Grupul italian Nusco, care activeaza pe piata locala in imobiliare si in productia de usi si ferestre, va incepe constructia proiectul de locuinte Rezidential Luca Stroici in septembrie, desi oficialii si-au propus anterior sa dea startul lucrarilor pana la sfarsitul lui iulie.
“Proiectul rezidential va incepe in septembrie, pentru ca au aparut anumite probleme tehnice in ceea ce priveste proiectarea. In plus, pe timp de vara, este greu de lucrat cu arhitectii, pentru ca e perioada concediilor”, spune Michele Nusco, CEO Nusco.

Proiectul rezidential va cuprinde 42 de apartamente, de 2-4 camere, la un pret de 2.200-2.800 de euro/metru patrat. Valoarea investiei este estimata la sase milioane de euro.

Cel mai avansat proiect imobiliar al grupului italian este cladirea de birouri si spatii de retail Nusco Tower (zona Barbu Vacarescu), termenul de finalizare fiind aprilie 2010. Nusco Tower va avea o suprafata construita desfasura de 24.000 de metri patrati si un regim de inaltime de parter plus 19 etaje. In prezent, constructia Nusco Tower a ajuns la nivelul al 12-lea.

“Am primit oferte pentru inchiriea unui spatiu total de circa 33.000 de metri patrati de birouri in Nusco Tower, in conditiile in care suprafata totala disponibila este de 18.000 de metri patrati”, afirma Horatiu Florescu, presedinte si CEO al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank, agentul exclusiv de inchiriere al Nusco Tower.

Pana in prezent, proiectul de birouri a fost inchiriat 30%, la un pret mediu de 16 euro/metru patrat. Suprafetele care vor fi inchiriate ulterior vor avea un pret mediu de 18 euro/metru patrat. “Pana la sfarsitul anului, speram sa inchiriem toata cladirea, cu exceptia catorva etaje, pe care le vom inchiria dupa finalizarea proiectului. Experienta mi-a aratat ca pretul chiriei creste cu 1-2 euro/metru patrat dupa finalizarea constructiei”, mentioneaza Florescu.

Investitia totala in Nusco Tower se ridica la 50 de milioane de euro, 30% din cost fiind acoperit din surse proprii, restul dintr-un credit de la Unicredit Tiriac Bank.

Constructorul Nusco Tower este grupul Coifer, controlat de compania poloneza Polimex – Mostostal. Acelasi constructor ar putea participa si la realizarea hotelului de patru stele.

Pe langa cele doua proiecte imobiliare, grupul italian se afla in negocieri cu mai multe lanturi internationale, pentru constructia unui hotel de patru stele, tot in zona Barbu Vacarescu. In urma cu o luna, Michele Nusco declara, pentru Wall-Street, ca printre hotelierii interesati de proiect se numara proprietarii Radisson si Novotel.

Proiectul va fi amplasat pe un teren de circa 2.500 de metri patrati aflat in posesia grupului italian, in zona Barbu Vacarescu din Bucuresti. Schita hotelului arata ca unitatea va avea 180 de camere de cazare, iar regimul de inaltime va fi parter plus 11 etaje. Investitia totala va fi de peste 25 milioane de euro.

“Deocamdata nu am ajuns la nicio concluzie in privinta hotelului, deoarece sunt ceva probleme cu obtinerea Planului Urbanistic Zonal. In orice caz, investitia nu va incepe anul acesta”, spune Michele Nusco.

In cazul in care grupul nu va reusi sa ajunga la un acord cu cei aflati in negociere pentru hotel, italienii iau in calcul constructia unei cladiri de birouri.

Grupul Italian mai detine trei cladiri de birouri in Bucuresti, achizitionate in ultimii ani, a caror suprafata totala este de circa 15.000 de birouri.

Italienii sunt proprietarii a circa 50 de hectare de pamant in Romania, din care doua in Pantelimon, 12 in Tunari, doua pe DN1 si alte doua in Voluntari. De asemenea, fabrica de usi si de ferestre detinuta de grupul Nusco in zona Aurel Vlaicu din Bucuresti este amplasta pe un teren de 30 de hectare.

In ceea ce priveste businessul de usi si ferestre, reprezentat pe piata locala prin firma Pinum Doors & Windows, grupul italian a inregistrat o stagnare a afacerilor in primele sase luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. “In primul semestru am inregistrat o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, la fel ca in 2008. Chiar daca acest an a fost mai greu pentru noi din punct de vedere al vanzarilor, am recuperat incepand cu luna aprilie”, spune Francesco Curcio, director comercial la Pinum Doors & Windows.

Italienii detin in Pipera o unitate de productie, aproximativ 75% din total fiind reprezentat de fabricatia de usi, diferenta fiind reprezentata de comenzile de ferestre. Fabrica a produs circa 50.000 de usi in 2008. Pretul usilor porneste de la 100 de euro si poate ajunge la cateva mii de euro.

Grupul intentioneaza sa relocheze in urmatorii ani productia de usi si ferestre din Pipera pe unul din terenurile pe care le detine in preajmea Capitalei.

In businessul de usi, Pinum concureaza pe plan local cu alte companii ca Hormann Romania sau Porta KMI Romania.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri