Pe data de 29 iunie, Institutul National de Statistica a publicat pentru prima data informatii referitoare la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale. Indicele oficial nu contine preturi si a fost calculat pentru primul trimestru al anului versus aceeasi perioada a anului trecut.
Adrian Erimescu (foto), director general al portalului imobiliare.ro, care a publicat in toamna anului trecut primul indice national pentru preturile locuintelor, considera ca cei doi indicatori iau in calcul preturi diferite, insa pot fi complementari.

„Indicele imobiliare.ro se refera la pretul cerut pentru ofertele scoase la vanzare si prezinta concret care sunt aceste preturi exprimate in euro pe metru patrat util, in timp ce indicele INS se refera, la modul foarte general, la preturi de tranzactionare. Cel din urma exprima tendintele de scadere doar procentual, si nu ne permite sa facem o analiza concreta intre pretul cerut si cel la care se incheie tranzactia”, explica Adrian Erimescu.

O alta diferenta intre indicele imobiliare.ro si cel publicat de INS consta in faptul ca primul este exprimat in euro pe metru patrat util si nu se refera la pretul total. „Unul din motive este ca suprafetele acelorasi categorii de apartamente difera foarte mult. Astfel, este foarte dificil sa compari o locuinta cu doua camere cu o suprafata de 60 mp, cu una tot cu doua camere, dar cu o suprafata de 40 mp”, mai spun cei de la imobiliare.ro.

Indicele INS masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009 (anul de incepere al anchetei) si este calculat pe baza anchetei desfasurata cu ajutorul birourilor notariale incepand cu anul 2009.

“Ma surprinde faptul ca se raporteaza preturile din T1 2010 fata de anul de baza 2009. Este neclar daca raportarea se face la T4 2009, la T1 2009 sau la media intregului an 2009. Este o greseala grava, mai ales din partea unei institutii oficiale a statului”, este de parere analistul imobiliar Radu Zilisteanu, intr-un articol publicat pe blogul personal.

Ziliesteanu considera ca pentru a fi un instrument cu adevarat util, indicele general imobiliar trebuie sa fie insotit de indici sectoriali si geografici, care sa poata oferi actorilor de pe piata imobiliara informatii credibile si aplicate unui anumit tip de imobil, plasat intr-o anumita zona.

Pe de alta parte, Cristian Orgonas, autor al blogului khris.ro, vorbeste despre impactul indicelui oficial asupra preturilor pe piata imobiliara.

“Odata ce acest indice va fi lansat pe piata, absolut toti cumparatorii se vor raporta la acesta, in timp ce vanzatorii nu pot cere preturi mari motivand ca indicele este calculat luand in considerare preturile mai mici declarate la notar. Prin urmare, este posibil ca aparitia acestui indice sa socheze vanzatorii iar piata sa se blocheze din nou daca acestia nu sunt dispusi sa scada preturile astfel incat sa se alinieze la noul standard”, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In ceea ce priveste pronozele despre evolutia preturilor, indicele INS nu contine inca asemenea informatii. Cu toate acestea, reprezentantii portalului imobiliare.ro afirma ca, dupa un inceput de an in care preturile au oscilat, in mare parte sub influenta programului Prima Casa, in ultimele luni preturile apartamentelor au reinceput sa scada.

„Pana la sfarsitul acestui an este foarte probabil nu doar sa asistam in continuare la scaderi de preturi pe sectorul rezidential, ci sa atingem noi praguri minime de la inceputul crizei incoace. Acest lucru se va resimti in mod natural atat la nivelul preturilor cerute, cat si in privinta celor de tranzactionare”, a incheiat Adriam Erimescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri