New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari dezvoltatori, investitori si proprietari de proiecte imobiliare la nivel local planuieste sa investeasca puternic in Romania, dar si in regiunea Europei Centrale si de Est, in momentul de fata fondul de investitii avand in derulare investitii de peste 200 de milioane de euro.

In Romania, tara in care este concentrata ceva mai mult de 80% din activitatea grupului, ar urma sa fie directionate investitii in noi achizitii de proiecte comerciale, extinderi ale proprietatilor detinute, dar si noi dezvoltari, asta in conditiile in care exista locatii foarte bune si interes din partea investitorilor.

“Ne uitam cu precadere la zona de retail, acolo unde avem proiecte si investitii in curs de derulare ce se ridica la peste 200 de milioane de euro. Purtam negocieri cu doua proprietari in Slovacia, cel putin o viitoare locatie in Romania, dar si intrarea pe o noua piata. Locatia din Romania va fi in provincie, momentan aici este directia si urmeaza sa fie finalizata in urmatoarele luni. Este o piata care se schimba intr-un ritm foarte alert. Sunt mai multi bani in piata, dar si un interes din ce ince mai crescut. Proiectul la care ne uitam este un asset mediu dintr-un oras secundar, un proiect de sub 50.000 mp”, a declarat Alex Morar (foto), CEO al NEPI, in cadrul unei intalniri restranse cu presa.

NEPI detine in prezent un portofoliu de este 900.000 mp spatii comerciale si de birouri, dintre care 80% in Romania, iar 250.000 dezvoltati sau achizitionati in ultimul an. In dezvoltare, NEPI are peste 200.000 mp care urmeaza sa fie livrati pe piata in cursul acestui an si in perioada urmatoare.

“Vrem inca 5- 10 proiecte importante in zona CEE si ne gandim inclusiv in Bucuresti. Ne dorim sa intram pe doua noi piete – in Cehia doar ce am reusit o intelegere recenta, iar o alta piata pe care o urmarim cu interes este Ungaria. (…) Pe termen mediu vrem sa trecem de la o firma care are mall-uri locale, la situatia de a concura cu “bigger boys”. Avem o viziune pe 5-10 ani si stim unde dorim sa ajungem. (…) Nimic din ce am construit nu vom vinde. Dorinta noastra este sa crestem in calitatea portofoliului pe care il avem. In perioada 2008-2009 am cumparat un centru comercial in Braila. In momentul de fata avem peste 20 de spatii comerciale in proprietate. Sunt 14 cu tot ce avem si acum in constructie doar la nivel local”, a mai aratat Alex Morar.

In ceea ce priveste activitatea din zona de retail, componenta dominanta a business-ului NEPI, compania doar ce a anuntat o tranzactie record pe piata la nivel local, achizitionand proiectul Shopping City Sibiu cu 100 de milioane de euro, cea mai mare tranzactie de acest fel de la inceputul anului si pana in prezent.

Achizitia Shopping City Sibiu va presupune si un viitor amplu proces de modernizare a spatiului comercial, pe lista pentru locatia din Sibiu fiind un cinematograf, o reconfigurare a spatiului, dar si o parcare marita. “Vom demara lucrarile in perioada urmatoare. Sunt multe apropbari de obtinut, dar im momentul in care le vom avea vom putea incepe lucrarile”, a mai spus CEO-ul NEPI.

NEPI extinde mall-ul Promenada la 70.000 mp si pregateste 30.000 mp de birouri in zona Floreasca

Promenada Mall, centru comercial construit in anul 2013 si preluat de catre NEPI un an mai tarziu, este unul dintre cele mai mari pariuri ale fondului sud-african de investitii, un bun estimat la o valoare de peste 160 de milioane de euro si care beneficiaza de un catchment de peste 380.000 de locuitori la o distanta de 15 minute de mers cu masina.

Proiectul din zona Barbu Vacarescu – Floreasca va trece prin schimbari radicale in urmatorii doi ani, in imediata vecinatate a spatiului comercial urmand sa fie ridicat un proiect de birouri care ar putea ajunge la o suprafata inchiriabila de 30.000 mp, iar spatiului comercial i se va adauga si un cinematograf.

“Vrem sa dezvoltam zona Promenada si ii vom adauga un proiect de birouri care poate avea intre 4-8 etaje, iar suprafata inchiriabila nu ar trebui sa depaseasca 30.000 mp. Totodata, proiectul comercial va trece printr-o extindere de inca 35.000 mp. Incercam sa facem acest pas inca de la achizitionarea terenului, din urma cu doi ani de zile, dar am intampinat nenumarate piedici. Avem o suprafata disponibila de circa 12.000 mp la sol care poate fi exploatata in acest sens. (…) Exista un tabel de development pipeline ce ridica valoarea investitiilor la 200 de milioane de euro la nivel de grup pentru dezvoltari si extinderi ale proiectelor detinute”, a declarat Alex Morar, CEO al New Europe Property Investments.

Una dintre cerintele clientilor inca de la deschiderea proiectului comercial a fost si constructia unui cinematograf, oficialii companiei sustinand ca acesta va urma sa fie livrat pe piata pana in anul 2018.

“Pe lista proiectului comercial din zona Floreasca se afla si un cinematograf, dar zona comerciala va beneficia de o extindere ce va duce suprafata totala a proiectului la peste 70.000 mp”, a mai spus Alex Morar.

Promenada Mall are in prezent o suprafata de 40.400 mp.

Proiectul Aviatorilor 8, preinchiriat in proportie de 25%

O a doua componenta importanta in activitatea NEPI la nivel local este generata de spatiile de birouri, investitorul imobiliar avand in dezvoltare o serie de proiecte importante, asa cum este cazul si Aviatorilor 8.

Proiectul situat in imediata vecinatate a Palatului Victoria (Guvernul Romaniei) ar urma sa fie livrat pe piata la finalul acestei veri, el fiind deja pe un sfert preinchiriat.

“25% din totalul proiectului a fost preinchiriat. Este vorba despre nivelul de baza, in care se vor regasi cafenele, servicii si activitati de leisure”, a mai precizat Morar.

NEPI are in dezvoltare mai multe proiecte importante, asa cum este extinderea proiectului City Park (faza 3), proiectul de birouri Aviatorilor 8 din Victoriei, proiectul The Office din Cluj (faza a 3-a) precum si extinderea proiectului comercial Braila Mall.
Tot pe lista proiectelor aflate in derulare pentru sud-africani se mai numara proiectele Shopping City Piatra Neamt, Ramnicu Valcea Mall, extinderea Shopping City Galati, proiectul Shopping City Sat Mare sau faza a doua a extinderii Severin Shopping Center.

New Europe Property Investment plc (NEPI) este un grup de investitii si dezvoltare listat la Busa de Valori din Johannesburg (JSE), la Bursa de Valori de la Londra (LSE), precum si la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB). Grupul a fost infiintat in anul 2007 pentru a achizitiona, a dezvolta si a gestiona cele mai importante proprietati pe zona de retail din tarile emergente ale Uniunii Europene, cu potential de crestere pe termen lung. De-a lungul timpului, grupul NEPI si-a consolidat un portofoliu important de proprietati si a dezvoltat, in mod constant, proiecte numeroase in Romania, Serbia, Slovacia si Cehia. Strategia de dezvoltare se concentreaza pe expansiunea in segmentul de retail si pe alte piete. In plus, Grupul investeste si in dezvoltarea cladirilor de birouri clasa A in marile orase din Romania, unde exista cerere din partea companiilor multinationale.

Din portofoliul NEPI fac parte Mega Mall, Mall Promenada, Vulcan Value Center, Shopping City Timisoara, City Park Constanta, Ploiesti Shopping City, Braila Mall, Galati Shopping City, Shopping City Targu-Jiu, Severin Shopping Center, Shopping City Deva si alte centre comerciale in intreaga tara, dar si in Serbia si Slovacia. NEPI detine si cladirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView, Aviatorilor 8 in Bucuresti, City Business Centre in Timisoara si The Office in Cluj.

NEPI este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari la nivel local, un segment pe care mai activeaza nume mari, precum AFI Europe, Iulius Group, Baneasa Developments sau Anchor Group.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri