Dan Cristian Popescu, viceprimar in cadrul Primariei Sectorului 2 din Capitala, a afirmat astazi ca institutia a obtinut de la Metrorex "un raspuns afirmativ" cu privire la dezvoltarea infrastructurii de suprafata a statiei de metrou Pipera, unde zilnic exista un flux urias de calatori, "foarte putine iesiri si se produc frecvent blocaje foarte mari". Investitia va fi suportata de catre Primaria Sectorului 2 si dezvoltatorii cladirilor de spatii de birouri din zona Dimitrie Pompeiu, care ar urma, de asemenea, sa comunice prin intermediul a circa 20 de noi strazi cu Fabrica de Glucoza si Barbu Vacarescu, insa viceprimarul Dan Cristian Popescu arata ca initiativa se loveste deocamdata de "foarte multe bariere birocratice", inclusiv in realizarea unui nou PUZ.

Declaratiile viceprimarului Dan Cristian Popescu (foto) de la Primaria Sectorului 2, au fost facute in cadrul unei conferinte legata de lansarea unui raport de piata, realizat in colaborare cu Imobiliare.ro, cu privire la numarul vanzarilor de imobile consemnate in 2018, cat si evolutia preturilor de tranzactionare. La eveniment a participat si Alina Bratu, arhitect sef in cadrul institutiei mentionate.

"Ne aflam si intr-un proces mai amplu de realizare a unui nou PUZ pentru Sectorul 2, iar aceste date ne ajuta si inglobam cumva evenimentul in parcursul dezbaterilor publice legate de proiect", a declarat viceprimarul. Pe langa investitii planificate in modernizarea unitatilor de invatamant si reabilitare termica pentru imbunatatirea conditiilor de locuit, Dan Cristian Popescu a precizat, de asemenea, ca zona Dimitrie Pompeiu - Pipera dispune de o "preocupare speciala" la nivelul institutiei.

"Am avut anul trecut o dezbatere publica in care am atras atentia asupra problemelor din aceasta zona si altor institutii care pot face mai multe decat noi, precum Primaria Capitalei si Metrorex. Pot sa va anunt ca ieri am primit un raspuns afirmativ de la Metrorex, carora le-am solicitat sa ne lase sa investim in statia de metrou Pipera si ne-au oferit un parcurs birocratic pe care trebuie sa il urmam pentru a ne putea implica. Am decis sa investim noi in dezvoltarea infrastructurii de la suprafata a acestei statii, pentru ca sunt foarte putine iesiri si este un blocaj foarte mare acolo. In paralel, am solicitat si Primariei Capitalei sa ne scape de constructiile ilegale din zona, unde sunt tot felul de terase cu contracte ciudate pe domeniul public", a spus viceprimarul.

El a adaugat ca investitia necesare s-ar putea ridica la cateva milioane de euro. "Avem in vedere parteneriate cu investitorii privati de acolo, care ar putea acoperi o parte din investitie. Noi am vrea ca acea zona sa fie pe masura investitiilor private din proximitate. Consider ca suntem mult in urma cu infrastructura publica. Dar, nu este normal sa incetinim dezvoltarea orasului pentru ca infrastructura nu este pregatita. Ci trebuie sa grabim infrastructura. Este unul dintre motivele pentru care ne-am apucat de un nou PUZ al Sectorului 2 pentru a vedea introduce nevoile sectorului la zi. Este foarte greu de lucrat cu legislatia de 20 de ani".

Alina Bratu a completat ca, desi termenul pentru noul PUZ este finalul acestui an, Primaria Sectorului 2 va avea insa nevoie ulterior de un numar de 41 de avize de la alte institutii pentru aplicarea acestuia. "Acest raport realizat impreuna cu Imobiliare.ro reprezinta de fapt un instrument util pe care il vom avea in vedere pentru toate investitiile pe care le vom propune la nivel de reglementare in PUZ. Cu alte cuvinte, vom incerca sa remediem lucrurile in zonele unde vom depista ca sunt probleme, inclusiv de nivel economic, deoarece dezvoltarea urbana ca se reflecta desigur direct asupra dezvoltarii economice", a declarat arhitectul sef.

Pana la 30 de noi strazi, in grafic pentru zona Fabrica de Glucoza - Dimitrie Pompeiu

Cu toate acestea, "pentru statia de metrou Pipera avem nevoie de o alta aprobare de la Primaria Capitalei, dupa care trebuie sa face un studiu cu proiectantul Metrorex, apoi de inca o aprobare de la Primaria Capitalei si iar de la Metrorex, urmate de o Hotarare de Guvern s.a.m.d. Este complicat! Eu cred insa ca daca exista vointa politica pentru a ajuta cetatenii care lucreaza in aceasta zona, toate lucrurile se pot face intr-un an si jumatate", a mai spus Dan Cristian Popescu.

El a adaugat ca, saptamana trecuta, a solicitat, de asemenea, Primariei Capitalei sa infiinteze o linie directa STB intre Obor si Pipera, fara alte statii, pentru a reduce aglomeratia de la metrou.

"Printre lucrurile pe care am reusit noi sa le facem in zona au fost sa introducem politie permanenta si garduri pe doua strazi - George Constantinescu si Gara Herastrau - care erau blocate din cauza parcarilor ilegale. Aceste masuri au facut circulabile aceste doua strazi. Daca nu ascociem un cost al parcarii sau al utilizarii masinii in bucuresti nu vom putea reduce traficul. Avem in vedere si o strapungere din Dimitrie Pompeiu in diagonala catre Barbu Vacarescu pentru a diminua traficul de pe Gara Herastrau. Dar, avem foarte multe bariere birocratice. Discutam si cu partenerii privati din zona pentru o trecere pietonala dinspre mall-ul Promenada spre Gara Herastrau, peste Barbu Vacarescu", a declarat viceprimarul.

Mai mult, "daca nu se face pasarela de la Doamna Ghica si se da drumul traficului pe noua autostrada, inainte de largirea Fabricii de Glucoza si inainte de pasarela de la calea ferata intre Petricani si Pipera o sa fie o mare problema. Deja la orele de varf nu se poate circula. Nu stiu daca exista o gandire strategica. O sa cer in acest an sa facem noi pasarela de la Doamna Ghica".

Nu in ultimul rand, Dan Cristian Popescu a subliniat ca o diminuare a traficului din zona ar putea fi realizata prin finalizarea a pana la 20-30 de noi strazi care sa faca legatura intre Pipera - Dimitrie Pompeiu si Fabrica de Glucoza. "Sunt foarte multe potentiale strazi, posibile prin terenuri partial expropiate sau donate. Avem nevoie insa de concursul Primariei Capitalei pentru a termina aceste expropieri sau a cumpara daca este nevoie mici bucati in maxim doi ani. Am cerut Primariei Capitalei sa ne trimita actele pentru aceste noi strazi, pe care daca nu le primim scriptic nu le putem asfalta, si care se intind din Pipera pana pe Fabrica de Glucoza.

"Toate aceste investitii arata modul de dezvoltare al sectorului din punct de vedere urban. Trebuie evaluate in functie de regimul de inaltime, de tipuri de zonificare functionala si corelate cu fiecare reglementare, pentru a putea realiza o imagine urbana coerenta. Atragerea de noi investitii private va fi realizata doar prin realizarea acelor strazi", a adaugat, de asemenea, Alina Bratu.

Zona Barbu Vacarescu - Dimitrie Pompeiu va ramane una efervescenta si in 2019

Stocul modern de spatii de birouri se situa la aproximativ 2,89 milioane de metri patrati la finele lunii octombrie 2018 in Capitala, care se imparte in cateva zone de afaceri, unde sunt concentrate toate marile proiecte de cladiri de profil. Cele mai importante sunt Pipera si Calea Floreasca - Barbu Vacarescu, urmate de zona centrala (inclusiv CBD) si zona de vest. Zonele de est si de sud au o pondere redusa, la nivelul stocului modern de spatii de birouri, iar o tendinta importanta este si crearea de noi poluri de spatii de birouri, precum cel din zona Expozitiei.

Citeste si:

    Zona Barbu Vacarescu - Calea Floreasca va ramane una efervescenta si in 2019, din punct de vedere al livrarilor, potrivit companiei de consultanta imobiliara Activ Property Services, in contextul in care alte trei cladiri noi de spatii de birouri se afla in constructie aici: Equilibrium 1 (Skanska), Oregon Park - cladirea 3 (Portland Trust) si Zone 313 (GD Total Service). In Pipera, anul urmator va fi gata a treia cladire de spatii de birouri din cadrul Globalworth Campus.

    De asemenea, in Dimitrie Pompeiu, Barbu Vacarescu - Floreasca si zona de Vest ocupa in continuare primele trei pozitii din punct de vedere al numarului de angajati din cladirile de birouri moderne. Astfel, un numar de aproximativ 52.000 de persoane lucreaza in cladirile de birouri din zona Pipera Sud, circa 45.000 in zona Barbu Vacarescu - Floreasca, iar in Vest in jur de 38.500, cele trei zone concentrand 63% dintre angajatii cladirilor moderne de spatii de birouri din Bucuresti.

    Sursa foto: Agerpres

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri