Busteni ar urma sa fie primul oras din Romania reabilitat termic in intregime, proces care ar urma sa se incheie in prima parte a acestui an. Un lot de inca sapte blocuri ar urma sa fie finalizat in primul semestru, ceea ce ar face ca orasul-statiune montana sa fie primul in care toate blocurile de locuinte sa beneficieze de izolatie termica.

Programul de reabilitare termica a inceput in anul 2009 si a inclus nu mai putin de 135 de blocuri care au necesitat reabilitare termica.

„Fondurile au fost asigurate in proportie de 50% de la Ministerul Dezvoltarii si 50% de la bugetul local, asociatiile de proprietari nu au fost nevoite sa dea niciun ban. Noi am investit peste 12 milioane de lei de la inceputul acestui program. Sunt 135 de blocuri, din care mai raman de reabilitat 7, care sunt deja in lucru, in cateva luni vom finaliza proiectul”, a declarat primarul Emanoil Savin, citat de presa locala.

Reusita autoritatilor din Busteni este cu atat mai mare cu cat statiunea de pe Valea Prahovei este prima care sa beneficieze de o izolare completa din punct de vedere termic a peste 100 de blocuri, asta desi in anul 2010 orasul Lehliu – Gara a reusit sa finalizeze reabilitarea termica a orasului in care existau numai 18 blocuri.

Pana la jumatatea acestui an, statiunea Busteni ar urma sa devina cea mai mare asezare urbana din Romania si prima din judetul Prahova, care sa beneficieze de izolarea completa a locuintelor, parte a unui angajament luat de tara noastra in fata Uniunii Europene pentru reducerea consumului de energie.

Reabilitare termica, in ritm de melc: suntem departe de obiectivele Uniunii Europene

Demarat inainte de criza, proiectul de reabilitare termica a cladirilor s-a miscat in primii ani intr-un ritm mai alert, doar ca in ultimii ani avantul s-a domolit, iar in ultimele luni aproape ca a disparut din peisaj, in lipsa finantarii primite din partea autoritatilor locale, desi exista un sprijin din partea Uniunii Europene pentru buna desfasurare a sa.

Reducerea consumului de energie din locuinte este o norma europeana care se va aplica tuturor constructiilor de locuinte noi incepand cu anul 2020. Pana atunci, insa, tara noastra, precum si celelalte din Uniunea Europeana, au obligatia de a reduce consumul de energie cu 20%, conform obiectivelor asumate fata de UE.

Romania si-a asumat o tinta de consum de energie primara de 43 milioane TEP (Tona Echivalent Petrol) in anul 2020, ceea ce reprezinta o scadere cu 19% fata de consumul previzionat in anul 2007. TEP (Tona Echivalent Petrol) este o unitate de masura a energiei care este egala cu energia chimica eliberata prin arderea unei tone de petrol.

In ciuda angajamentului pe care l-am luat fata de Uniunea Europeana, tara noastra se afla mult in spatele statelor dezvoltate din UE cand vine vorba de cladirile eficiente energetic, in momentul de fata, cu mai putin de 5 ani pana la termenul limita, Romania avand sub 10% din totalul cladirilor anvelopate.

In Romania sunt aproximativ 8,2 milioane de locuinte aflate in peste 5 milioane de cladiri. Dintre acestea, peste 81.000 sunt blocuri care necesita termoizolare, cu aproximativ 3 milioane de apartamente. In perioada 2009 – 2015 au fost prinse in programul national peste 92.000 de apartamente, dintre care 58.000 au fost finalizate. In perioada 2007-2013, prin fonduri europene au fost reabilitate aproximativ 52.000 de apartamente. La acestea se adauga lucrarile realizate intre timp, insa totalul procentului de locuinte termoizolate nu atinge inca 10%, arata datele Asociatiei Romane a Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS).

Statistica la nivelul Capitalei: Aproape 30% din blocuri reabilitate. Sectorul 1 este “fruncea”, dar cine recupereaza decalajul?

Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte a constituit o propritate pentru majoritatea primariilor de sector din Capitala, rezultand ca in perioada 2010-2014 cea mai mare pondere in investitiile derulate de Sectoarele Municipiului Bucuresti, fiindu-i alocate 68% din fondurile destinate cheltuielilor de capital si 26% din total buget, exceptie facand Sectorul 4.

Potrivit unui raport eliberat de Curtea de Conturi a Romaniei, in intervalul 2010-2014 Sectorul 1 al Capitalei a reusit sa reabiliteze peste 77% din totalul cladirilor, peste 800 de blocuri, dintr-un total de 1.050 fiind anvelopate termic.

Pe locul secund in topul performantelor in procesul de reabilitare termica s-a situat Sectorul 2, cu aproape 30% din totalul cladirilor reabilitate, in timp ce pozitia a treia este ocupata de Sectorul 5, cu circa 27% din totalul cladirilor fiind anvelopate termic.

Interesant este faptul ca in prezent, Primaria Sectorului 3 a inceput un amplu proces de reabilitare termica a cladirilor, ceea ce face ca locuitorii din aceasta zona sa se apropie de performantele sectoarelor fruntase.

Pe ultimul loc in acest top se situeaza Primaria Sectorului 4, cu putin peste 9% din totalul cladirilor reabilitate termic la finele anului 2014, circa 144 de blocuri dintr-un total de peste 1.500 de cladiri fiind finalizate.

Incep problemele: Riscam sa dam jos lucrari deja finalizate

Reprezentantii ROMEPS sustin ca riscam chiar sa fim nevoiti sa dam jos lucrari de anvelopare deja executate din cauza ca acestea nu respecta standardele impuse de UE, iar un termen „optimist” de finalizare a intregului proiect national ar putea fi 2030, cu 10 ani peste nivelul limita impus de Uniunea Europeana.

„Ne-am asumat anumite tinte in ceea ce priveste reducerea consumului energetic si cresterea eficientei energetice, insa felul in care au fost construite sau implementate strategiile in acest sens nu s-a dovedit a fi cel mai satisfacator. Inca din anul 2007 au fost semnalate diferite probleme, fie ele de intelegere a felului in care se poate intra in programul national sau cel pe fonduri europene, fie a modului in care au fost alocate lucrarile sau a felului in care au fost realizate acestea. (…) La modul concret, reabilitarea termica a blocurilor cu o clasa energetica inferioara ar putea fi realizata pana in anul 2030. Tinem cont insa si de faptul ca exista suspiciuni cu privire la lucrari deja efectuate, dar pentru care nu au fost respectate standardele in vigoare. Exista, deci, posibilitatea refacerii termoizolarii pentru acestea. Insa acest lucru poate insemna si sanctiuni in cazul in care lucrarile au fost efectuate pe fonduri europene. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, trebuie insistat pe respectarea normativelor in domeniu si pe calificarea montatorilor de anvelope termice. De asemenea, atunci cand vorbim despre data finalizarii lucrarilor, luam in calcul faptul ca blocurile construite in ultimii ani nu vor avea nevoie de o reabilitare termica”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS, intr-un interviu pentru wall-street.ro.

Sursa foto: Photosebia / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri