Sa construiesti langa o cladire existenta, care poate fi veche de 150 de ani, constituie o adevarata aventura in New York, oras unde, in mare parte, cladirile sunt lipite una de cealalta, sau despartite numai de citiva centimetri, spune Cristian Vimer, antreprenor roman si inginer constructor de profesie, a carui firma de proiectare Madsen Engineering are in lucru in New York peste 700 de proiecte imobiliare, de la mici renovari pina la constructii de cladiri cu zeci de etaje. "New York este un oras nebun, poate una din cele mai complexe metropole ale lumii. Toata aceasta nebunie a orasului se vede poate cel mai clar in felul in care se construieste, se darama, se innoieste si totusi ramane la fel de extraordinar. Mi-e greu sa cred ca as putea realiza ce am facut aici in Romania, de exemplu, ca o firma de proiectare atat de mica, precum a noastra, sa poata avea privilegiul de a fi parte din sute de proiecte, multe din ele foarte mari pentru Romania. Nu este usor nici sa iti creezi locul tau printre firmele mari si cunoscute, dar macar aici e posibil".

Cristian Vimer (foto) a ajuns in Statele Unite in anul 2000, cu o bursa de cercetare si doctorat la New York University (pe atunci Polytechnic University of Brooklyn). Dupa ce a terminat doctoratul in 2005 s-a angajat la o companie de proiectare de marime medie, Wexler Associates, unde a lucrat aproape sase ani si in cadrul careia a devenit partener in 2008. Ideea de a avea o companie proprie, chiar in New York, era insa mult prea tentanta iar oportunitatea a venit in 2011, cand alaturi un alt inginer roman (Alexandru Marin) a lansat firme VM Consulting, care avea obiectul de baza proiectarea structurala si alte servicii auxiliare, dar a pastrat ca ramura de activitate si cercetarea, in colaborare cu New York University.

Ulterior, in 2012 a intrerupt colaborarea cu inginerul roman si s-a asociat cu un alt inginerul, Erik Madsen, care avea propria lui companie, Madsen Consulting Engineering, initial pentru un proiect, apoi a extins colaborarea permanent. "La inceput eram doar noi doi, apoi am inceput sa angajam tineri absolventi si sa ii pregatim noi. Acum avem 10 angajati din care 6 ingineri", spune Cristian Vimer. el adauga ca partea de proiectare se face prin firma Madsen Consulting Engineering, iar celelalte servicii se fac prin VM Consulting.

"In Romania, lucram la o firma de proiectare, insa nu existau lucrari, mergeam la birou numai ca sa facem prezenta. Simteam ca, desi facusem cinci ani de facultate si unul de masterat in Romania, inca nu stiam cum se proiecteaza o cladire. Simteam ca perspectivele erau sumbre, asa ca m-am interesat cum se poate aplica pentru studii in America. Aveam si doi prieteni care deja ajunsesera acolo si m-au ajutat cu sfaturi. Am aplicat la mai multe universitati si, fara sa clipesc, am ales New York", arata Cristian Vimer. Totusi, "de cind am plecat din tara, in 2000, am pastrat aproape fara intrerupere legatura cu Romania. Familia mea si multi prieteni sunt inca in tara si vin frecvent in vacante sa ii vizitez. Am colaborat in trecut la cateva proiecte cu doua firme de inginerie din tara, una din Bucuresti si cealalta din Cluj, iar la un moment dat am incercat sa deschidem un sediu al firmei in Bucuresti - am prospectat piata, am cautat sa angajam, insa e destul de greu sa faci asta fara a fi prezent acolo, cel putin pina biroul trece de faza initiala de organizare".

New York, un oras al extremelor in constructii

Retail jobs

"Am avut in portofoliu de la proiecte mici, desfiintare de pereti portanti, in locuinte, pana la blocuri cu zeci de etaje si lucrari la metrou. In prezent, avem peste 700 de proiecte. Acum incepe constructia unul bloc de 24 de etaje, unul de 17 este deja locuit. O catedrala in Brooklyn proiectata de noi e in curs de aprobare, un muzeu in Bronx incepe constructia in curind, plus multe alte proiecte in diverse stadii de executie. Majoritatea sunt proiecte rezidentiale, dar avem si scoli, muzee, spitale, spatii comerciale si de birouri, proiecte de arta, etc. Majoritatea proiectelor sunt in New York - Manhattan, Brooklyn, Queens si Bronx", spune antreprenorul.

El arata, de asemenea, ca proiectele pot fi in faza incipienta de design - de la proiectarea schematica pina la docmentele trimise pentru obtinerea avizelor de constructii si pina documentele finale de constructie. Faza de proiectare poate dura doua luni sau chiar pina la doi ani, in functie de complexitatea proiectului, de numarul de agentii guvernamentale care trebuie sa il avizeze (in afara departamentului de cladiri al primariei, citeodata mai sunt necesare avize de la autoritatea care administreaza metroul in cazul cladirilor care se invecineaza cu metroul, comisia de cladiri si zone de patrimoniu, avize pentru cladiri rezidentiale sociale, pentru cladiri verzi, etc).

Alte proiecte curente pot fi in faza de executie in care trebuie sa asigure bunul mers al constructiei, sa raspunda intrebarilor de pe santier, sa viziteze santierul daca e nevoie, sa aprobe materiale de constructii propuse, etc. Executia dureaza de la citeva luni la peste doi ani, in functie de proiect si de problemele neprevazute care apar aproape inevitabil in New York.

"Este aproape imposibil sa se construiasca ceva intr-un spatiu in care nu exista sau n-a existat o constructie sau chiar mai multe si in care este, de asemenea, imposibil ca noua constructie sa nu aiba vecini la limita proprietatii sau chiar care, in timp sau voit, chiar ocupa o parte din proprietatea pe care urmeaza sa se construiasca", spune Cristian Vimer.

Citeste si:
Recrutarea de personal străin în România. Cât costă și cât durează
Recrutarea de personal străin...

"Una din problemele cele mai importante pentru proiectele din New York este ca, in mare parte, cladirile sunt lipite una de cealalta, sau despartite numai de citiva centimetri. Sa construiesti linga o cladire existenta, care poate fi veche de 150 de ani, e o aventura citeodata, si DOB (Department of Buildings - n.r.) la asta se uita in mod special - sa nu pui in pericol cladirile vecine cu constructia noua. Sunt foarte stricti cu chestia asta. In plus, multe constructii sunt aproape de tunelurile de metrou, si mai necesita aprobare si de la autoritatea care se ocupa de metrouri. Mai sunt si alte organisme guvernamentale care trebuie sa aprobe diverse tipuri de proiecte care intra sub jurisdictia lor", subliniaza antreprenorul roman.

El adauga ca in 2017 a trimis o aplicatie pentru a face parte din Structural Technical Committee (Comisia tehnica de inginerie structurala), in care isi detalia experienta in domeniu, pentru a colabora la constituirea unui nou cod de constructii in New York.

"Amindoi parteneri, Erik si cu mine, am fost selectati sa facem parte din acest grup de aproximativ 50 de ingineri. E o realizare extraordinara, cred ca suntem singura firma mica printre toate celelalte reprezentate acolo. Selectia nu este facuta bazat pe firmele la care lucreaza, ci pe experienta individuala a inginerilor respectivi, care poate fi in lucrari publice sau private. NYC e un oras atit de complex incit a avut (de prin 1908) un cod propriu de constructii care nu e neaparat legat de codurile internationale, are multe particularitati. Codul curent e din 2014, inainte a fost in 2008, si inainte abia in 1968 (abia dupa perioada de vest salbatic a aparut si un cod nou modern in 2008. Urmatorul cod va fi in 2020, si DOB a apelat la cei mai buni ingineri din oras pentru a verifica si revizui partea de structura a noului cod", spune Cristian Vimer.

Citeste si:
Greșeli pe care le fac antreprenorii și pe care le taxează...
Consultant: Greșeli pe care...

In concluzie, "procesul de avizare in New York este destul de complicat, dar functioneaza totusi destul de bine, mai ales tinand cont de complexitatea orasului". Citeva cifre despre New York: dispune in total circa 1,1 milioane de cladiri, din care nu mai putin de 635.000 sunt case, 145.000 sunt cladiri de apartamente pina in 6 etaje, 38.000 sunt cladiri de patrimoniu, si numai 14.500 sunt cladiri de peste 6 etaje. Asadar, mult mai putini zgarie nori decit ne-am fi asteptat.

NY City Department of Buildings (departamentul de constructii al orasului New York) e mandatat de administratia locala a orasului sa creeze codurile de constructii ale orasului si sa le mentina compatibile cu cele mai recente versiuni ale codurilor internationale create de International Code Council. Departamentul a organizat o serie de comitete de experti care sa contribuie la editarea noilor coduri de constructie care vor aparea in 2020. Codurile curente includ codul de constructii, codul de instalatii sanitare, codul mecanic (se refera la sistemele de aer conditionat, ventilatie, de incalzire, etc) si codul de alimentare cu gaz a cladirilor.

Aceste comitete sunt cunoscute sub numele de NYC Construction Codes Revision Committees. Membrii acestor comisii, experti in domeniile lor de activitate, analizeaza in detaliu continutul codurilor propuse si recomanda versiunea finala pentru a fi votata in consiliul local al orasului. Codurile de constructii stabilesc standardele minime pentru proiectarea, constructia si exploatarea cladirilor din New York. Constructorii si dezvoltatorii sunt obligati sa mentina standardele prescrise in codurile de constructii. Codurile curente includ codul de constructii, codul de instalatii sanitare, codul mecanic (se refera la sistemele de aer conditionat, ventilatie, de incalzire, etc) si codul de alimentare cu gaz a cladirilor. (Nota: aceste coduri sunt pentru cladiri, nu pentru infrastructura – podurile, soselele, porturile, etc. se construiesc dupa alte coduri).

Diferente intre a practica profesia de inginer constructor in New York versus in Romania?

"Legat de proiectul de structura, lucrurile sunt mai simple decit pentru arhitecti. Un inginer licentiat (Professional Engineer) in statul New York semneaza proiectul si isi asuma raspunderea pentru structura. Nu exista verificatori de proiecte, DOB verifica teoretic (in practica foarte putin) si partea de structura, dar nu foarte bine, si nu isi asuma nici o responsabilitate. In Romania, din cite stiu, exista verificatori autorizati de proiecte, care semneaza proiectele altor ingineri. Aici nu e asa, din momentul in care ai licenta poti sa semnezi proiectele tale. Este destul de greu de obtinut licenta - ai nevoie de minim patru ani de experienta si trebuie sa ti se aprobe dosarul, apoi dai un examen foarte greu, de 8 ore, la care trebuie sa obtii un scor minim de 70-75%", afirma Cristian Vimer.

Totusi, "aici este posibil ca o firma mica sa poata lucra la proiecte relativ mari. Am inceput colaborarea cu Erik la un bloc de 17 etaje. Practic, proiectul a fost proiectat, desenat si in mare parte inspectat de noi doi. Am oferit si inspectia tehnica de santier pentru structura de beton armat la acest proiect, care nu e intotdeauna inclusa in contracte, ci e multe ori se contracteaza agentii independente care se ocupa numai cu inspectii tehnice. Pe masura ce am avut mai multi angajati am putut creste numarul de proiecte. Primii doi angajati care absolvisera facultatea in 2013 au reusit sa obtina licenta in 2017 si acum au in subordine ingineri si desenatori. Intre timp am mai angajat inca doi ingineri care sunt la nivel de Project Manager", adauga antreprenorul.

Alte proiecte au vizat: un bloc rezidential de 24 de etaje pe strada 30 in Manhattan (in faza initiala, cladirea a fost proiectata pe un lot de numai 7 metri latime si avea o inaltime de 70 de metri, astfel incat, proiectarea a fost foarte dificila din cauza aspectului geometric al cladirii si pentru ca trebuie sa reziste la cutremure si la uragane; dupa ce proiectul a primit avizul de constructie, dezvoltatorul a reusit sa achizitioneze terenul invecinat, iar noul proiect este lat de 15 metri si inalt de 80 de metri), o cladire rezidentiala de sapte etaje in Brooklyn care va fi construita fara a demola o cladire istorica (o sinagoga construita in 1922 si care din 1972 functiona ca biserica baptista), un bloc de 10 etaje in Brooklyn, vizavi de celebra Brooklyn Academy of Music (cladirea este situata la intersectia a doua tuneluri de metrou) sau Lincoln Center David H. Koch Theater.

Nu in ultimul rand, antreprenorul roman este implicat si printr-un proiectul de audit in constructia East Side Access, care constituie o extindere a liniilor de tren pentru Long Island Railroad (LIRR), trenurile locale intre Manhattan si localitatile din Long Island (foto sus).

"In prezent, singura gara pentru aceste trenuri este Penn Station, in partea de vest a orasului. Prin noul proiect o noua gara se construieste sub celebra Grand Central Station situata in partea de est a Manhattan-ului. Acest megaproiect in valoare de peste 10 miliarde de dolari este unul din cele mai mari proiecte de infrastructura in SUA la ora actuala. Proiectul cuprinde diverse structuri in Manhattan, Queens si in Bronx plus kilometri de cale ferata si tuneluri. Se estimeaza ca 162 de mii de calatori vor folosi aceste facilitati in fiecare zi".

Intrebat daca la un moment dat s-ar intoarce in Romania, Cristian Vimer afirma ca "timpul nu mi-a permis deocamdata, sunt implicat in mult prea multe activitati aici, insa in viitor sigur voi reusi".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri