Primul trimestru al anului a adus scaderi de preturi aproape insesizabile pentru apartamentele din Bucuresti, arata datele a trei portaluri imobiliare. Mai mult, in luna martie, odata cu lansarea programului guvernamental Prima Casa 2, preturile au inceput sa creasca usor.
Preturile locuintelor din Capitala au scazut cu 0,2% in luna martie comparativ cu luna precedenta, ajungand la valoarea de 1.298 euro/mp, potrivit indicelui lansat de portalul imobiliare.ro. Fata de inceputul trimestrului, scaderea este de 1,3%, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 12,1%.

„Dupa scaderile din prima luna a anului care au confirmat previziunile specialistilor, preturile au revenit in martie fiind foarte aproape de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi validate de cumparatori sau daca, dimpotriva, trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010”, afirma Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

Datele portalui magazinuldecase.ro arata ca pretul de strigare al unei garsoniere la sfarsitul primul trimestru a fost de 42.000 euro, in scadere cu 4,5% fata de finalul anului trecut. In cazul apartamentelor cu doua camere camere, pretul mediu de strigare inregistrat in primele trei luni a fost de 69.500 de euro, in scadere cu numai 1% fata de 70.200 de euro la sfarsitul anului 2009.

In ceea ce priveste pretul mediu solicitat de catre proprietarii din Bucuresti, acesta a crescut cu 1,7% in luna martie fata de februarie pentru o garsoniera, ajungand pana la 43.060 euro, arata datele anunturiparticulari.ro. In cazul apartamentelor de doua camere, pretul mediu cerut de proprietari a crescut cu 2,64% fata de luna precedenta, pana 68.145 euro. Locuintele cu trei camere sunt singurele care si-au pastrat trendul descendent, pretul lunii martie atingand nivelul de 92.803 euro, in scadere cu 1,51 % fata de luna februarie.

„Asa cum luna martie a anului 2008 a fost luna decisiva in care a inceput procesul de scadere drastica a preturilor, in acelasi fel, luna martie a anului 2010 poate fi luna in care putem spune ca preturile s-au stabilizat”, sustin cei de la anunturiparticulari.ro.

Si in cazul chiriilor se observa o tendinta de stabilizare. Astfel, chiria medie a unei garsoniere din Bucuresti a scazut de la 270 de euro la 263 euro, cu numai 2,6 %, in primul trimestru al anului 2010, iar pentru un apartament cu doua camere s-a inregistrat o scadere de la 400 euro, la sfarsitul anului 2009, la 380 de euro, la inceputul anului 2010, potrivit datelor furnizate de magazinuldecase.ro. Pentru apartamentele cu trei camere chiria medie a scazut cu 3,4 % in primul trimestru, de la 585 de euro la 565 de euro.

La nivel national, valoarea inregistrata la sfarsitul primului trimestru, 1.211 euro/mp, este foarte apropiata de cea a lunii ianuarie, 1.213 euro/mp, insa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand agentiile imobiliare si dezvoltatorii cereau 1.323 euro/mp util, diferenta este de 8,5%, conform indicelui imobiliare.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri