Cu opt proiecte aflate in dezvoltare pe piata imobiliara din Romania, pentru care sunt planificate investitii de 340 milioane de euro, dezvoltatorul elen Quality Living Developers intentioneaza sa isi consolideze pozitia pe aceasta piata si cauta in continuare terenuri pentru a-si extinde portofoliul.
„Am intrat pe piata din Romania de suficient timp si cred ca am ajuns sa cunoastem aceasta piata. Am urmarit evolutia sa, am vazut-o crescand, iar lucrurile s-au schimbat enorm in ultimii 10 ani. Piata devine din ce in ce mai matura, preturile terenurilor continua sa creasca, la fel si costurile de constructie. Dezvoltarile rezidentiale de mari dimensiuni au luat avant in ultimii ani, acest lucru fiind rar in 2001-2002. Prezenta marilor jucatori este, de asemenea, un semn ca piata devine tot mai matura”, a declarat Nick Stathakis, CEO al companiei QLD.

In prezent, QLD are in dezvoltare opt proiecte pe piata din Romania, sapte pe segmentul rezidential si unul pe segmentul spatiilor de birouri. Din cele sapte proiecte rezidentiale, sase sunt in Bucuresti si unul este in Constanta, iar cladirea de birouri este in Brasov.

„Pana in prezent, ne-am concentrat pe rezidential, insa acum suntem deschisi la orice oportunitate: birouri, retail, industrial si chiar turistic. Pentru aceste opt proiecte, aflate in diferite stadii de dezvoltare, avem planificate investitii de aproximativ 340 milioane de euro. Pe langa acestea, cautam si alte loturi de teren, deoarece credem in aceasta piata si intentionam sa ramanem in Romania mult timp. Nu construim aici pentru a vinde peste doi-trei ani, ci vrem sa ne consolidam pozitia in Romania. Vom continua sa ne extindem in aceasta regiune, in tari precum Serbia, Bulgaria, Ucraina si chiar in Grecia, tara noastra de origine, insa Romania va ramane centrul operatiunilor noastre”, ne-a spus oficialul QLD.
QLD nu a dezvoltat inca proiecte imobiliare in Grecia, tara-mama a companiei, insa a studiat si alte piete, precum Bulgaria, ajungand in final la concluzia ca Romania este cea mai buna investitie.

„Am cercetat si piata din Bulgaria, am negociat acolo terenuri si cred ca relatia dintre riscul investitiei si recuperarea acesteia este mult mai buna in Romania. Piata romaneasca ofera mult mai multe oportunitati fata de piata din Bulgaria”, a adaugat Nick Stathakis.

Reprezentatul QLD este de parere ca, in ultimii ani, piata imobiliara din Bucuresti a crescut mult, in timp ce piata din provincie a avut o dezvoltare mai greoaie, de aceea extinderea companiei catre piete precum Constanta sau Brasov a fost o miscare fireasca.

„Aceste piete se vor dezvolta enorm in urmatorii ani, evident nu la fel ca Bucurestiul, insa credem ca ceea ce s-a intamplat in Capitala se va intampla si in marile orase din provicie, insa la o scara mai mica. Am inceput evaluarile noastre cu orasele Constanta si Brasov, suntem increzatori in aceste orase si avem deja in dezvoltare doua proiecte aici. Intentionam sa ne extindem si in alte orase din Romania, precum Timisoara, Cluj sau Iasi. Si Sibiul este o oportunitate, insa vrem sa ne extindem incet si sigur, sa cunoastem orasul, piata de acolo si abia apoi sa achizitionam terenul”, a spus Stathakis.

Pe piata din Bucuresti, dupa ansamblul rezidential Green Lake, dezvoltat pe malul Lacului Grivita, urmeaza proiectul Waterfront, un ansamblu rezidential ce va fi construit in nord-estul Capitalei, in apropiere de Lacul Tei. Waterfornt va fi compus din 16 de vile si 208 apartamente, in noua blocuri.

„Am primit aprobarea pentru constructie, am inceput deja lucrarile si speram ca pana la sfarsitul anului 2010 lucrarile sa fie incheiate. Nu am lansat inca proiectul, insa avem deja rezervari pentru doua vile si pentru 14 apartamente. Credem ca aceasta va fi un proiect excelent, atat din punctul de vedere al locatiei, cat si din cel al designului. Atat Waterfront cat si Green Lake sunt promovate si vandute exclusiv de compania de consultanta imobiliara Colliers International, pe care am ales-o inca de la venirea noastra pe piata din Romania, considerand ca ei sunt cei care cunosc aceasta piata cel mai bine”, a explicat CEO-ul QLD.

In Brasov, dezvoltatorul elen a achizitionat un teren situat la intrarea in oras dinspre Bucuresti pentru a dezvolta o cladire de birouri, urmand sa primeasca aprobarea pentru constructie pana la sfarsitul verii.

„Imobilul va avea opt etaje si o suprafata inchiriabila de 12.000 metri patrati, investitiile in Brasov neoprindu-se insa aici. Pentru acest proiect, investitia este estimata 50 milioane de euro, incluzand si pretul terenului. Si in Brasov si in Bucuresti continuam sa cautam oportunitati, atat pe rezidential cat si pe segmentul de birouri, insa nu vrem sa ne grabim cu achizitii nepotrivite”, a declarat Stathakis.
In Constanta, QLD are in curs de dezvoltare un proiect rezidential cu 37 de apartamente, situat in apropiere de centrul orasului, investitia fiind estimata la sase milioane de euro.

„Credem in potentialul pietei de aici, am studiat-o inca de de acum cativa ani si avem planuite si alte dezvoltari in aceasta zona in viitorul apropiat. Credem ca acesta este unul dintre orasele care va urma Bucurestiul din punct de vedere al dezvoltarii pe segmentul imobiliar”, a afirmat oficialul QLD.
In Green Lake, QLD a inceput vanzarea celei de-a doua faze, pretul final pe metru patrat fiind de aproximativ 2.000 euro, pentru intreaga suprafata construita si terasele, iar in Waterfront pretul ajunge la aproximativ 2.200 euro pe metru patrat.

„In apropiere de Vitan Mall, avem in dezvoltare un alt proiect, de dimensiuni mai mici , care cuprinde 36 de locuinte ce vor fi predate pana la sfasitul anului, la pretul de 1.850 euro pe metru patrat. In Constanta, preturile vor fi putin mai mici, de aproximativ 1.700 euro pe metru patrat”, ne-a spus Nick Stathakis.

In ceea ce priveste evolutia preturilor pe segmentul locuintelor noi, Stathakis crede ca preturile sunt in crestere, acest lucru fiind influentat atat de preturile terenurilor, cat si de preturile lucrarilor de constructii, dar sunt inca acceptabile si de aceea continua sa creasca.

Preturile vor creste atata timp cat cererea va ramane mai mare decat oferta, iar acest lucru va continua cel putin inca trei-cinci ani, insa cresterea preturilor va fi mult mai lenta. Personal, sunt foarte optimist in privinta pietei imobiliare di Romania si, chiar daca in ultima perioada au fost mai multe voci care au sustinut un blocaj sau o stagnare a pietei, imi pastrez optimismul. Piata imobiliara din Romania mai are inca multe de oferit. Atata vreme cat cererea se mentine, si preturile vor creste, insa nu vom avea fluctuatii cum au fost acum cinci ani sau trei ani”, a explicat reprezentantul QLD.

Dspre mult asteptatul final al boom-ului imobiliar, Stathakis este de parere ca, daca prin boom se intelege cresterea rapida a preturilor, atunci putem spune ca aceasta perioada incepe sa ia sfarsit. Insa daca boom-ul se refera la la oportunitatile pentru dezvoltatori, acestea sunt insuficient exploatate, piata imobiliara din Romania mai avand inca multe de oferit.

Legat de posibila concurenta a dezvoltatorilor pe piata imobiliara din Romania, oficialul QLD crede ca, in final, tot raul va fi spre bine.

„Credem ca avem mai multa concurenta acum decat aveam in urma cu cinci ani, insa acest lucru este benefic pentru piata, inseamna ca piata a atras atentia investitorilor internationali, iar competitia ne va ajuta si pe noi sa devenim mai buni. De asemenea, acest lucru este si in folosul cumparatorilor, care au acum o oferta mult mai larga, comparativ cu anul 2002 cand oferta era limitata. Cumparatorul are de unde alege si devine din ce in ce mai cunoscator”, a spus Stathakis.

In ceea ce priveste raportul dintre cumparatorii finali si speculati, oficialul QLD spune ca, desi au existat si investitori care au cumparat locuinte in proiectul Green Lake, circa 30%, QLD incearca sa mentina un echilibru intre acestia si cumparatorii finali.

„Prezenta acestor speculanti este totusi un semn bun, inseamna ca piata se dezvolta. Ei incearca sa obtina profit si atata timp cat ei sunt pe piata, inseamna ca preturile nu au stagnat. Chiar daca in ultimele noua luni s-a simtit o stare de calmare pe piata imobiliara, fiind mai mult de natura psihologica, cred ca aceasta situatie este temporara si lucrurile se vor schimba in urmatorul semestru. Acest lucru este evident, economia creste, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptari, salariile cresc, finantarile din partea Uniunii Europene vor continua, toate indiciile arata ca piata in general, inclusiv cea imobiliara, se dezvolta. Acelasi lucru s-a intamplat si in Grecia, la fel va fi si in Romania”, este de parere CEO-ul QLD.

Chiar daca populatia tarii nu este in crestere, procesul de urbanizare este vizibil, oamenii se muta in orase si au nevoie de locuinte. In opinia lui Stathakis, la acestea se adauga si blocurile construite in perioada comunista, care mai au 10 sau 15 ani de viata, iar oamenii trebuie sa se mute.

„Pentru proiectele QLD am lucrat cu diferite banci: pentru Lake View Condominium – cu Alpha Bank, pentru prima faza din Green Lake – cu Bancpost, in faza a doua am pornit fara finantare, insa in stagiul final vom semna un alt contract cu Bancpost. Discutam de asemenea cu Alpha Bank pentru proiectul Waterfront, Bancpost va mai finanta si proiectul Zizin, din apropierea mall-ului Vitan. Nu am discutat numai cu bancile elene, insa acestea ne cunosc si au aratat mai multa incredere in proiectele noastre”, ne-a declarat Nick Stathakis.

Dupa parerea sa, multe probleme in calea dezvoltatorilor sunt cauzate de infrastructrura din Romania, care are nevoie de imbunatatiri considerabile.

„ Daca locuiesti in nordul Bucurestiului, nu vei simti o diferenta considerabila fata de alte orase din Europa, insa atunci cand calatoresti in restul tarii traiesti o adevarata experienta. Eu am calatorit spre Galati si Calafat, iar infrastructura este ingrozitoare”, a afirmat oficialul QLD.
Potrivit acestuia, in Grecia, piata s-a stabilizat, perioada de boom s-a incheiat, insa in Romania lucrurile vor continua sa se dezvolte in urmatorii 10-15 ani, de aceea aceasta piata ramane mult mai interesanta.
Nick Stathakis are o experienta de 20 de ani in piata imobiliara, a inceput sa lucreze in Statele Unite, pentru o companie de constructie, iar apoi s-a reintors in Grecia, ramanand in piata imobiliara si avand studii in constructii civile si administrare de cladiri.

Oficial, dezvoltatorul elen Quality Living Developers (QLD) a intrat pe piata din Romania in anul 2006, prin proiectul rezidential Green Lake, construit pe malul Lacului Grivita din Bucuresti. Potrivit lui Nick Stathakis, prezenta pe piata din Romania a inceput in anul 2000, prin predecesorii sai, precum Technical Olympic Group, dezvoltatorul proiectului Lake View Condominium, un ansamblu rezidential situat vizavi de parcul Herastra, finalizat in 2005. Cei doi dezvoltatori greci au avut un actionar comun, ulterior QLD preluand activitatile de real estate desfasurate pana la acea data de Technical
Olympic, laolalta cu echipa si resursele alocate de companie pentru aceste activitati.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri