Dupa ce activitatea de inchiriere si preluarea spatiilor de birouri a scazut cu 50% in primul trimestru din 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, estimarile consultantilor arata ca aceasta piata isi va reveni in anul 2010, odata cu imbunatatirea conditiilor economice din tara, potrivit celui mai recent raport al companiei Jones Lang LaSalle (JLL).
Pana la sfarsitul anului, este asteptata finalizarea unei suprafete de 180.000 mp de spatii de birouri, o suprafata cu 30% mai mica fata de cea livrata anul trecut.

„Estimam ca in primul trimestru din 2009, la nivelul Bucurestiului, s-au finalizat circa 55.000 mp de spatii de birorui in trei cladiri. Preluarea de spatii de birouri a inregistrat aproximativ 30.000 mp, procesul decizional indelung afectatand activitatea de inchiriere. Piata spatiilor de birouri s-a schimbat brusc: de la o piata a proprietarilor, s-a ajuns la o piata a chiriasilor”, se arata in raportul JLL.

Rata de neocupare a crescut in primul trimestru, ajungand la 2-3%, insa exista un numar de cladiri aproape de livrare care nu sunt incluse in stocul actual de spatii de birouri. Incluzand aceste proiecte, cu o suprafata totala de circa 90.000 mp, rata totala de neocupare ar fi de 8-10%.

Jones Lang LaSalle este lider de piata in Europa Centrala si de Est, avand 160 de angajati si birouri in Varsovia, Praga, Budapesta si Bucuresti. Compania furnizeaza servicii de consultanta pentru achizitii si vanzari de proprietati, investitii si management imobiliar. Pe piata din Romania, JLL a intrat in anul 1995, s-a retras in 2005 si a revenit in 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri