Cartierul West End din Londra devine inca o data cea mai scumpa piata de birouri din lume, in timp ce piata in plina dezvoltare din Moscova urca pe locul al doilea, Bucurestiului fiind comparabil cu tarile din estul Europei, arata raportul bianual "Chiriile de pe piata mondiala" al CB Richard Ellis.
In timp ce Londra ramane cea mai scumpa piata pentru birouri (299,54 dolari/mp in cartierul West End ), Moscova sare pe locul doi in clasament cu 232,37 doari/mp, potrivit ultimului raport al companiei CB Richard Ellis (CBRE). Inner Central Five Wards din Tokio, Nariman Point din Mumbai si Outer Central Five Wards din Tokio completeaza primele cinci pozitii din topul celor mai scumpe piete.

"Costurile de ocupare de pe piata birourilor continua sa sfideze conditiile economice precare si criza creditelor, avand in vedere ca acestea cresc mai repede decat inflatia la nivel mondial. Aceste cresteri de costuri sunt dominate de pietele noi, in plina dezvoltare si sunt determinate atat de dezechilibrul dintre cerere si oferta, cat si de deprecierea dolarului in raport cu monedele locale. Pe unele piete din aceasta categorie, birourile Clasa A lipsesc cu desavarsire", a declarat Dr. Raymond Torto, Global Chief Economist la CBRE, citat de NewsIn.

In Bucuresti, nivelul mediu al chiriilor pentru birouri de clasa A a inregistrat o crestere usoara in 2007, ca urmare a lipsei spatiilor disponibile, incadrandu-se intre 18-21 euro/mp/luna, variind in functie de momentul semnarii contractelor de inchiriere/preinchiriere, de locatia cladirii, precum si de aria tranzactionata. In zonele centrale, pentru suprafete reduse s-au inregistrat cele mai mari valori ale chiriei, 22-24 euro/mp/luna, in timp ce in zona de nord nivelul a fost intre 18-20 euro/mp/luna.

Spatiile de birouri din zona Pipera si de vest a Bucurestiului s-au inchiriat cu 15-17 euro/mp/. Nivelul chiriei spatiilor de birouri de clasa A din zona centrului de afaceri Bucurestiului ("prime rent") este comparabil cu cele din capitalele din Estul Europei, cu exceptia Varsoviei. Daca livrarile anuntate pentru anii urmatori-440.000 mp pentru 2008 si 562.000 mp pentru 2009-se vor concretiza, la inceputul anului 2010 Bucurestiul va avea un stoc total de birouri de peste 1.950.000 mp.

Potrivit aceluiasi raport, orasul Ho Chi Minh City a inregistrat cea mai rapida rata de crestere a costurilor de ocupare de-a lungul acestei perioade, cu un procent de pana la 94%. Moscova s-a apropiat rapid cu un procent de crestere de 93%, urmata de Singapore cu 86%. In general, EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) au dominat lista pietelor cu cea mai rapida rata de crestere a costurilor de ocupare, ocupand primele cinci pozitii din topul primelor zece si 19 pozitii din topul primelor 50.

La nivel global, 88% din cele 173 de piete pentru birouri monitorizate au inregistrat costuri de ocupare mai mari. Cu niste costuri de ocupare aproape duble, Moscova a urcat patru pozitii pana pe locul al doilea cu 232,37 dolari. Centrul Manhattan-ului a ramas cea mai scumpa piata din America de Nord, cu un pret de 103,43 dolari si s-a plasat pe locul al 13-lea la nivel mondial.

Raportul CBRE include pietele internationale cu cele mai mari si cele mai rapide cresteri de ocupare pe o perioada de 12 luni, pana la 31 martie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri