In cifre, anul 2009 arata dramatic pentru agentiile imobiliare mici si mijlocii: multe au fost inchise, iar pentru cele care au supravietuit veniturile s-au injumatatit. Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street, care sunt solutiile pentru ca asa-numitele agentii de cartier sa reziste in continuare.
Wall-Street: Cate agentii imobiliare au fost inchise anul trecut, la nivel national?

Cristian Clenciu: In 2009 s-au inchis foarte multe firme mici, unul din motive fiind impozitul forfetar. Nu putem diferentia clar desfiintarea agentiilor imobiliare ca efect al crizei sau din cauza presiunii financiare exercitata de introducerea impozitul forfetar. Cele mai multe agentii care au fost inchise sunt agentiile mici, cu unu-trei angajati. Estimam ca, in cursul anilor 2008 si 2009, s-au inchis 75-80% din agentiile imobiliare.

Wall-Street: Cu cat au scazut veniturile agentiilor imobiliare in 2009?

Cristian Clenciu: Volumul veniturilor agentiilor imobiliare a scazut cu 50-60% in ultimul an, din informatiile pe care le avem in prezent.

Wall-Street: 2010 ar putea fi un an mai bun pentru aceste agentii?


Cristian Clenciu: Acest an va fi un unul dificil, chiar si pentru agentiile mari.

Wall-Street: Pe ce ar trebui sa mizeze agentiile „de cartier” pentru a supravietui in continuare?

Cristian Clenciu: Accentul se va pune pe conservarea afacerii si focusarea pe domeniile care au suferit cel mai putin, de exemplu, domeniul inchirierilor. In plan profesional, consider ca marirea standardului calitativ al activitatilor prestate de agentii imobiliari, preocupare principala a ARAI, va oferi mai multe sanse de reusita.

Wall-Street: Ce ar fi trebuit sa invete in ultimul an si jumatate un manager de agentie imobiliara?

Cristian Clenciu: Succesul in noua piata imobiliara nu poate aparea fara o crestere a standardului profesional al managerului de agentie, precum si al oamenilor cu care lucreaza. Profesionalizarea agentilor imobiliari este prioritatea ARAI pentru 2010. Doar asa se poate face fata cerintelor unei piete imobiliare mature.

Wall-Street: Ce tip de tranzactii au adus cea mai mare parte a veniturilor pentru agentiile imobiliare, in 2009? Raman aceste tranzactii "cheia" si in 2010?

Cristian Clenciu: Piata imobilelor de pana in 100.000 de euro si piata inchirierilor. In plus, probabil ca in acest an se va vedea o crestere a numarului de tranzactii pe segmentul de terenuri pretabile la dezvoltari imobiliare.

Wall-Street: Cat de mult a ajutat programul Prima Casa piata agentiilor imobiliare mici si mijlocii din Capitala?

Cristian Clenciu: Destul de putin, insa este un program care trebuie sustinut in continuare, deoarece aduce un plus de valoare in economie si, implicit, in piata imobiliara.

ARAI este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit, infiintata in anul 1995, care reuneste peste 160 de persoane juridice.

Citeste si Povestea celui mai greu an pentru piata rezidentiala. Ce urmeaza in 2010?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri