Licitatia pentru vanzarea Palatului Bursei, la un pret care trebuia sa porneasca de la 29,4 milioane de lei (6,6 milioane euro), a fost amanata pentru inceputul lunii octombrie. Palatul din fata BNR, cu o istorie de peste 100 de ani, a fost scos la licitatie pentru o datorie pe care Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, actualul proprietar, o are catre firma de avocatura care a reprezentat-o in procesul cu statul pentru recuperarea imobilului. Din suma care s-ar obtine din vanzarea cladirii au de recuperat sume importante si Parchetul si ANAF, acestea doua avand prioritate la plata.

Executorul vroia sa obtina 29,4 milioane de lei la licitatia din 2 septembrie, potrivit unui anunt publicat in luna august, pretul fiind redus cu 25% fata de cel initial, de 39,2 milioane lei, la care s-a incercat vanzarea in ultimele luni ale anului trecut.

“Licitatia nu a mai avut loc. A fost suspendata la cererea creditorului. Procedura a fost reluata. Noul termen fixat de executor este 3 octombrie”, a declarat pentru wall-street.ro Aurora Damcali, managing partner la firma de avocatura Leaua & Asociatii.

De altfel, pretul de 29,4 milioane lei va fi pastrat la la licitatia din octombrie.

Palatul de pe strada Ion Ghica, nr 4, are o suprafata construita la sol de 1.600 metri patrati, pe un teren de 2.215 metri patrati. Cladirea, cu subsol, parter, trei etaje si mansarda, are o suprafata utila desfasurata de 5.655 metri patrati. Suprafata este egala cu cea a aproape 100 de apartamente de 2 camere.

Cine are bani de luat din vanzarea Palatului Bursei

Palatul este vandut la licitatie de societatea de executori judecatoresti Dumitru, Iancu & Asociatii, pentru recuperarea unor datorii de aproximativ 11 milioane de lei pe care Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti le are catre firma de avocati Leaua&Asociatii.

Pe langa sarcinile care greveaza cladirea in favoarea firmei de avocati, asupra Palatului mai au drepturi si Parchetul, prin sechestru asigurator, in timp ce ANAF sector 3 este inscrisa cu drept de ipoteca legala. Mai multe persoane din conducerea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti au fost trimise in judecata in 2014 pentru fapte de coruptie, inclusiv accesarea frauduloasa de fonduri europene.

Astfel, Parchetul are instituit un sechestru asigurator pentru suma de aproximativ 6,76 milioane lei, iar ANAF are de recuperat o creanta de aproximativ 1,83 milioane lei. Statul are prioritate la recuperarea creantelor in astfel de cazuri.

Amanarea cu o luna a licitatiei de vanzare ar putea oferi vanzatorului un rastimp mai lung pentru a atrage cumparatori, astfel incat pretul de vanzare sa fie cat mai bun posibil si sa acopere toate datoriile.

Camera de comert si Industrie a Bucurestiului a castigat palatul, dar nu a avut bani sa-si plateasca avocatii

"Creanta noastra care este in curs de executare silita, in urma incuviintarii instantei, reprezinta valoarea actualizata a onorariilor de avocat datorate si neachitate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti pentru activitatea de asistenta juridica si reprezentare a acestei Camere in doua litigii care s-au aflat pe rolul instantelor judecatoresti, cu privire la revendicarea imobilului care se scoate la vanzare (fostul Palat al Bursei), precum si a unui alt imobil (cladirea Liceului Cerchez)", au explicat, in luna august, avocatii Leaua&Asociatii in raspunsuri la intrebari transmise de wall-street.ro.

Litigiile Camerei de Comert cu statul s-au desfasurat pe parcursul mai multor ani, urmand si caile de atac legale si au fost finalizate cu succes in anul 2008 (Palatul Bursei), respectiv 2011 (Liceul Cerchez).

Imobilul a reintrat, in octombrie 2008, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in patrimoniul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Camera de Comert a vrut sa dezvolte un centru de afaceri modern in aceasta cladire, insa pentru acest obiectiv intentiona sa obtina fondurile necesare din donatii si sponsorizari.

Sursa foto: Google Street View

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri