Marea greseala a dezvoltatorilor imobiliari a fost ca au construit locuinte cu suprafete si preturi prea mari, gandite pentru fondurile de investitii si nu pentru clientul obisnuit, romanul care castiga aproximativ 300 euro pe luna, a declarat Andrew Prelea, CEO al companiei South Pacific.
"Blocajul din piata imobiliara nu a fost cauzat de criza globala, cum ne place sa credem, ci de greselile facute de jucatorii din aceasta industrie in ultimii patru-cinci ani. Dezvoltatorii au construit locuinte pentru fondurile de investitii, cu suprafate de pana la 300 mp si au uitat de clientul obisnuit, romanul care castiga circa 300 euro pe luna. Pentru el trebuie sa construim acum, nu pentru fondurile de investitii. Familia cu 600-1.000 euro pe luna este cumparatorul real", a afirmat Andrew Prelea (foto), CEO al dezvoltatorului imobiliar South Pacific, in cadrul seminarului Zilele Biz.

Prelea este de parere ca piata imobiliara este victima mentalitatii din perioada de boom, cand bancile creditau orice client, dezvoltatorii plateau oricat pentru costurile de constructie, iar localnicii vindeau terenuri la preturi exorbitante.

In plus, produsele dezvoltatorilor nu corespund nevoilor clientilor, intrucat acestia au construit apartamente cu suprafete si preturi mari, care au fost cumparate, in marea majoritate, de fondurile de investitii.

"Cred ca 85% din apartamentele vandute in perioada 2006-2008 au fost cumparate de fondurile de investitii. S-a construit scump, pe un teren si mai scump, insa pentru bugete mici. Clientul care isi cauta acum o locuinta nu vrea apartamente de 200 mp, ci o locuinta pe care sa si-o poata permita din salariul sau, care nu a crescut proportional cu preturile terenurilor sau ale apartamentelor. Iar noi, dezvoltatorii, nu avem astfel de locuinte", a adaugat Prelea.

In opinia sa, introducerea cotei TVA de 5% si lansarea programului guvernamental Prima Casa au fost masuri menite sa sprijine piata de locuinte, insa au influentat doar vanzarile de apartamente vechi.

"Ce au construit dezvoltatorii in perioada de boom nu se incadreaza nici la TVA de 5% si nici in programul Prima Casa. Amandoua u fost masuri cu impact pe piata locuintelor vechi", a subliniat oficialul South Pacific.

Andrew Prelea, in varsta de 42 de ani, s-a nascut in Australia si s-a stabilit in Romania in urma cu sapte ani. Pe piata locala, South Pacific are in dezvoltare proiectul Avalon Residence, amplasat in comuna Tunari, in apropiere de proiectul Sydney Residence, deja finalizat.

Citeste si Modelul Dacia, aplicat in imobiliare: Construim case accesibile pentru buzunarele romanilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri