In 2009 vor fi finalizate 35.000 de apartamente incluse in programul national de reabilitare termica a locuintelor, chiar daca in prezent se lucreaza la 43.000 de unitati locative.
Tinta autoritatilor este ca 3 milioane de locuinte din Romania sa beneficieze de reabilitare termica in viitor. Potrivit unui calcul realizat de Wall-Street, in conditiile in care vor fi reabilitate anual 35.000 de locuinte, romanii vor putea beneficia de cele 3 milioane de unitati locative izolate termic in circa 85 de ani.

“Stiu ca, daca vorbim teoretic, cele 3 milioane de locuinte vor fi reabilitate in aproape 100 de ani. Tinta noastra este de a creste in fiecare an numarul locuintelor reabilitate termic, astfel incat tot procesul, care va costa in total 10 miliarde de euro, sa fie gata mult mai repede”, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, in cadrul conferintei Romania Construct Forum 2009, organizata de agentia Mediafax.

El a mentionat nu pot fi reabilitate termic in 2009 toate cele 43.000 de locuinte care trebuiau izolate termic in acest an, din cauza ritmului in care s-au desfasurat licitatiile.

“Bugetul alocat in 2009 pentru reabilitarea termica a fost de 85 de milioane de euro, urmand ca cel pentru 2010 sa fie mai mare. Anul viitor ne dorim sa reabilitam 50.000-100.000 de locuinte”, a spus Andreica.

Programul de reabilitare termica a locuintelor prevede ca autoritatile centrale sa subventioneze jumatate din costul locrarilor de constructie, restul fiind acoperit de autoritatile locale si de asociatiile de locatari.

Una din problemele acestui program, care vizeaza doar izolarea exterioara a cladirilor si inlocuirea tamplariei, este lipsa unui control strict.

“Piata de tamplarie termoizolanta a scazut cu 45% de la inceputul anului. Speram ca acest program de reabilitare termica sa contribuie la redresarea acesteia, dar nu se intampla asa, pentru ca nu exista un program de control al schimbarii tamplariei”, afirma Valentin Petrescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT).

O alta problema cu care se confrunta programul de reabilitare termica este lipsa transparentei in procesul de licitatie.

“Nu se poate ca sa mi se spuna in timpul unei licitatii la care particip si la care pretul oferit de mine este cu 25% mai mic decat concurenta ca nu pot sa castig pentru a participa in proiect. Licitatiile ar trebui sa fie mai transparente, iar procesul efectiv de izolare termica sa fie mai atent supravegheat. Nu e normal cu un diriginte de santier sa raspunda de sase lucrari in aceeasi zi”, a spus si Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri