Bulevardul Theodor Pallady si in general zona de est au devenit din ce in ce mai interesante pentru dezvoltatorii imobiliari, care au achizitionat in ultimul an loturi mari de teren in zona pentru dezvoltari de retail si rezidential, cea mai noua tranzactie fiind cea pentru al doilea magazin IKEA din Romania. Cum va arata zona in 5 ani?

Fiind una dintre cele mai ieftine zone din Capitala ca preturi ale terenurilor, dar si in care exista o serie de platforme industriale ce pot genera terenuri de dimensiuni mari, estul Capitalei a atras in ultimii ani interesul mai multor retaileri si dezvoltatori mari in special pe segmentele de retail si rezidential. Astfel, doar in ultimul an, potrivit datelor Colliers s-au vandut terenuride 20 de ha pentru rezidential ce permit constructia a 10.000 de unitati. De asemenea, Dedeman a deschis recent un magazin pe Th. Pallady, iar IKEA a cumparat aici terenul pentru al doilea magazin din Romania. Zona este atractiva si pentru alti retaileri, spre exemplu fostul magazin Obi din Pallady este de interes pentru compania Praktiker, Omer Susli, declarand recent pentru wall-street.ro ca ia in calcul un magazin pe fosta locatie OBI. Zona comerciala din Th. Pallady a inceput sa se dezvolte de ani, existand deja multe magazine ale unor branduri importante cum ar fi Decathlon, Arabesque, Auchan.

Preturile terenurilor in zona Th. Pallady? Se pot tranzactiona si la 50-60 de euro/mp

„Zona de est a ramas una dintre cele mai ieftine zone ale Bucurestiului. Cu toate ca exista acces facil spre centrul orasului cu ajutorului metroului, se pot achizitiona terenuri si la 50-60 euro/mp. Ceea ce avand in vedere amplasarea si distanta fata de centru este un pret mai mult decat rezonabil. Pe fondul ofertelor disponibile in piata terenurile de peste un hectar uneori pot fi achizitionate la un pret similar cu pretul pe metru patrat din Balotesti sau Moara Vlasiei, ceea ce nu este normal pentru o capitala europeana. Evident nu discutam de terenurile cu deschidere directa pe bulevard”, a spus Andrei Botis, managing partner la NAI Global Romania.

Valorile de tranzactionare ale terenurilor din est, stabile. Urmeaza cresteri?

"Au inceput sa apara din ce in ce mai multe proiecte rezidentiale noi destinate programului “Prima Casa” ceea ce va creste usor pretul de achizitie la terenul construibil. Insa, cu toate ca se anunta dezvoltari mari si in zona retailului nu putem discuta inca de cresteri semnificative ale valorilor de tranzactionare", spune Andrei Botis.

Pana acum, desi tranzactiile au curs in zona de anul trecut, nu s-au simtit cresteri de preturi. "Cu toate tranzactiile incheiate, datorita ofertei generoase de terenuri disponibile, preturile in zona Theodor Pallady nu au suferit modificari semnificative in ultimul an", spune Sinziana Oprea, associate director land agency in cadrul Colliers International.

Lipsa cresterilor vine si din faptul ca deblocarea tranzactiilor este determinata de flexibilitatea mai mare a proprietarilor. „Piata de terenuri din zona s-a deblocat si au fost inregistrate tranzactii importante tocmai datorita faptului ca zona a oferit oportunitati pentru investitori. Unii dintre ei (ex. retailerii si alti end useri) prospecteaza de multi ani locatiile din zona, insa abia in ultimul timp au reusit sa gaseasca solutii cu proprietarii terenurilor (sa acopere diferenta de pret sau sa rezolve anumite probleme juridice). Dezvoltatorii de rezidential pe de alta parte, pe fondul cresterii interesului pentru apartamente pe segmentul Prima Casa, au fost atrasi mai recent in zona de disponibilitatea de terenuri generoase, cu acces la metrou, aproape de zone comerciale si la preturi foarte atractive”, spune Sinziana Oprea.

Oficialul Colliers nu vedem un impact major asupra preturilor terenurilor si locuintelor din zona in perioada imediat urmatoare. „Cresterea preturilor la terenuri ar da “peste cap” calculele operatorilor de retail, pentru care investitia in teren nu poate depasi un anumit prag, in timp ce pe segmentul rezidential exista un stoc atat de mare de apartamente care ar trebui livrate pe terenurile deja securizare in ultimul an incat achizitia unor terenuri noi la preturi mai mari nu ar avea, economic, sens. Spre exemplu, in ultimul an s-au tranzactionat peste 20 de ha cu destinatie rezidentiala in zona, adica un potential de peste 10.000 de apartamente”, a mai spus Sinziana Oprea.

Pe de alta parte oficialii DTZ spune ca noile tranzactii din zona pot antrena o usoara majorare de preturi. „Bulevardul Pallady a devenit o zona din ce in ce mai interesanta, avand ca nucleu dezvoltarea comerciala Pallady Shopping Center. Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale au luat in vizor zona o data cu solutionarea problemelor de infrastructura, cu accesul facil la mijloace de transport in comun si mai ales cu extinderea magistralei M3. Preturile terenurilor din zona variaza intre 90 – 150 euro/mp si consideram ca noile achizitii si planurile viitoare rezervate zonei vor antrena o usoara crestere a preturilor”, spune Flavius Pop, senior consultant Land&Capital Markets in cadrul DTZ Echinox.

Cum se va dezvolta zona pe termen mediu: potential si pentru segmentul de birouri

Oficialii Colliers considera ca venirea Dedeman si Ikea pe Th. Pallady vor creste si apetitul altor retaileri pentru aceasta zona. "In privinta zonei comerciale, aceasta cu siguranta va creste. Venirea Dedeman si Ikea vor contribui semnificativ la cresterea traficului si a atractivitatii zonei comerciale de pe Theodor Pallady si vor determina si pe alti operatori sa caute o locatie aici. Pe celelalte segmente, zona se va dezvolta pe termen mediu daca dezvoltatorii isi vor duce la bun sfarsit proiectele planificate pe terenurile recent achizitionate si se vor creea comunitati rezidentiale care sa o populeze", a declarat Sinziana Oprea.

Si reprezentantul DTZ vede o efervescenta ridicata in zona pe rezidential si retail. “Pe termen mediu vom asista la noi dezvoltari si la aparitia unor noi jucatori in zona, atat din sectorul rezidential cat si din retail, unde compania noastra poarta discutii active”, spune Flavius Pop.

Zona de est are insa potential si pe birouri, avand in vedere infrastructura, dar si aglomerarea din zonele deja consacrate. "Pe fondul dezvoltarilor noi dar si datorita infrastructurii de transport zona de est va cunoaste dezvoltari noi si pe segmentul de birouri deoarece in zonele consacrate birourilor pretul de tranzactionare al terenului a crescut considerabil, iar ofera este limitata. In urmatorii 5 ani zona de est poate deveni un important hub the birouri", a adaugat Andrei Botis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri