Marius Ghenea, antreprenor si presedinte FiT Distribution, considera ca romanii prefera deseori “un job caldut” in loc sa tinteasca spre excelenta in afaceri si antreprenoriat. In emisiunea Start-up Wall-Street.ro, Ghenea a oferit mai multe perspective si sfaturi pentru tinerii intreprinzatori.
Exista inca o teama de a se imprumuta din partea antreprenorului roman?

Marius Ghenea, 43 de ani, subliniaza ca aceasta teama rezida inca in randul romanilor, fiind si o problema culturala care porneste din anumite considerente istorice mai vechi, accentuata si agravata de comunism.

“In 1989, Romania nu avea niciun fel de datorii externe, dar acest lucru nu a folosit la nimic. Polonia se situa invers, avea datorii masive dar a reusit sa devina o forta a regiunii, pe cand Romania si-a crescut nivelul datoriilor. Nu trebuie insa exagerat, cum se intampla in media. Chiar ieri am vazut la televizor exagerandu-se nivelul datoriei Romaniei, care nu este nici pe departe atat de mare ca al altor tari mult mai dezvoltate”, a spus Marius Ghenea in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street.

Urmareste VIDEO - varianta integrala a emisiunii Start-Up Wall-Street




El subliniaza ca este normal ca, atunci cand ai un business ce se dezvolta, sa recurgi la imprumuturi pentru a evolua. Nu este o mandrie sa spui ca nu datorezi nimic. “Romanii ar fi ajuns mai departe daca ar fi inteles ca exista componenta de capital propriu si ceea ce poti sa atragi si in plus, bani care sa pot faca lucrurile sa se miste mai repede”.

Tinerii antreprenori trebuie sa cunoasca clar rolul finantarilor, sa cunoasca atat avantajele cat si dezavantajele. Pentru inceput, antreprenorul are nevoie de un plan de afaceri cat mai eficient, care sa contina si proiectii financiare asociate unor cerinte bugetare. “Unii antreprenori nu sunt realisti in ceea ce priveste fondurile de care au nevoie si pot cere unor «Ingeri Investitori» 10.000 de euro cand de fapt au nevoie de 100.000”, subliniaza Marius Ghenea importanta unui plan solid de afaceri.

In prima faza, antreprenorul nu trebuie sa se repeada din prea mult entuziasm sau incredere in sine la investitii inutile. Trebuie sa caute solutii mai ieftine de lucru, eventual sa inceapa de acasa, sa nu investeasca bani degeaba daca deja are computer sau masina, chiar si de la parinti. De asemenea, daca proiectul tau produce deja, poti lua in considerare sa inchei bartere.

“Tine de profilul personal al fiecarui antreprenor in parte daca isi pun la bataie propriul capital sau nu. Cei care au deja experienta, care au lucrat in liceu/facultate, inteleg foarte bine riscurile si faptul ca e nevoie sa aiba o implicare semnificativa daca nu chiar totala. Daca un tanar nu are cash dar are alte bunuri, as recomanda ca la inceput sa se foloseasca de acestea pentru posibile credite sau alte variante pentru a atrage cash real in companie”.

Parinti, Prieteni si alti Prosti

Avantajul cel mai important pe care il ofera imprumuturile de la apropiati este faptul ca reprezinta resurse usor accesibile care iti pot oferi un impuls necesar in dezvoltarea afacerii.

Exista insa si cateva dezavantaje clare. “Cum se intampla cu multi bani care vin foarte usor, tind sa se si cheltuiasca foarte repede, mai ales de catre tineri fara experienta. Ei zic ca este necesar sa isi cumpere cea mai noua tableta PC, o masina scumpa si asa mai departe. De cele mai multe ori acestea nu au relevanta in dezvoltarea initiala a afacerii lui, nu sunt bani bine folositi”.

Apoi, imprumuturile de acest fel, chiar si de la prieteni sau rude, pot duce la disensiuni intre parti “Atunci cand imprumuti trebuie sa explici clar ca exista riscuri, ca in orice companie”.

Despre Business Angels

“Ingerii Investitori” cauta din ce in ce mai mult sa minimizeze riscurile investitiei, mergandu-se din ce in ce mai mult pe ceva ce este demonstrat, nu doar o idee care nu a prins inca un contur clar. “E o problema de relatie intre risc si posibile castiguri. Daca riscul este mare, evident ca Angel Investorii nu vor dori sa investeasca, sau daca o fac, vor cere o cota parte mare din start-up”.

Vezi mai jos sfaturi pentru antreprenorii care cauta un investitor




Pe fondul crizei economice, investitorii raspandesc riscurile, preferand sa finanteze mai multe start-up-uri, dar cu sume mai mici de bani. De celalalta parte, nici antreprenorii nu mai sunt atat de entuziasti la perspectiva de a primi sume mari de bani, gandindu-se ca exista posibilitatea sa nu poata sa ofere rezultatele scontate.

“Cea mai recenta investitie am realizat-o anul trecut, in sectorul de servicii petrol/gaze”, a spus Ghenea, subliniind ca exit-urile le realizeaza, in general, in 3-5 ani de la investitia initiala.

“Imi place sa pastrez, mai ales la inceput, relatii cat mai apropiate cu antreprenorul si echipa acestuia, sa ma vad cel putin o data pe luna cu el fata in fata, pe langa mail-uri si Skype. Este important, uneori, sa iti alegi investitii apropiate fizic. Intalnirile fata in fata nu pot fi inlocuite complet prin nicio modalitate alternativa”, sustine antreprenorul. El considera ca investitorul trebuie sa vina, pe langa bani, si cu contacte, networking, consultanta.

“Bun” este opusul “Excelent”

Romanii au uneori tendinta sa considere ca unele proiect “merg bine si asa”, fara sa caute excelentul in afaceri, ci doar termenul de “bun”. “De multe ori noi ne multumim cu mai putin decat ar trebui. In loc sa ne propunem excelenta, ne multumim doar cu ceva bun”.

Pentru a reliefa mai bine acest subiect, omul de afaceri considera ca antreprenorii, si nu numai, ar trebui sa lectureze cartea “Excelenta in afaceri” de Jim Collins.

Antreprenoriatul este un job full time si mai mult de atat. “Teoretic, ar fi excelent sa te dedici proiectului tau 24/7, dar acest lucru nu este posibil si mai trebuie sa te si odihnesti, sa transmiti energie partenerilor tai”. Printre modelele antreprenoriale ale lui Ghenea se numara persoane precum Radu Georgescu (Gecad), Florin Talpes (Softwin) sau Mircea Tudor (fondatorul MB Telecom).

Atunci cand Ghenea decide daca investeste sau nu intr-un proiect, se uita mai intai la oameni, cum se prezinta antreprenorul si echipa. “Daca sunt inteligenti, motivati, daca lucreaza bine in echipa, sa nu am dubii privind etica lor. Este foarte bine sa existe si partea de chimie. Intre Business Angel si antreprenor relatia este directa, daca nu iti plac, mai bine nu inchei deal-ul”.

Dupa ce antreprenorul primeste banii, este foarte important sa inceapa sa materializeze toate planurile asupra carora a agreat impreuna cu Business Angel-ul, eventual cu mici directii diferite, agreate cu acesta.

Considerati ca este dificil sa primesti finantare in Romania? De ce (nu)? Ce iti trebuie? Comenteaza mai jos si/sau pe pagina de Facebook a wall-street.ro unde te asteapta o comunitate de peste 20.000 de oameni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri