Fondurile europene pentru infrastructura de transport pe care Romania le va putea utiliza in exercitiul financiar 2021- 2027 vor fi cu aproape trei miliarde de euro mai mici fata de cele din exercitiul financiar 2014- 2020, in ciuda cresterii cu 8% a bugetului alocat tarii noastre, a declarat, vineri, la Botosani, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, Romania va beneficia de 30,6 miliarde de euro, dar va putea aloca pentru proiectele de infrastructura de transport aproximativ sase miliarde de euro.

"Pentru viitorul exercitiu financiar, 30,6 miliarde de euro e alocarea pentru Romania, dar maniera in care vom putea aloca bani pe obiectivul 'O Europa mai conectata' , acolo unde finantam drumurile, este constransa de un procent pe care l-a stabilit Uniunea Europeana pentru fiecare tara si, intr-adevar, asa cum arata astazi lucrurile, vom avea cam sase miliarde de euro pentru infrastructura. Ministerul Transporturilor ne-a transmis ca, din proiectele actuale, pe care inca le are in derulare, va faza in valoare de circa trei miliarde si, atunci, pentru investitii noi, pe care sa le pregatim acum cu documentatii si sa incepem cheltuiala in exercitiul viitor, ar ramane un 3-3,5 miliarde de euro - n.r.). (...) Noi am primit o alocare mai mare, dar procentul este aplicat tuturor statelor membre, pentru ca statele din Occident si marile contributoare la nivel european nu mai au probabil obiective, interes de a investi in infrastructura de transport. Ele au deja drumuri", a afirmat Minzatu.

Ministrul Fondurilor Europene a punctat ca necesarul de investitii in urmatorii zece ani "in infrastructura rutiera, feroviara, metrou din Romania" este de 35 de miliarde de euro.

"Fonduri europene disponibile sunt cele pe care le avem in exercitiul actual, plus ce va intra pe exercitiul 2021- 2027. Asta este realitatea. Si sa putem cheltui toata alocarea de 30,6 miliarde de euro, tot nu am acoperi toata investitia. Banii europeni acopera o parte din investitii", a adaugat Roxana Minzatu.

Citeste si:
Orban: Starea finantelor, foarte proasta. Minus de 11 mld. la incasari
Ludovic Orban: Starea...

Sursa foto: shinobi / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Cati salariati straini din afara Europei sunt in Romania