Bucurestiul se afla pe locul 37 in topul celor mai scumpe locatii pentru spatii de birouri, in scadere cu doua locuri fata de anul trecut, cand s-a clasat pe locul 35, in timp ce primele trei pozitii sunt ocupate de Hong Kong, Tokyo si Londra, se arata in raportul “Office Space Across the World 2009” al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Office Space Across the World 2009

Office Space Across the World 2009

Pentru prima data in noua ani, Londra a pierdut statutul sau de cea mai scumpa locatie de birouri din lume, clansandu-se acum pe locul trei. Astfel, in zona West End, chiriile au scazut cu 23% anul trecut, ajungand pana la 1.404 euro/mp/an sau 117 euro/mp/luna. Costul chiriilor a scazut si in Tokyo cu 19% in 2008, situandu-se in prezent la un nivel de 1.649 euro/mp/an sau 137,4 euro/mp/ luna. Cele mai scumpe chirii se inregistreaza in Hong Kong, unde scaderea din 2008 a fost de numai 4%, pana la 1.742 euro/mp/an sau 145,25 euro/mp/luna.

„Bucuresti se afla pe locul 37 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume, cu un cost total pentru ocuparea spatiului de birouri de 367 euro/ mp/ an sau 30,58 euro/ mp/ luna. Chiriile din zonele «prime» au fost stabile anul trecut, mentinandu-se la aproximativ la acelasi nivel cu 2007 (n.r.: o medie de 21 euro/mp/luna reprezentand pretul chiriei pe suprafata neta inchiriata). Celelate costuri care intervin asupra costului total al chiriei/mp sunt taxele pe servicii si costul locurilor de parcare, in cazul acestora din urma fiind facuta diferenta fata de locatiile non-centrale. Aceste costuri reprezinta circa 30% din costul chiriei/mp”, a explicat Florin Sorea (foto), directorul departamentului de birouri al Cushman & Wakefield Romania.

Romania, locul 35 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume in 2008


Pentru prima data in zece ani, Dublin nu se mai situeaza in primelor 10 locatii pentru spatii de birouri, ci a coborat pe pozitia 15, cu un cost al chiriei de 620 euro/mp/an sau 51, 66 euro/mp/ luna, in scadere cu 13%. Printre “norocosii” anului 2008 se numara Dubai, care a urcat de pe locul 8 pe locul 5, cu un nivel al chiriilor mai mare cu 7% si orasul Damasc, din Siria, un “new entry” in 2008, ocupand locul 8.

<artfile>60417_1.pdf</artfile>

„In Romania, deoarece majoritatea companiilorse confrunta cu scaderi ale cifrei de afaceri, va exista o tendinta de scadere a costurilor, inclusiv a celor pentru inchirierea spatiilor. Aceasta, impreuna cu o tendinta de crestere a stocului de spatii de birouri, vor duce la o scadere a chiriilor cu 10 – 12 % sau chiar mai mult pentru anul 2009”, a declarat Costel Florea, directorul departamentului de investitii al Cushman & Wakefield Romania.

In ceea ce priveste investitiile din 2008, Dan Ionascu, directorul departamentului de evaluare si consultanta al Cushman & Wakefield Romania, afirma ca tara noastra, ca si piata investitionala la nivel de real estate, nu a fost interesanta pentru majoritatea fondurilor de investitii de calibru. Acest lucru a fost cauzat de instabilitatile politice, legislative si monetare, care au generat fluctuatii masive la nivel de perceptie investitionala.

“Singurul fond de inestitii de calibru care a avut intentia, in cele din urma esuata, de a investi in Romania a fost EQT Partners, care in luna septembrie 2008 se afla pe locul 20 in lume, cu o capitalizare totala de 12 miliarde de euro. Exista insa alte piete mai mature si mai atractive pentru investitori , precum Rusia, SUA si Marea Britanie, pentru ca tonul investitiei nu este dat de localnici, ci de intreg mapamondul”, a explicat Dan Ionascu.

Investitiile in imobiliare vor scadea cu 80% in 2009

Raportul “Office Space Across the World 2009” compara chiriile pentru inchirierea spatiilor de birouri in 202 locatii importante din 57 de tari din toate continentele. Dintre aceste locatii, 58% prezinta o crestere a chiriilor in 2008, 26% reprezinta numarul de locatii locatii ce au avut stabilitate in pretul chiriilor si 16% sunt locatii ce au avut scaderi ale chiriilor (comparativ cu 1% in 2007). In anul 2008 s-a inregistrat cea mai mica rata de crestere a chiriilor spatiilor de birouri din anul 2004 si pana in prezent.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri