu inaltime mica, cu spatii mari, deschise pe etaj, specificatii tehnice excelente si un spatiu de parcare suficient.

Suprafetele foarte mari de birouri de clasa A (peste 20.000-30.000 mp utili de birouri), suprafata mare pe un singur nivel (peste 1.000 mp), spatiile verzi, parcarile si facilitatile sint doar citeva dintre caracteristicile parcurilor de birouri. Acestea sint situate in general in afara orasului si sint deja consacrate in restul Europei.

Cele mai importante avantaje ale unui parc de afaceri comparativ cu un imobil de birouri sint: suprafata mare pe nivel, deoarece companiile mari doresc sa-si exercite activitatea pe un singur nivel, in loc sa o imparta pe mai multe niveluri, comunicarea interioara intre departamente fiind astfel mult mai usoara, parcari, facilitati de genul restaurant si cofetarie, sali de training si altele, spune Mihaela Cnobloch, Senior Consultant in cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox.

Rentabilitate buna

Consultantii pledeaza pentru rentabilitatea unui parc de afaceri in defavoarea unei cladiri de birouri. Marile companii tind spre acest gen de proiect, iar dezvoltatorii sint foarte interesati. Exemplul este Bucharest Business Park, singurul parc de birouri din Bucuresti, care a avut un succes foarte mare, daca luam in calcul chiriasii care s-au relocat acolo. Dezvoltarea unui astfel de proiect este atractiva pentru un investitor, deoarece poate crea produse atit pentru companiile mari, cit si pentru IMM-uri, iar prin servicii de calitate isi poate pastra pe termen lung chiriasii, relocarea companiilor putindu-se face in diverse spatii din cadrul parcului de afaceri, in functie de suprafata nou vizata si de calitatea cladirii, considera Mirela Raicu de la ESOP.

Un alt avantaj al parcurilor de birouri este si pretul de inchiriere. Chiriile la acest gen de constructii difera in functie de locatie si de dotari si sint situate intre 12 euro/mp si 16 euro/mp. Din punctul de vedere al dezvoltatorului, constructiile la o scara atit de mare sint eficiente pentru ca pretul negociat cu antreprenorul general si alti furnizori de servicii, ca si modul de lucru si termene de livrare sint mai eficiente, declara Irina Popescu, consultant Eurisko. In general, parcurile de afaceri se adreseaza companiilor care cauta peste 1.000 mp. Astfel chiria este mult mai avantajoasa in aceste ansambluri decit in-tr-un imobil. Mai mult decit atit, cota la suprafetele comune este mai mica decit in cazul imobilelor, iar costul locurilor de parcare este si el mai mic.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5356&art=142&cHash=6033973bef

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri