Nivelul mediu al chiriilor pentru spatiile comerciale stradale a crescut cu aproximativ 10-15% comparativ cu nivelurile inregistrate in primul semestru din 2007, ca urmare a cererii constante din partea ocupantilor, in principal a marcilor internationale de lux, sustin consultantii companiei Atisreal.
Chiriile maxime au fluctuat intre 120-140 euro/mp/luna, pentru spatii de pana la 75 mp, in timp ce pentru spatii mai mari chiriile se situeaza intre 80-100 euro/mp/luna, potrivit consultantilor imobiliari, citati de Newsin. Acestia mai spun ca, in prezent, in zonele secundare chiriile sunt de 45-75 euro/mp/luna, iar la periferie acestea variaza intre 15-25 euro/mp/luna.

"In galeriile comerciale chiriile s-au mentinut la un nivel stabil in semestrul 1 din 2008, variind intre 90-120 euro/mp/luna pentru spatii intre 50-75 mp, respectiv 25-40 euro/mp/luna pentru spatii intre 75-100 mp. Costurile de intretinere au ramas la un nivel stabil in centrele comerciale, variind intre 7-9 euro/mp/luna, iar cheltuielile de marketing sunt de obicei de 1-1,5 euro/mp/luna", arata reprezentantii companie Atisreal intr-un raport asupra pietei imobiliare din Bucuresti.

Potrivit acestora, in 2008 piata spatiilor comerciale si-a continuat evolutia ascendenta, fiind sustinuta in principal de cresterea cererii interne, datorate cresterii veniturilor populatiei si increderii crescute a comerciantilor in piata locala.

"In urmatoarele 12 luni piata locala a spatiilor comerciale va cunoaste o activitate intensa de dezvoltare, constructia de mall-uri fiind cel mai important factor ce va determina extinderea pietei. In semestrul 2 din 2008 si primul semestru din 2009 sunt propuse pentru finalizare proiecte de mari dimensiuni, estimandu-se ca vor fi adaugati la stocul existent aproximativ 240.000 mp de spatii comerciale", mai sustin cei de la Atisreal.

Printre cele mai importante proiecte anuntate a fi inaugurate in cel de-al doilea semestru din 2008 si in prima parte a lui 2009 se numara Grand Arena (50.000 mp), Liberty Center (30.000 mp) si hipermarket-ul Auchan. Din punct de vedere al zonei, dezvoltatorii au ales in special cartierele dens populate din zonele de sud si est ale Bucurestiului, iar aceasta tendinta a inceput cu finalizarea unor proiecte ca Vitantis Shopping Center, Real Berceni si Auchan.

Perioada standard de inchiriere a spatiilor situate in centrele comerciale ramane, potrivit Atisreal, de 5-7 ani, pana la 10 ani pentru chiriasii principali (cu peste 2.500 mp inchiriati), care beneficiaza de optiuni de innoire sau reziliere a contractului.

In prima parte a anului, oferta de spatii comerciale moderne s-a marit cu aproximativ 110.000 mp ajungandu-se la un total de 805.000 mp. 35% din totalul stocului existent de spatii moderne sunt amplasate in proiecte de tip mall, in timp ce hipermarketurile reprezinta 26%. Cel mai mare proiect finalizat in primul sementru din 2008 a fost Baneasa Shopping City (85.000 de mp de suprafata inchiriabila bruta), parte a parcului comercial dezvoltat de Baneasa Investments.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri