Sterilizare in loc de “ucidere in masa”, adaposturi adiacente oraselor, discutii de peste o decada cu autoritatile romane privind problema cainilor vagabonzi – fara nicio finalitate din cauza birocratiei locale. O organizatie majora din SUA, cu operatiuni pe mai multe continente, este gata sa se implice activ in rezolvarea unui impas national, iar wall-street.ro, avand in vedere amploarea si importanta sociala si nu numai a subiectului, a intrat in contact direct cu oficialii americani.

Humane Society International, una dintre cele mai mari asociatii mondiale de protectie a animalelor, a trimis o scrisoare presedintelui Romaniei si lui Sorin Oprescu cerandu-le sa reconsidere decizia privind prinderea si apoi, dupa caz, eutanasierea cainilor vagabonzi din Bucuresti.

“HIS este gata sa asiste Romania in managementul uman a populatiei de caini de pe strazi”, a subliniat in scrisoarea catre presedinte si primar Andrew Rowan, CEO si Presedinte al asociatiei americane (foto). “Am primit o multime de mail-uri de la cei ce se arata ingrijorati de deciza recenta a Parlamentului Romaniei de a permite uciderea in masa a cainilor vagabonzi din Romania. Suntem foarte ingrijorati de situatie, mai ales ca Romania, ca membra a UE, a luat o decizie care sfideaza practicile etice ale managementului cainilor stradali. Uciderea cainilor vagabonzi este inumana si ineficienta”, a mai spus directorul executiv al asociatiei, implicata in programe de reducere a cainilor de pe strazi si in tari precum Bhutan, India, Mauritius si Filipine.

In finalul scrisorii, HSI pledeaza pe langa Guvern sa reconsidere legea si sa lase organizatia sa se ocupe de implementarea unui program eficient de sterilizare si vaccinare care “ar creea un mediu armonios atat pentru oamenii cat si pentru cainii din Bucuresti”.

In urma expunerii internationale media a subiectului, a implicatiilor sociale dar si economice ale problemei cainilor vagabonzi, Wall-Street.ro a discutat cu CEO-ul Humane Society International pentru a afla, in amanunt, in ce ar consta acest program de sprijinire, daca Andrew Rowan cunoaste sau nu realitatea (uneori cruda) de pe strazile Bucurestiului si de ce acestia se opun implementarii unei legi care, pana la urma, este similara cu cea din SUA si din alte tari considerate civilizate din lume.

Intr-adevar, legea propusa de Romania privind rezolvarea problemei cainilor vagabonzi este similara si chiar mai blanda decat cea din SUA. Acolo, legea cainilor vagabonzi stipuleaza faptul ca odata capturat un caine fara stapan, acesta este tinut 7 zile in captivitate, timp in care proprietarul de drept il poate rascumpara, poate fi adoptat de altcineva caz in care cainele devine, de drept, al noului proprietar sau, daca nu este cumparat, este “distrus” (destroyed – in original) intr-o maniera care sa-i cauzeze cat mai putina suferinta.

Atunci, de ce ar trebui ca Romania sa faca nota discordanta?

Organizatia Humane Society International spune ca, din experienta lor, “adaposturile special amenajate” in tarile cu populatie foarte mare de caini vagabonzi devin foarte rapid extrem de suprasolicitate si o sursa considerabila “de suferinta pentru cainii inchisi in acest fel”.

“In SUA, fluxul de caini adusi in adaposturi este mult mai mic iar adoptiile mult mai mari. In Bucuresti, unde este foarte putin probabil ca multi cetateni sa vina sa adopte cainii intrucat cultura adoptiilor este practic inexistenta, a tine cainii pentru 10 zile ar cauza mult stres acestora inainte sa fie omorati (este neclar cum planuieste orasul sa omoare 100.000 de caini)”, subliniaza CEO-ul organizatiei.

Cu alte cuvinte, adaposturile devin, spune el, sentinta la moarte si, mai mult, conditiile de acolo vor fi foarte slabe.

Sterilizat nu poate musca sau omori?

A doua problema pusa de wall-street.ro oficialului organizatiei care propune sterilizare si vaccinare in locul adaposturilor si eutanasierii a fost faptul ca un caine, fie si deparazitat, sterilizat, tot va murdarii strazile, va putea musca, va inspira frica si asa mai departe.

Raspunsul, prompt, a fost acela ca, daca solutia lor va fi adoptata, in 12 luni ar putea adresa pericolele asupra sanatatii populatiei, “dar vom avea nevoie de leadership si angajamente din partea oficialilor orasului pentru a ajunge la aceste rezultate si a sustine un program care va sfarsi pericolele din partea haitelor”.

Desi un caine sterilizat mai poate musca, datele colectate de ei din intreaga lume indica faptul ca un caine sterilizat si vaccinat are “inclinatii mult mai mici spre a musca”.

Suntem de acord ca subiectul agresiunii cainilor vagabonzi nu este tratat cu seriozitatea cu care ar trebui – si aici includem si SUA. Numarul de muscaturi de caini tratate in camerele de urgenta in SUA (si Marea Britanie si Olanda) sunt de circa 100 la 100.000 de cetateni/an. Aceasta statistica este considerata «normala» si «acceptabila» de autoritati, insa rezultatele din anumite orase (de exemplu Calgary, Canada), care au avut o atitudine puternica si proactiva impotriva agresiunii cainilor, amendand proprietarii umani de caini, indica faptulc a rata muscaturilor tratate in spitale poate scadea la 10, la 100.000 de oameni/an, sau chiar mai putin”, exemplifica Andrew Rowan.

El continua si spune ca in Jaipur, India, unde organizatia se ocupa de sterilizarea cainilor vagabonzi in ultimii 15 ani, numarul de muscaturi la suta de mii de oameni a scazut de la 700 la sub 200. Sterilitatea, considera CEO-ul organizatiei, elimina comportamentul de imperechere, o sursa majora de agresivitate.

Cand a vazut ultima oara realitatea de pe strazi?

Ca cetatean al orasului Bucuresti, care merge distante bune pe jos, uneori printre haite violente, am fost curios sa aflu de la Andrew Rowan cand a fost ultima oara in Bucuresti si a trebuit sa treaca printre cainii vagabonzi.

Asa cum era de asteptat, CEO-ul organizatiei nu a venit in tara sa vada problema cu proprii sai ochi. In schimb, la intrebare a raspuns colega sa, Kelly O’Meara care a venit de cateva ori in Romania, discutand cu reprezentanti ai Primariei privind posibile solutii.

Lucru “facut romanesc”, de mantuiala

Intalnirile au avut loc in urma cu peste 10 ani si niciuna dintre solutiile propuse de Kelly O’Meara nu au fost adoptate de municipalitate.

Ea a spus ca in Romania “a intalnit cei mai prietenosi caini. Unicul lor scop era sa interactioneze, placut, cu mine, sa ceara mancare. O data, in Sinaia, un grup de caini vagabonzi s-a apropiat de mine si echipa mea, latrand, insa dadeau din cozi si s-au dovedit a fi prietenosi. La acea data, HSI, in parteneriat cu guvernul local, a dezvoltat un plan de a crea adaposturi satelit langa orase pentru a incepe sterilizari in masa si programe de vaccinare. Am adus chiar si veterinari din SUA pentru a antrena specialisti din Romania si studenti privind procedurile. Intentia noastra era de a steriliza zeci de mii de caini vagabonzi in 3-5 ani. A fost un plan exhaustiv care implica comunitatea, guvernul, Universitatile si Organizatii Non-Guvernamentale”, povesteste Kelly O’Meara.

Bunavointa organizatiei din SUA s-a lovit insa de schimbarea guvernului care, brusc si fara nicio analiza, a renuntat la plan, trimitand inapoi in State pe oficialii organizatiei.

“A urmat un program de «prinde si ucide». Daca programul nostru ar fi fost admis la acea data, populatia de caini de pe strazile Romaniei ar fi fost in mod substantial redusa si acei caini care mai erau ar fi fost sterilizati si vaccinati”, incheie, simtindu-se o unda de frustrare, oficialul organizatiei.

Cum ar reactiona daca proprii copii ar fi in pericol?

Organizatia din SUA cunoaste cazul copilului omorat de caini care a dus, in final, la miscarea, fie si greoaie, a aparatului administrativ din tara si incercarea gasirii unor solutii privind cainii vagabonzi. Organizatia din SUA subliniaza, prin vocea CEO-ului, ca “intelege furia cetatenilor din Bucuresti si frica lor. Incurajam Guvernul Romaniei sa reconsidere insa strategia privind rezolvarea problemei si ne oferim sa ajutam, mai ales ca programul nostru de sterilizare si vaccinare este dovedit stiintific si deja implementat in alte tari, cu succes”.

Toate ONG-urile majore din lume sunt cu privirile atintite asupra Romaniei, subliniaza, in final, Humane Society International. Aceasta a primit sesizari de la mai multe organizatii cu acelasi obiect de activitate, printre care si Mayhew International, WSPA, IFAW, RSPCA dar si membri ai International Companion Animal Management Coalition.

In Bucuresti, in primele sase luni ale anului au necesitat ingrijire medicala peste 8.500 de oameni care s-au prezentat la spitale cu muscaturi de caini. Romania este singurul stat membru al Uniunii Europene care are astfel de probleme, la asemenea magnitudine.

Considerati ca solutiile oferite de organizatia din SUA sunt potrivite? Vor asculta oficialii Primariei sau, la fel ca in urma cu zece ani, vor respinge orice sprijin international? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri