Chiar daca prezinta randamente mai mici ca in urma cu cativa ani, segmentul spatiilor industriale prezinta in continuare interes pentru investitorii autohttoni si straini
Fondul european de investitii Teesland iOG are in plan in urmatorul an investitii cuprinse intre 120 si 140 de milioane de euro, acestea urmand sa fie indreptate catre spatiile industriale, potrivit lui Matthew Bann, managing director pe Europa Centrala al Teesland. “Planurile initiale prevad o dublare a investitiilor in Romania in urmatorul an”, a afirmat acesta.

Fondul de investitii a semnat ieri cu dezvoltatorul Italian Cefin Real Estate preluarea parcului industrial A1, valoarea tranzactiei fiind de 70 de milioane de euro, cea mai mare tranzactie din acest an de pe piata de profil in 2007. A1 este situat la kilometrul 13 pe autostrada Bucuresti-Pitesti, urmand sa fie dat in folosinta in 2009. Cele doua parti au convenit sa dezvolte in continuare acest proiect pana la finalizarea completa a lucrarilor.

Preluarea parcului industrial A1 reprezinta practic intrarea fondului pe piata locala, pentru urmatoarea perioada urmand sa fie investiti minim 120 de milioane de euro, tot in spatii industriale. O parte din aceasta suma urmeaza sa fie investita in continuarea lucrarilor la A1. Mickola Wilson, CEO Teesland a precizat ca fondul isi va deschide in urmatoarele saptamani un birou local, probabil in apropierea noii achizitii, de unde poate fi supervizata finalizarea parcului logistic. O data cu dezvoltarea portofoliului, fondul de investitii urmeaza sa angajeze si personal financiar care sa evalueze direct oportunitatile de investitii.

CEO-ul Teesland a mai spus ca aderarea la Uniunea Europeana a fost unul din factorii care au determinat fondul sa investeasca pe piata locala. “Noi avem banii de pensie a multor persoane. Urmarim cresteri solide pe o perioada mai lunga de timp si preferam riscurile scazute. Suntem investitori care vom sta mult timp pe piata locala, de aceea nu am dorit sa cumparam cand randamentele erau mai mari si sa vindem imediat, perioada in care si riscurile erau mai ridicate”, a mai spus oficialul fondului de investitii.

Miza pe spatii mici

Oficialii fondului de investitii au precizat ca A1 reprezinta un model de parc logistic care va avea succes pe piata locala, acesta urmand sa fie urmat in continuare. In plus, CEO-ul Cefin Holding, Stefano Albarosa, a declarat ca acest planurile prevad multiplicarea proiectului la nivel national, tintele fiind primele 10 orase din Romania din punct de vedere al marimii.

Parcul industrial A1 se diferentiaza prin marimea spatilor oferite spre inchiriere sau cumparare, acestea avand sub 1.000 de metri patrati, in timp ce depozitele au sub 5.000 de metri patrati. Potrivit oficialilor Cefin, proiectul A1 Industrial Park a luat nastere in urma studiilor de piata care plasau zona de vest a Capitalei in fruntea preferintelor companiilor care activeaza in cadrul parcurilor logistice si industriale, incovenientul principal pe piata in acest moment fiind faptul ca oferta actuala pune la dispozitia companiilor doar spatii de dimensiuni mari, de peste 5.000 de metri patrati.

Cefin Real Estate este implicat de asemenea, in apropierea A1, in dezvoltarea Cefin Logistic Park, un proiect care se intinde pe un milion de metri patrati, pana in acest moment fiind inchiriata intreaga suprafata construita de 120.000 de metri patrati. Valoarea totala a investitiei se va ridica la 150 de milioane de euro, finalizarea proiectului fiind programata pentru 2009.

In plus, Cefin Real Estate a mai investit 37 de milioane de euro in proiectul residential Cortina Residence, proiect care cuprinde 280 de apartamente, finalizarea sa fiind programata pentru 2008. Planurile de viitor sunt ambitioase, in 2007 urmand sa fie demarate constructiile la Cefin Logistic Park Arad, o invetitie totala de 28 de milioane de euro, care va fi finalizata in 2008.

Cel mai mare mare proiect imobiliar al dezvoltatorului italian va fi insa Barbu Vacarescu, un ansamblu care va reuni un hotel de cinci stele, o cladire de birouri de 36 de etaje si o zona comerciala. Investitia totala se va ridica la 220 de milioane de euro, avizul final din partea autoritatilor urmand sa fie obtinut in perioada urmatoare potrivit oficialilor Cefin Real Estate. Proiectul urmeaza sa fie finalizat in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri