Dintre miile de romani plecati din tara dupa Revolutie pentru a respira libertatea si a cauta o viata mai buna, sotii Popian au un motiv mai aparte: au plecat din dragoste pentru arta. Absolventi ai Institutului Nicolae Grigorescu din Bucuresti, in 1983, au mers mai intai pentru studii la Roma.

"Noi eram deja cunoscuti in Romania inainte de Revolutie, dar cand eram la Roma si am auzit ce se intampla in tara cu mineriadele, cu rafuielile pe intelectuali, am decis sa nu ne mai intoarcem", spune Lucia Bocanet-Popian, originara din Bacau, absolventa la Arta Monumentala. Au ramas sa-si desavarseasca pregatirea artistica prin studii la ICCROM (Centrul International pentru Studiul Pastrarii si Conservarii Patrimoniului Cultural). Acolo au avut primele colaborari cu restauratori italieni la monumente din patrimoniul universal, o experienta unica. "Am avut ocazia sa examinez Capela Sixtina. Cand m-am apropiat acolo sus si am vazut finetea picturii, am pupat mieluta lui Botticelli" din fresca infatisand scene din viata lui Moise, spune Lucia Popian.

Specialista in pictura bizantina, ea a lucrat la restaurarea frescelor din Forum Romanum si Castelo Caetani.

La incheierea stagiului din Italia, in 1993, familia Popian a decis sa emigreze in Australia si a obtinut viza in timp record. Stabiliti la Sydney, acolo au lucrat si colaborat la lucrari de restaurare de monumente timp de 5 ani.

Citeste si:

In 1998, in urma unei vizite in Statele Unite, au decis sa se stabileasca la New York. "Am ales aceasta optiune pentru ca fiul nostru sa poata urma o scoala americana. Am cautat o scoala apropiata ca programa de studii cu cea din Australia, am gasit o locuinta si am obtinut un contract substantial, care ne-a permis sa aplicam pentru resedinta americana".

Cu toate acestea, acomodarea la modul de viata american nu a fost usoara.

"A fost o diferenta enorma intre stabilitatea pe care o aveam in Australia si ce ni se oferea in America. Aveam o casa mare, frumoasa, in Sydney, cu vedere la cladirea Operei. Am vandut totul si am decis sa ne mutam la New York intrucat am realizat ca atitudinea fata de arta aici este mult mai profunda decat pare la prima vedere".

Ca si in Australia, restauratorii Popian au fost cooptati in proiecte de restaurari arhitectonice de cladiri, monumente si parcuri. "In fiecare zi am avut ceva de facut, daca aveam timp liber era petrecut in studio. In fiecare an avem expozitii personale si comune cu alti artisti si vindem lucrari, exista in New York foarte multe lucrari realizate de noi", spune Lucia.

Afla povestea romanilor pe Mediafax.

Sursa foto: http://www.visit5thavenue.com/st-patrick-cathedral/