In acest an vor fi date in folosinta cladiri de spatii de birouri care vor totaliza peste 200.000 mp, din care peste 80% vor fi livrati in a doua parte a anului. De asemenea, alti 200.000 mp sunt anuntati pentru livrare, la nivelul stocului de birouri de clasa A din Bucuresti si marile orase, in urmatorii doi ani. Cu toate acestea, impactul asupra chiriilor prime va ramane nesemnificativ pe termen scurt, in pofida pipeline-ului mentionat. Motivul: cererea de spatii de birouri va surclasa in continuare nivelul ofertei disponibile in piata.

"Cu siguranta evolutia chiriilor headline prime urmareste evolutia cererii, in continuare robusta pentru aceste produse. Nivelul chiriilor prime este stabil, avand in vedere pipeline-ul de cladiri nou livrate sau care urmeaza a fi livrate pe piata, ce reusesc sa fie inaugurate cu un grad ridicat de ocupare", spune Andreea Paun (foto), managing partner Griffes.

Mai mult, "gradul de ocupare reprezinta o oglinda a situatiei curente pe piata, dar si un indiciu al sustenabilitatii pietei de birouri. Stabilitatea acestuia, cu mici ajustari intr-un interval restrans de valori, indica o corelare a cererii si a ofertei de birouri".

Potrivit informatiilor din piata, cele mai scumpe chirii pe segmentul de spatii de birouri, in prezent, sunt in zona CBD (Central Business District) din Capitala (16-18 euro / mp), urmata de Centru, Centru - Nord si Nord (15-17 euro / mp) si de Floreasca - Barbu Vacarescu (15-16 euro / mp) si Centru -Vest (14-16 euro / mp). In acelasi timp, cele mai reduse chirii sunt practicate in zona Pipera Nord si zona de Sud a Capitalei (10-12 euro / mp). Gradul de ocupare in Capitala depaseste 92%.

"Peste 200.000 mp sunt anuntati pentru livrare, la nivelul stocului de birouri de clasa A din Bucuresti si marile orase, in urmatorii doi ani. Avand in vedere evolutia cererii, estimam ca cel putin jumatate din aceste spatii vor fi absorbite in 2019. Exista astazi in piata cel putin 20-30 de companii, doar in Bucuresti, care pregatesc cresteri de personal si noi proiecte ce implica un take-up de peste 70.000 mp, cu focus pe zonele centrale si din Vestul capitalei", mai spune Andreea Paun.

De asemenea, "avem discutii cu jucatori nou intrati in Romania, din domeniul tehnologiei si a cercetarii, care cauta forta de munca specializata si inalt calificata, care au cereri de spatii nu atat numeroase, cat generoase ca alocare. Astfel, in aceste companii, o echipa de 50-60 de persoane poate ocupa lejer un birou de 1.000 - 1.300 mp, doar pentru ca activitatea lor implica spatiu mare de desfasurare, lucrul cu mai multe monitoare si cu tehnologii, spatii ample pentru recreere si multe zone de comunicatii, cu echipamente specifice".

Ce socuri ar putea influenta cererea de spatii de birouri

"Daca ne referim la socuri negative, nu trebuie sa ne inchipuim neaparat un eveniment izolat. Destabilizarea fiscala, renuntarea la avantajele competitive oferite de catre guvern (ex: subventionarea salariilor in IT, care sustine totusi peste 50% din marii ocupanti de birouri), toti acesti factori ar putea crea un context macroeconomic negativ pentru companiile care au impact in gradul de ocupare a birourilor. Nici schimbarile demografice nu sunt de ignorat, pe o scara a timpului mai indelungata; putem vedea cum natalitatea negativa si migratia talentului in tarile vestice contribuie deja la scaderea populatiei active", adauga managerul Griffes.

Exista insa, in opinia sa, si "lebede negre" pozitive, cum ar fi Brexit-ul. "Au aparut in Bucuresti si Cluj-Napoca companii britanice care isi muta interesul catre centrul si estul Europei ca alternativa pentru anumite servicii, fie ele si de back office, deocamdata", afirma Andreea Paun.

Zona Unirii din Capitala revine in atentia chiriasilor dornici de facilitati urbane

"De-a lungul timpului, piata de birouri din capitala a evoluat prin gruparea dezvoltarilor in jurul anumitor zone, in functie de criterii diferite, la momente diferite. Initial, Piata Victoriei a fost consacrata ca punctul zero pe piata de birouri, datorita locatiei", mai spune Andreea Paun.

Ea adauga ca ulterior, dezvoltatorii au migrat spre nord, pentru a capitaliza oportunitatea terenurilor disponibile si apropierea de aeroport si zona rezidentiala din nordul capitalei, acolo unde cererea din partea multinationalelor era in crestere.

"In ultimii ani, insa, companiile din domeniul IT au avut o evolutie extraordinara si au reprezentat o proportie din ce in ce mai mare din cererea pentru spatii de birouri de calitate. Astfel, dezvoltatorii imobiliari i-au urmat acolo unde aceste companii isi doreau sa fie prezente, in apropierea centrelor universitare de profil", arata managerul Griffes. Acum, cel mai nou pol de spatii de birouri, cel conturat in zona Expozitiei, va avea primele birouri disponibile incepand cu 2019.

In aceasta luna va fi livrata si cladirea de spatii de birouri Unirii View, situata in zona Unirii din Capitala - care revine astfel in atentia marilor companii, datorita accesului usor si a numarului mare de facilitati urbane. Griffes, compania condusa de Andreea Paun este agentul exclusiv de inchiriere pentru aceasta cladire de spatii de birouri din centrul Bucurestiului, cu 19 etaje si o suprafata inchiriabila de aproximativ 17.500 mp. Cladirea este inchiriata aproape integral.

"Companiile si nevoile lor sunt diferite. Asa cum exista companii pentru care localizarea este cel mai important criteriu in alegerea sediului, exista si companii care isi doresc un spatiu cu specificatii tehnice impecabile, foarte personalizat, intr-o zona buna, dar nu neaparat CBD", adauga Andreea Paun. Printre chiriasii cladirii Unirii View se numara NTT Data, Spaces sau Red Bull.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri