O legislatie unificata a constructiilor si urbanismului, cooperarea sectorului public cu cel privat, dar si existenta unor facilitati fiscale pentru cladirile "verzi" sau crearea unor vehicule de investitii in active imobiliare constituie "cateva masuri esentiale care ar aseza piata imobiliara pe niste baze solide si ar atrage mai usor investitori in active", in opinia avocatului Roxana Dudau, associated partner Noerr si membru a Bucharest Real Estate Club.

In ceea ce priveste legislatia unificata a constructiilor si urbanismului, un proiect in acest sens se afla de ceva vreme pe agenda MDRAP. La data de 13 martie 2018 a fost publicat proiectul de Hotarare de Guvern pentru adoptarea tezelor prealabile ale proiectului "Codul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor", la exact la zece ani de la initierea primului proiect de acest gen - Codul Constructiilor, in martie 2008, de catre Inspectoratul de Stat in Constructii la acea vreme.

"Aceasta initiativa este mai mult decat binevenita si salutata de majoritatea actorilor din domeniu. Speram sa nu dureze alti zece ani adoptarea unui astfel de cod de catre Parlamentul Romaniei", spune Roxana Dudau.

Legat de cooperarea sectorului public cu cel privat, un cadru legal mai clar si transparent ar imbunatati cooperarea autoritatilor cu investitorii, apreciaza avocatul Noerr. "Trebuie sa fim constienti ca fiecare cladire noua are un impact asupra cartierului din orasul in care va fi construita. Atat autoritatile cat si companiile private trebuie sensibilizate in sensul unei planificari si cooperari din punct de vedere urbanistic. O dezvoltare sustenabila a oraselor implica responsabilitate de ambele parti".

Retail jobs

Facilitati fiscale pentru cladirile "verzi"

Toate cladirile noi pentru care se va elibera autorizatia de construire incepand cu 31 decembrie 2020 trebuie sa fie cladiri cu consum energetic aproape de zero (near Zero energy Buildings), in conformitate cu Directiva privind Performanta Energetica a Cladirilor (implementata in Romania prin Legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor).

"Acordarea de stimulente fiscale pentru cladirile «verzi» care vor fi edificate pana la acea data ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru autoritatile romane. Cu toate acestea, doar orasele Cluj-Napoca si Timisoara au implementat astfel de reduceri ale impozitului pe cladiri. Mai exista si alte initiative locale, ca de exemplu la Iasi. Bucurestiul, chiar daca este orasul cu cel mai mare numar de cladiri verzi (1,1 milioane de metri patrati de cladiri verzi la nivelul lunii ianuarie 2018), nu are o astfel de schema de stimulente", subliniaza Roxana Dudau.

Citeste si:
Topul clădirilor "verzi" din România în 2020: 7 intrări noi în...
România ia fața lumii cu cele...

In acelasi timp, existenta unor vehicule de investitii in active imobiliare ar oferi "o modalitate de a investi indirect in proprietati imobiliare, beneficiind de doua avantaje principale: posibilitatea de a investi colectiv, impreuna cu alti investitori, intr-un fond care este administrat de catre o societate specializata de administrare a investitiilor si oportunitatea de a investi intr-un portofoliu diversificat fata de cazurile obisnuite in care o suma de bani este «blocata» prin investirea intr-o singura proprietate".

Acestea ar putea fi infiintate cu fonduri de la investitori privati (din Romania, UE etc.) si s-ar bucura de un regim fiscal special, pe modelul "Real Estate Investment Trusts" existente in alte tari europene, mai arata Roxana Dudau.

Noerr este o societate de avocatura internationala, cu birouri in Germania, Londra, New York, Bruxelles, Alicante si Europa Centrala si de est, precum si in Rusia.

Citeste si:
Taxa de urbanism în Sectorul 2 din București se va putea plăti prin...
Taxa de urbanism în Sectorul...
Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri