Re/Max Romania, in parteneriat cu Imobiliare.ro, a realizat un studiu despre piata imobiliara, care evidentiaza cele mai importante tendinte si provocari din 2018, precum si perspectivele anului viitor. Potrivit acestuia, factorii cu influenta majora asupra pietei imobiliare autohtone in acest an au fost evolutia ROBOR si cresterea - deopotriva - a cererii si a preturilor, iar in 2019 ar urma o stagnare a preturilor locuintelor, o scadere cu 25% a fondurilor Prima Casa si ROBOR nu mai mare de 3,5%.

In ceea ce priveste evolutia indicelui ROBOR, in 2018 s-au remarcat urmatoarele tendinte: ROBOR la trei luni a scazut la 3,18%, fata de 3,21%, cea mai scazuta valoare a indicelui ROBOR 3M fiind inregistrata pe 29 iunie 2018, iar ROBOR la sase luni a scazut la 3,38%, de la 3,40%, cea mai mica valoare pentru indicele ROBOR 6M datand din 3 iulie 2018.

Cererea de locuinte este in continua crestere, fapt confirmat si de cresterea solicitarilor pentru autorizatii de construire - in primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 7,6% fata de primele sapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale Institutului National de Statistica (INS).

Odata cu majorarea cererii, in 2018 s-a remarcat inclusiv o crestere a preturilor pentru locuinte atat in Bucuresti, cat si in centrele regionale: Cluj-Napoca (sub 1%, pana la o medie de 1.500 euro /mp), Iasi (+2,9%, de la 1.016 euro / mp la 1.045 euro / mp), Timisoara (+0,3%, de la 1.200 euro / mp la 1.204 euro / mp).

Retail jobs

In pofida acestor majorari, romanii se afla in continuare intre europenii ale caror cheltuieli cu locuintele sunt cele mai scazute din UE, singurele state unde locuitorii platesc mai putin decat in Romania fiind Bulgaria (69% sub media UE) si Polonia (63% sub media UE). La polul opus se afla Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) si Danemarca (53% peste media UE).

Prognoza pentru 2019 - stagnare a preturilor locuintelor, scadere cu 25% a fondurilor pentru Prima Casa si ROBOR nu mai mare de 3,5%.

Potrivit respondentilor studiului, tabloul complet al pietei imobiliare din 2019 vine atat cu estimari pozitive, cat si cu recomandari de precautie in tranzactionari pentru agenti si clienti.

Pe de alta parte, analistii estimeaza ca in 2019 preturile locuintelor vor stagna, eventual pot inregistra o usoara crestere, urmand ca pana in 2022, la nivelul marilor orase, acestea sa ajunga la valori mai mari, cu precadere in zonele cu potential crescut de dezvoltare economica.

Citeste si:
O celebră clădire istorică din România scoasă la vânzare pentru 2...
FOTO | O celebră clădire...

Totodata, programul Prima casa, cel mai important pilon de finantare in 2018, ar putea fi incetinit, urmand a beneficia de fonduri cu 25% mai mici, conform analizelor Fondului Monetar International. Mai mult, ROBOR - cel putin in cazul raportarii la un interval de 3 luni - nu va depasi nivelul de 3,5%. O tendinta interesanta in marile aglomerari urbane, care s-a remarcat in ultimele 12 luni si se va mentine si in viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidentiale cu potential in jurul centrelor de business.

"Cumparatorii vor fi din ce in ce mai pretentiosi, iar atribute precum localizarea, seriozitatea si prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuinta propus vor conta din ce in ce mai mult. Vom vedea in marile orase primele livrari de locuinte din noua generatie, conceptele pregatite dupa criza. Bineinteles, vor exista diferente de la un oras la altul si probabil ca cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timisoara, Cluj sau Iasi, dar si orase de dimensiuni medii care trec printr-o perioada buna, precum Sibiu, Oradea, Arad. Ne asteptam la un 2019 bun, cu o cerere sanatoasa si preturi in curs de stabilizare", a declarat Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.

Citeste si:
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în august
Cum au evoluat prețurile...

Studiul, realizat de Re/Max Romania in parteneriat cu Imobiliare.ro, pe un esantion de 300 de respondenti din 30 de orase, evidentiaza tendintele principale de pe piata imobliara in perioada decembrie 2017 - octombrie 2018, conform raspunsurilor a 166 de specialisti in imobiliare, la 86 de intrebari despre piata de profil. Informatii cuprinse in acesta se refera la: asteptarile clientilor, principalele provocari din 2018, tipurile de finantare pentru care s-a optat in 2018, factorii care influenteaza piata la ora actuala, tendinte si asteptari pentru 2019, analiza comparativa cu alte piete europene.

Sursa foto: Puttachat Kumkrong / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F