Compania irlandeza Mivan Development, in colaborare cu grupul irlandez Moritz, va investi circa 700 mil euro in constructia a zece malluri, in tara, primul complex urmand sa fie deschis la Oradea in anul 2008, iar celelalte, rand pe rand, pana in 2011, au spus reprezentantii Mivan.
Numele proiectului Mivan Development realizat in colaborare cu Moritz este Tiago Malls si reprezinta cea mai mare investitie in mall-uri anuntata in Romania, potrivit reprezentantilor companiei.

"Valoarea totala estimata a investitiei in lantul Tiago Malls este de 700 milioane de euro. Pana in acest moment am achizitionat 600.000 metri patrati de teren - care reprezinta 70% din totalul necesar proiectului - in valoare de peste 150 milioane euro", a declarat, potrivit NewsIn, John Houghton, director la Mivan Development, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii oficiale a proiectului Tiago Malls.

Primul mall Tiago, care va fi deschis la Oradea anul viitor, este situat pe soseaua Aradului, in apropierea aeroportului din Oradea. Pentru anul 2009 este planificata deschiderea altor patru complexe Tiago Malls in Targu-Mures, Ploiesti, Bacau si Brasov. In 2010 si 2011 vor fi deschise malluri Tiago in Sibiu, Galati, Iasi, Baia Mare si Craiova. "Conceptul Tiago Malls a fost gandit inca de la inceput pentru orasele de provincie, care au peste 100.000 de locuitori", a explicat John Houghton.

Fiecare mall va vea o suprafata de inchiriat cuprinsa intre 25.000 si 30.000 metri patrati, dispusa pe doua sau trei nivele. De asemenea, fiecare amplasament va putea gazdui circa 150 de magazine - pe langa restaurante, cinematografe, cafenele si sali de sport - si va avea circa 1.000 de locuri de parcare. Complexele comerciale Tiago Malls vor avea sisteme de aer conditionat economice, bazate pe bucle de condensare, iar iluminarea va fi preponderent naturala.

Investitia pentru fiecare concept de design al mallurilor din lantul Tiago Malls este estimata la 5-7 milioane de euro. Proiectul Tiago Malls se afla in al doilea an de desfasurare, dintr-un total de cinci ani, iar pentru realizarea lui, in Romania, lucreaza circa 200 de oameni, precum si experti din Marea Britanie.

Finantarea proiectului este asigurata in parteneriat cu firma irlandeza Moritz Group, fara a apela la alte surse, a precizat Houghton. El a mai spus ca valoarea totala a investitiei ar putea depasi suma de 700 de milioane de euro anuntata, pe fondul lipsei de forta de munca in domeniul contructiilor. Reprezentantul Mivan Development a explicat ca remuneratia primita de lucratorii din constructii va creste semnificativ in urmatorii ani, iar forta de munca care parasit tara se va intoarce.

Mivan Group este una dintre marile companii internationale de constructii si dezvoltari imobiliare, cu birouri in Marea-Britanie, Europa, SUA, Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat.

Mivan opereaza in Romania din 1998 ca parte a Joint-Venture-ului Mivan-Kier, finalizand un proiect in valoare de 140 milioane euro in cadrul Programului de Locuinte Sociale si de Alimentare cu Apa al Guvernului Romaniei. Mivan are sediul central in orasul nord - irlandez Antrim si desfasoara activitati in peste 40 de tari.

In prezent, pe langa proiectul Tiago Mall, Mivan are in derulare in Bucuresti dezvoltarea centrului comercial Liberty Center si a ansamblului rezidential New Town Residence, ansamblu ce cuprinde 655 de apartamente in zona Dristor.

Moritz Group are activitati independente in Romania inca din anul 2005. Pe langa dezvoltarea celor zece mall-uri, grupul a achizitionat mai multe locatii in Bucuresti si in apropierea acestuia, pentru dezvoltarea de proiecte comerciale si rezidentiale ale caror lucrari de constructie vor fi demarate la sfarsitul anului 2007.

Pentru inchirierea spatiilor din intregul lant de malluri a fost desemnata compania Colliers International. Aceasta este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza prin 240 birouri in 51 de tari. Partenerul principal este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada. Colliers este prezenta pe piata romaneasca de peste zece ani, dezvoltandu-se pe segmentele de birouri, industrial si de spatii comerciale si, incepand cu 2005, pe cel rezidential.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri