Criza financiara a fortat majoritatea fondurilor de investitii sa isi regandeasca strategia de piata, multe dintre ele blocandu-si temporar activitatile. Blake Horsley, primul expat din echipa Colliers International Romania, care se ocupa de fondurile de investitii si de tranzactiile mai mari de 20 milioane de euro, a explicat care este psihologia fondurilor de investitii, in contextul crizei internationale.
„Din cauza crizei financiare internationale, am observat o schimbare de strategie din partea mai multor fonduri de investitii, in special fonduri germane, care s-au retras temporar din piata. Multe dintre ele au ales sa se axeze pe ceea ce numesc piete cu un grad scazut de risc in tarile europene mai dezvoltate, aceasta fiind o masura de precautie”, ne-a explicat Blake Horsley (foto), Investment Sales in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Blake Horsley admite ca principalele fonduri s-ar putea retrage din piata cumparatorilor, poate chiar pana in anul 2010 si astfel, toate marile investitii ar putea fi facute de catre fondurile de private equity (n.r.: fonduri inchise de investitii), care vor oferi preturi mai mici si randamente mai mari decat principalele fonduri, precum cele germane.

„In ceea ce priveste fondurile de private equity, acestea incep sa se uite mai atent la Romania, asteptand ca unii proprietari si dezvoltatori sa fie afectati si punand presiune pe acestia pentru a vinde cat mai rapid si la un pret sub nivelul pietei, deoarece sunt fortati sa-si achite datoriile pe care le au la finantatorii lor”, a explicat Blake Horsley.

Acesta a adaugat ca astfel de tranzactii cu „distressed assets” (n.r.: active detinute de vanzatori aflati in situatii defavorabile) au mai fost intalnite si in alte tari din Europa, precum Spania, jucatorii din piata stiind ca cei presati devin buni vanzatori.

„Ne-am sfatuit toti clientii sa cumpere «prime assets (n.r.: active situate in zone primare)». Cei care au cumparat bunuri de tip prime assets si au deja finantari solide, vor putea depasi fara probleme actuala criza internationala si chiar obtine venituri importante pe masura ce chiriile vor creste in zonele centrale”, a enuntat expatul Colliers.

Unele banci vor continua sa acorde finantari pentru bunurile de tip prime assets, spune Horsley, insa pentru toti investitorii va fi dificil sa obtina finantare pentru proiecte care implica un grad ridicat de risc. De asemenea, yield-urile pentru actiunile considerate riscante vor creste, pe masura ce cumparatorii vor tranzactiona cu tot mai mult capital, pentru a indeplini cerintele bancii sau, in unele cazuri chiar cu 100% capital propriu.

Horsley afirma ca fondurile de investitii inca studiaza proprietati din piata, insa in urma deciziilor luate de conducerea fiecaruia, multe dintre companii, mai ales cele listate la burse, nu vor putea face nici o miscare in urmatoarele cateva luni, pana cand nu vor evalua pe deplin impactul crizei. In opinia sa, multe dintre fondurile germane sunt conservatoare si, de cele mai multe ori, trebuie doar sa ofere un randament scazut investitorilor, putand face astfel achizitii in tari cu grad scazut de risc.

„Este putin probabil ca cele mai importante fonduri de investitii sa nu mai investeasca in aceasta perioada, deoarece fundamentele pietei locale sunt puternice. In acelasi timp, tari precum Ungaria si Ucraina ar putea atrage investitii directe foarte mici din parte acestor fonduri”, a precizat Horsley, mentionand ca cele mai multe dintre fondurile care s-au retras din piata trebuiau, de fapt, sa mai cumpere in Romania, acestea fiind fondurile de investitii clasice, care au un apetit scazut pentru risc.

„Aceste fonduri, care au cumparat deja in Romania, au un avantaj pentru ca inteleg cum merg lucrurile in piata si este de asteptat sa isi reia activitatea la inceputul anului 2009, cand competitia va fi mult mai scazuta”, a mai spus reprezetantul Colliers, adaugand ca exista deja semne de la astfel de fonduri, care incearca sa reintre in piata.
„Indata ce isi vor plati datoriile, vor reintra in piata si atunci va fi o competitie intre jucatori seriosi”, a precizat expatul Colliers.

In Romania, Horsley mentioneaza ca cererea de spatii pentru inchiriere depaseste cu mult oferta, mai ales in Bucuresti, iar aceasta piata va continua sa se dezvolte in timp ce in zonele centrale, cu acces facil, chiriile vor continua sa creasca. Prin urmare, fara o scadere a randamentelor, investitorii vor avea venituri mari, in comparatie cu tarile dezvoltate unde cresterile de chirii vor fi aproape nule in urmatorii ani.

„Pentru romanii cu capital sau cu acces la finantari, acum este bun moment sa cumpere, deoarece multi jucatori din piata sunt fortati sa vanda. Spiritul de competitie internationala limitat, care in general determina membrii de top din piata de investitii locala, va fi incetinit pentru o perioada scurta de timp, dar aceste fonduri se vor intoarce pe piata si competitia va reincepe”, a incheiat Blake Horsley.

Originar din Noua Zeelanda, Blake Horsley este primul expat din echipa Colliers International Romania, ocupandu-se de fondurile de investitii si de tranzactiile mai mari de 20 de milioane de euro cu dezvoltatori de spatii de birouri, retail si industriale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri