Cea mai mare pondere a locuintelor dintr-un proiect rezidential nou o ocupa apartamentele cu 2 camere, astfel ca aproape 60% din noile ansambluri au in structura acest tip de locuinte. In Bucuresti ponderea este chiar mai mare, ajungand la 63%, iar dezvoltatorii imobiliari au redus suprafata medie a apartamentelor cu doua camere pe care le construiesc pana la 49-50 metri patrati, acestea fiind cu 5% mai mici decat apartamentele confort 1 construite in anii 1980, pentru a obtine un pret de vanzare cat mai atractiv, arata o analiza a companiei RealTime.

”Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de 2 camere este una strict legata de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un pret maxim de 380.000 lei si puterea de cumparare scazuta in anii de criza de dupa 2008, au impus pietei sa gaseasca solutii low-cost pentru dezmortirea procesului de vanzare a locuintelor deja construite si a celor ce urmeaza sa fie construite”, a declarat Cristina Rosca (foto mai jos), managing partner RealTime.

Acest proces a dus la situatia in care preturile apartamentelor de 2 camere nou construite sa fie mai mici decat ale apartamentele construite inainte de 1989 in zone similare. Mai mult, accentul pe calitate si amplasament a fost inlocuit de solutii ingenioase pentru a construi cat mai ieftin, dar si mai departe de mijloacele de transport, parcuri, scoli si gradinite, uneori chiar si de oras.

”Calitatea locuirii a avut si ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafetelor utile, chiar sub limita legala acceptand si neinspirata distributie a functiilor care ofera apartamente cu bucatarii fara geam exterior. Suprafata medie utila, fara balcon a unui apartament intr-un ansamblu nou in Bucuresti, este de 49-50 metri patrati, mai mica cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort 1 din anii 1980, a caror suprafata medie utila este de 52-53 metri patrati”, a declarat Cristina Rosca.

Astfel, dezvoltatorii trec de la o extrema la alta cand vine vorba de suprafata apartamentelor construite pe piata locala. Inainte de criza acestia construiau locuinte foarte mari mizand pe dorinta romanilor de a locui intr-un spatiu mai larg decat erau obisnuiti de regimul comunist, dar si pe apetitul bancilor de a finanta achizitii de locuinte.

Cei mai multi cumparatori de apartamente de 2 camere in blocuri noi sunt tineri, fara copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie si care acceseaza programul ”Prima Casa”.

Pentru cei cu varsta de peste 30 de ani, apartamentul de 2 camere este de tranzit. Nevoia reala pentru urmatorii ani va fi pentru apartamente cu numar de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de 2 membrii. Nevoia de confort se traduce si prin intimitate, prin nevoia membrilor de a locui in camera proprie de la o anumita varsta.

“Marirea cotei maxime a pretului pentru TVA 5% la 450.000 lei va incuraja constructia de locuinte cu 3 camere in urmatorii ani. Ne asteptam ca ponderea acestora in noile proiecte rezidentiale de masa sa depaseasca 50% din numarul total de unitati construite, astfel reusind sa tinda spre un echilibru intre structura cererii si structura ofertei rezidentiale; din analizele noastre, solicitarile pentru apartamente cu 3 si 4 camere depasesc 50% din totalul cererii. Insa multi fac un compromis, alegand un apartament cu 2 camere, urmand ca intr-un orizont mediu de timp sa schimbe apartamentul de 2 camere cu o locuinta cu mai mult de 3 camere” a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Cu o experienta de 12 ani pe piata imobiliara, RealTime este una dintre cele mai importante companii de consultanta imobiliara, oferind servicii suport pentru activitatea investitorilor ce doresc sa-si plaseze capitalul in oportunitati imobiliare din Romania, precum si pentru dezvoltatori care activeaza deja pe piata imobiliara din Romania. Serviciile includ studii de piata, analiza de produs si pozitionare in piata, masterplan-uri pentru dezvoltarea imobiliara a terenurilor, plan de afaceri si strategii de marketing si vanzari.

Printre cele mai importante proiecte rezidentiale din portofoliul RealTime se numara Ficusului Rezidential, primul proiect dezvoltat de Volumetric in Bucuresti, Reveria Pallady 43 dezvoltat de Hoshen Holdings, City Point dezvoltat de Shikun Binui, Privilegio Brasov – Volumetric, Nerva 3.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri